Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

19-07-2019 15:10


За Арда денят се позна по утрото

За Арда денят се позна по утрото

Ако в Кърджали са си направили добре сметката и могат да си позволят финансова стабилност, то и проектът им ще е стабилен

стани фен

Жаклин Михайлов/Тема Спорт
Дебютът на Арда Кърджали в елитния футбол на България тръгна по вода и в прекия, и в преносния смисъл. Дори отлагането на мача с един ден заради проливния дъжд усили ефекта от това значимо събитие.

Със сигурност ще се запомни. Ще се помнят обаче и много от детайлите в самия мач с Ботев Пловдив, в който Арда показа, че може да устои и на футболните бури, които предстоят в следващите десетина месеца. Равенството винаги означава загуба на две точки, но това не е повод за безпокойство. Играта на силно обновения и не достатъчно сработен тим на Арда даде индикации, че денят ще се познае от утринта. Този отбор ще играе сериозен, компактен, грамотен футбол. Този отбор бързо ще изгради своя разпознаваемост за любителите на футбола. И може би в края на сезона ще се пише и говори за явлението от Кърджали. Може дори да се правят сравнения с един друг "зелен" проект.

Ако в Кърджали са си направили добре сметката и могат да си позволят финансова стабилност, то и проектът им ще е стабилен. А с течение на времето могат и да надградят, като се превърнат в сериозна сила. С играта срещу Ботев Пловдив особено през второто полувреме сините леко загатнаха, че ще бъдат способни на реална конкуренция дори срещу най-силните в България. Припомняме, че Лудогорец също започна присъствието си в елитната група с нулево равенство срещу пловдивски тим - Локомотив.

Две неща са ключови оттук нататък за развитието на Арда. Присъствието на специалист като Стамен Белчев на треньорския мостик и кадровият потенциал. Що се отнася до Стамен, там съмнения не може да има. Това е човекът с най-ясната визия за футбола в цялата елитна група. Тази визия вече се отразява на 50-60 процента в играта на подопечните му. Специфичната последователност на Белчев вече дава резултати. При това бързи и ефикасни, защото много негови колеги витаят в сферата на облаците до момента, в който ги уволнят. И се уповават на мантрата, че за изграждането на един отбор трябват 2-3 години. Това твърдение никой не го е доказал, а за да си запазиш работата е по-добре да действаш бързо. Поне в България е така. И Белчев е от тези, които действат бързо.

Но не всичко опира да треньора. Решителен е наличният потенциал. Арда тръгна от ниското с впечатляваща селекция от играчи, които бяха играли на по-високо ниво. Да, но спрямо тогавашното ниво, което бе В група. След това се премина и през Б група. Но след промоцията нивото на повечето играчи в Арда стана по-ниско от елитния статут, който притежава клубът. Дори нивото вече е сравнително посредствено. Това е причината и доста от спечелилите промоцията да ги няма в новия план. Треньорът е взел тежкото решение да се раздели с онези, които ще произвеждат посредственост и по-скоро ще движат кампанията в посока оцеляване.

И тук вече следва висшият пилотаж. Събраните от кол и въже нови играчи ще могат ли бързо да изградят облика, който ще даде на Арда бързо развитие. Особено частта чуждестранен легион, за който винаги има съмнение. Защото очакванията са големи, а и целите, които си поставя клубът, би трябвало да са високи. Думи от сорта на "в първия сезон ще търсим утвърждаване" или още по-примиренческото "искаме да си запазим мястото в групата" са пагубни. Арда с този треньор и с тези финансови параметри трябва да се цели максимално високо. Не по-ниско от шестото място в края на редовния сезон.

В първия мач срещу Ботев Арда спечели, а не измъкна точката. Спокойно можеха да бъдат три. Но един мач не означава нищо. За някаква стабилна тенденция ще можем да говорим едва в началото на октомври. Тогава ще е напълно ясно с тази селекция докъде могат да стигнат. В България устоиш ли в началото, после е далеч по-лесно.


Тагове: Арда, Първа лига

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българският Йевтич

Българският Йевтич

И както оригинала, все още далеч от прозвището Маестро

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Къде са останалите големи?

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Битката за топ 4 също е интересна

назаем

Титлата вече пътува към Анфилд

Титлата вече пътува към Анфилд

Краят на 30-годишната суша без титла изглежда е близоЦСКА трябва да завърши започнатото

ЦСКА трябва да завърши започнатото

Последният голям мач за годината ще даде отговори на важни въпроси


06-12-2019
Рождениците днес
Спортни новини