Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Лига Европа 2019/2020

08-07-2019 12:43


Нужна ли е Олимпиадата на Европа

Нужна ли е Олимпиадата на Европа

Минск организира вторите Европейски игри, но световните спонсори все още не припознават този формат

стани фен

На фона на все по-трудното намиране на кандидати за домакинство на олимпийски игри под шапката на петте преплетени кръга се появява още един форум. В края на миналия месец в Минск, Беларус, се проведоха вторите Европейски игри. Преди четири години те направиха своя дебют в Баку, Азербайджан.

Форумът е еквивалент на олимпийските игри, но с участници само от Европа. Разликата между състезанията в Баку и Минск беше, че от програмата в беларуската столица отпаднаха плуването, волейболът, таекуондото, триатлонът и дисциплините в екстремното колоездене. Организационният комитет на Игрите в Минск отчете 3667 участници в 19 вида спорт от всички 50 държави на Стария континент. Бяха раздадени 200 комплекта медали – 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. В осем спорта класирането беше валидно и за разпределяне на олимпийски квоти за Токио 2020.

43 от страните участнички спечелиха отличия, а в класирането по медали спортистите от Русия нямаха конкуренция с общо 109 призови класирания (44 златни, 23 сребърни и 42 бронзови медала). Сред най-популярните спортове бяха художествената гимнастика, 3x3 баскетбол, плажен футбол, колоездене и лека атлетика. Много от спортовете успяха да предложат иновативни формати на състезания, като в леката атлетика например бяха включени общо девет дисциплини за мъже и жени, състезателите участваха в отборна надпревара, преминаваща през няколко фази на елиминации. И в други спортове имаше отборни и смесени състезания, а имаше и такива, които проведоха своите континентални първенства в рамките на Игрите. Европейските игри в Минск бяха излъчвани в 196 държави.

За и против
Европейските игри обаче не спират да привличат критиките в спортния свят, като основната сред тях е, че състезанията страдат от липса на високо качество и конкуренция и са ненужно допълнение към препълнения спортен календар. Игрите също така изискват немалък бюджет, който в пъти надхвърля европейските шампионати по един или два вида спорт.

Баку инвестира огромна сума в организацията на първите Игри. С над 1 милиард евро в Азербайджан се проведе дебютното издание, но с изграждане на огромен брой съоръжения от кота нула. Първоначално за домакин на вторите Европейски игри беше определена Холандия, но олимпийският комитет на страната се отказа, тъй като не успя да намери финансиране за бюджет от 57.5 милиона евро. Русия беше близо да поеме служебно надпреварата, но допингскандалите в страната отказаха Европейския олимпийски комитет (ЕОК) да гради имидж там. Така домакинството беше поверено на Беларус. Не без и помощта на ЕОК, който осигури финансова помощ от 30 – 40 милиона евро, необходими за организацията.

След поетия ангажимент за домакинството на Европейските игри министър-председателят на Беларус Сергей Румас обаче разкри, че международните спонсори не проявяват сериозен интерес към форума. Освен това надпреварата не се радва на голямо одобрение от страна на феновете, а споровете за провеждането на Игрите в и без това наситения спортен календар са много.

Минск пое организацията с надежда, че Игрите ще привлекат повече туристи и ще се представи като добра туристическа дестинация за европейците. В допълнение към инфраструктурните реновации страната инвестира доста и в позитивния си имидж в интернет.

Състезанията изискаха допълнително обучение в свободното говорене на английски език, отварянето на допълните места за забавления и развитието в сферата на услугите – наследство към по-позитивния туристически имидж на Беларус за в бъдеще.

Домакинството бе толкова по-евтино от предходното, защото нито едно спортно съоръжение не беше специално построено за Европейските игри. Най-големият спортен форум – стадион "Динамо", беше затворен за ремонт години преди Минск да вземе домакинството. Съоръжението беше завършено за Игрите и пое церемониите по откриването и закриването, както и турнира по лека атлетика.

