Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

19-06-2019 11:30


Какво е Хендерсън?

Какво е Хендерсън?
снимка: Даниел Касас

Той обича да тича, да пречи и да помага

стани фен

Заглавието е кликбейтърско, но все тая. Заглавието не е заглавието. Вчера си купих нов лаптоп, такъв който има химикалка към него, и в момента си умирам да драскам стрелкички по екрана. Затова реших и да напиша текст за блога, че и без това е позанамарен позанемерен позанамарен. Хубаво ама пък за какво да пиша лятото? Една опция беше женското световно първенство, но аз заложих на по-сигурната максима "Когато не знаеш за какво да говориш, говори за Хендерсън".

За тези, които не са запознати с онлайн дискусиите на феновете на Ливърпул, там важи именно това правило. Ако няма за какво да се говори – говори се за Хендерсън. Ако има за какво да се говори…. абе, пак се говори за Хендерсън. Мислех си, че може би спечелеването на Шампионската Лига ще поотвлече вниманието на тези странни хора, но им държа около 2 седмици. Затова и реших да разбуля тази мистерия – що е то един хендерсън.

Преди години великият сър Алекс Фъргюсън сподели, че Юнайтед навремето са разглеждали Хендерсън като потенциална покупка, но са се отказали защото сметнали, че тича прекалено изправен и това ще му създаде проблеми по-натам в кариерата. Сега… не знам колко точно му е попречила стойката за тичането, но очевидно изправеният гръб му помага доста при вдигането на трофеите, защото просто изглежда феноменално. Вижте само тази снимка по-долу. Това е истинският анализ.

Сега към въпроса – какво е Хендерсън. Когато ще оценяваме футболист има доста категории, които трябва да претеглим. Но това отнема прекалено много букви и прекалено много време. Затова за този текст съм се спрял само върху най-дискутирания детайл от играта на англичанина – какво точно предлага, когато Ливърпул атакува.

Ето я и моята теза – Хендерсън всъщност е дете. Хендерсън иска да тича. Хендерсън иска да играе с топката. Хендерсън иска пак да тича. Хендерсън иска пак да поиграе с топката. Но не е задължително – ако може вместо това да потича, ще потича. И накрая ще се прибере тичайки от стадиона. За да може да потича у тях си.

Хендерсън е адски нетърпелив играч, който иска винаги да е навсякъде и иска винаги да прави нещо. Това понякога му помага, а понякога му и пречи. Нека разгледаме няколко примера и в двете посоки от последната среща на Ливърпул с Нюкасъл. За малко контекст, предварително ще уточним само, че Хендерсън напоследък играе като десен вътрешен халф в 433.

Ситуация номер едно – "Детето Хендерсън пречи на големите да играят"Тук виждаме, че топката се движи от далечния край на екрана към близкия (по черната стрелка) като всеки момент ще достигне десния бек Трент Алекзандър-Арнолд.

Когато това стане Хендерсън ще има две опции. Първата е да се върне назад и да поиска топката там, в синьото пространство на картинката. Втората е да направи спринт към вратата на Нюкасъл.

Хендерсън избира първата и ето какво става:Хендерсън се връща и иска топката на 5 метра от Трент-Арнолд. Като връщането му назад е довлякло с него един от халфовете на Нюкасъл и е позволило на друг също да се доближи до ситуацията. Изведнъж става напечено и Ливърпул са под напрежение. За капак към цялото нещо, Хендерсън блокира и линията за пас към Фабиньо.

Интерпртетация – Правилното решение за Хендерсън тук щеше да е да се отдалечи от топката. Така щеше да привлече вниманието на халфовете на Нюкасъл и да отвори повече пространство и време за съотборниците му да разиграят топката отзад. Вместо това обаче Хендерсън е толкова нетърпелив да „помогне“ на Алекзандър-Арнолд да изнесе топката, че образно казано му навлиза в личното пространство и влошава нещата. Детето Хендерсън иска да помогне, но вместо това попречи. Но пък беше от добри чувства!

Ситауция номер 2:Подобна ситуация. Хендерсън има огромното желание да поеме инициативата и да помогне на отбора си да развие атаката. Но огромното му желание води до там, че накрая отново пречи. Тук отново виждаме как Хендерсън се е върнал да иска топката прекалено назад и прекалено близо до сътоборник. Застанал е на 5 метра от Фабиньо и сочи земята, да покаже че иска пас. Като в същото време блокира коридора за пас по земя към фланга. Типичен Хендерсън.