Спортистите пък бяха настанени в университетски общежития. В Минск бяха предприети обновяване на обществения транспорт, озеленяването, подобряването на пътищата и крайпътните услуги, подобряването на качеството на мобилните комуникации, модернизирането на транзитните коридори и усилията да се осигури достъп за хора с увреждания.

Заместник изпълнителният директор на организационния комитет на "Минск 2019" Анатол Котау подчерта, че една от основните им задачи в подготовката е била да покажат как такива мащабни събития са тласък към развитието на градската инфраструктура, подобряване на екологичните условия в градовете и развитие на сектора на услугите и обществения транспорт.

"Всъщност нито едно съоръжение не беше построено специално за Игрите. Разработихме две нови общежития в студентския град, а останалите бяха модернизирани, за да посрещнат спортистите и по-късно да бъдат предадени на студентите. Мисля, че това е голям плюс, защото насърчаваме идеята за това как големите спортни събития могат да се провеждат икономично, но в същото време все още предлагат нещо ново за хората", коментира Котау.
Експертът от Университета в Лозана (Швейцария) в областта на политиката в областта на спорта Свен Даниел Волф сравни подготовката на Минск със своите проучвания за външния и вътрешния потенциал на едно голямо спортно събитие.

"Нашата група проведе изследвания в 11 страни по света, посещавайки места, построени за световни първенства и олимпийските игри. Имаше положителни и отрицателни случаи особено когато организаторите се концентрираха изцяло върху спортни събития, забравяйки за градския живот, който не е свързан със състезания. В Минск всичко е коренно различно. Организаторите направиха всичко, за да намерят баланс между спортното събитие и градския живот. И най-важното е вниманието, което се отдава на наследството на Игрите, което е много окуражаващо", обясни Волф.

 

Българите на Игрите
България беше представена в Минск от 85 състезатели в 15 вида спорт. С 18 отличия страната ни се нареди на 16-о място в крайното класиране по спечелени медали. Спортистите ни завоюваха три златни, 7 сребърни и 8 бронзови отличия. Това е с 8 повече от първото издание на игрите преди 4 години в Баку, когато спечелихме 10 отличия (1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови), което ни отреди 27-о място в неофициалното класиране по нации.

Ето всички български медалисти в Минск:

Злато
Мария Оряшкова - самбо, 80 кг
Станимира Петрова – бокс, 57 кг
Ивет Горанова – карате кумите, 55 кг

Сребро
Катрин Тасева – худ. гимнастика, топка
Ивайло Иванов - джудо 81 кг
Ансамбъл – худ. гимнастика, многобой
Ансамбъл – худ. гимнастика, топки
Аеробика – група
Мими Христова - борба, 57 кг
Даниел Асенов – бокс, 52 кг

Бронз
Цветелина Цветанова – самбо, 48 кг
Антоанета Бонева – спортна стрелба, 10 м въздушен пистолет
Катрин Тасева - худ. гимнастика, бронз на бухалки
Ансамбъл – худ. гимнастика, бухалки и обръч
Антоанета Бонева – спортна стрелба, 25 м пистолет
София Георгиева – борба, 68 кг
Миглена Селишка – борба, 50 кг
Габриела Димитрова – бокс, 51 кг


Тагове: Европейски игри, Баку

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Обзори 2019: Реал – презареждане

Обзори 2019: Реал – презареждане

Мадридчани изстрадаха тежка година на обновление във всички аспекти

МисляФУТБОЛ
МисляФУТБОЛ

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Основните статистически данни, с които всички трябва да се запознаят преди да заложат, са без съмнение настоящата форма и статистиката за резултатите в преките срещи

назаем

Да те уволнят, когато си на върха

Да те уволнят, когато си на върха

Историята показва, че повечето подобни рокади водят до провалДа се изяснят, преди да продължат

Да се изяснят, преди да продължат

Фактът, че феновете на Левски отиват при премиера, означава, че натоварват държавата с някакви очаквания


Спортни новини