Ситауция номер три – Хендерсън краде топки:Тук виждаме една идеална ситуация за развитие на атаката на Ливърпул. Нюкасъл се защитават само с един нападател (Саломон Рондон) и той е разигран от далечната страна на игрището – ефективно е преодолян и е изваден от играта.

Логичната следваща стъпка е Ловрен да получи топката и да тръгне с нея напред, след което да намери точния пас за продължаване на атаката. Само че тук се намесва Хендерсън, който извиква "мимими" което е английски за "азазаз". Естествено с доброто намерение да помогне. Ето какво става обаче:Ловрен оставя топката за Хендерсън. Хендерсън поема топката обърнат настрани и още преди да я е докоснал втори път, вече е пресиран от крилото на Нюкасъл, а пък Рондон вече тича да затвори обратния пас към Ловрен. Следва връщане назад и ритник напред.

Чудесен пример за една добра ситуация, която можеше да се развие в съвсем прилична атака… ако Хендерсън не беше решил да "помогне" на Ловрен. Вместо това, топката отива у противника.

Но стига сме говорили за лошото в играта на Хендерсън – това не е хейтърски анализ. Време е да погледнем и добрите страни у него. Защото енергията на децата не винаги пречи. Понякога помага.

Ситуация номер 4 – Хендерсън тича и помага.На картинката Салах се е върнал да поиска топката по-назад. Естествено халфбекът на Нюкасъл го следва и идва с него.

Хендерсън веднага прави спринт в пространството, освободено от Салах и нюкасълеца, като в това време човекът който отговаря за Хендерсън (подчертан с черно) не успява да реагира.

Това динамизира играта на отбора и отваря опции – вариант е например бързо връщане към Арнолд, който да я копне към откъсващия се на фланга Хендерсън. Тук англичанинът заслужава похвала – още повече, защото този тип спринтове са нещо, което другите кандидати на мърсисайдци за тази позиция не правят достатъчно често.

Ситуация номер 5 – Хендерсън продължава да тича и да помага.Топката е в Трент-Арнолд от близката страна. Хендерсън прави спринт в посока вратата на Нюкасъл, което привлича вниманието на най-близкия халф на Нюкасъл. Джордан Аю също се дърпа 2-3 крачки назад, за да не се оформя голяма дупка между съотборници.

В резултат от това движение се освобождава малко допълнително разстояние, в което Фабиньо да получи пас и да отиграе топката. Отново добра игра от Хендерсън.

***в случая бразилецът и Арнолд прецакват продължението на ситауцията, но важен е принципа все пак.

Към тези наблюдения можем да добавим още и че Хендерсън често има проблеми, когато го пресират както може да се види от това клипче:Както и че е изключително борбен след загуба на топката. Но това, разбира се, е очаквано – все пак включва тичане:

Заключение
Хендерсън кипи от енергия. Точно това е думата, белязала цялата му игра. Както хубавите, така и лошите нюанси са породени именно от факта, че Хендерсън не може да спре на едно място.

В първата фаза от разигравнето, изнасянето на топката, енергията на Хендерсън е често в минус. Желанието му да помогне  му играе лоша шега и накрая по-скоро пречи, отколкото нещо друго.

Но колкото повече се доближава до противниковата врата, толкова по-полезна става тази негова енергия, защото тогава тя избива в поредица спринтове, които отварят доста протранства за съотборниците му и в същото време причиняват главоболия на опонентите му.

Като добавим към тези неща и това, че Хендерсън (1) трудно играе когато го пресират и (2)е много агресивен когато загуби топката ми се струва, че колкото и странно да звучи на първо четене... англичанинът е офанзивен футболист. И именно новата му стара позиция като офанзивен вътрешен халф (вместо опорен такъв) е в основата на силните му игри напоследък. Не бива да забравяме, че най-силният сезон на Хендо (13/14 година) дойде именно в такава офанзивна роля, когато зад гърба му беше Стивън Джерард. Представянето му падна значително, когато бе преместен от Роджърс да играе като опорен халф. Което се вписва в общи линии с горните наблюдения.

Лично за мен няма никакви съмнения, че това е най-добрата роля за Хендерсън. Но остава и другият въпрос – след няколкото тежки контузии в последните години… колко дълго, и най-вече колко постоянно, може Хендерсън да прави това, което обича – да тича?

***На финала специален поздрав за хората, които разбират от кино и са познали заключението още с първата картинка в текста (виж картинката). Хендерсън е всъщност Форест Гъмп. Малко мисъл, много тичане и накрая на точното място – с трофея от ШЛ над главата. Който не разбира какво имам предвид, да си пусне филма.

 

Източник: bendtnerfan.wordpress.com

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Джордан Хендерсън, Ливърпул

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини