Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

25-07-2019 17:18


Магията Миньор

Магията Миньор

Това е отбор, за който няма спокоен сезон, у него има нещо английско

стани фен

Тема спорт
В събота, 27 юли, Миньор Перник ще отбележи своя 100-годишен юбилей с шоумач срещу друг тим със същото име – Миньор Чикаго, създаден от български емигранти в САЩ. Тържествата започнаха още през април, като кулминацията е именно двубоят със съименника и голям концерт в града на следващия ден с участието на звездата на сръбската музика Мирослав Илич.

В няколко поредни броя "Тема Спорт" ще ви разкаже за магията, наречена Миньор Перник – основаването, легендите, най-великите мачове… В основата на материалите е книгата "100 години футбол в Перник – от Кракра до Миньор". Неин автор е д-р Стефан Сергиев. Тя е в голям формат (А4), 504 страници, с твърди корици, богато илюстрована с 445 черно-бели и цветни снимки, като ще бъде представена официално утре от 18:30 часа в малкия салон на Двореца на културата в Перник. Книгата съдържа любопитни истории за футбола в града, Миньор и богати статистически данни за играчи, мачове и успехи на гордостта на Перник.

Началото
СК Кракра е създаден на 16 април 1919 г. в Перник. На 18 април 1920 г. клубът е регистриран с 80 членове. Първите изяви на футболния отбор на Кракра са през 1923 г. Той става победител в Югозападната спортна федерация и получава правото да участва в първото Държавно първенство. Кракра Пк заедно с Левски Сф, Победа Пд, Черноморец Бс, Владислав Вн и Орел Вр са шестте отбора, които поставят началото на футболното летоброене в страната през 1924 г.

Най–големия си успех отборът постига в първенството през 1936 г., когато достига до полуфиналите, където отстъпва на Тича Вн с 0:1. В редовете на Кракра израстват редица футболисти, защитавали честта на столичните Левски и Славия, играли и в националния отбор, като Михаил Лозанов-Танка, Никифор Лозанов-Кино, Георги Лозанов-Жорж, Захари Радев-Зарко, Владо Русев и др.

През 30-те години в Перник се създават още няколко спортни клуба, по-известни от които са Светкавица (1932) и Бенковски (1936).

В края на 30-те години славата на Кракра помръква. На хоризонта излиза ЖСК. До 1946 г. той е най-силният пернишки отбор. Още през октомври 1944 г. започва обединението на пернишките клубове. Кракра се слива с Юнак под името Юнак Миньор. На 31 май 1945 г. възниква Рудничар след обединението на Юнак Миньор и възстановения след 9 септември Бенковски, а на 16 август 1946 г. Рудничар и ЖСК се обединяват под името Републиканец, но в публичното пространство той продължава да съществува като Рудничар. След създаването на Доброволните спортни организации през 1948 г. най-силната ДСО в Перник става Торпедо. Именно нейният футболен отбор дебютира на 23 март 1951 г. в А РФГ. На 30 март 1952 г. след създаването на новата ДСО Миньор футболният отбор на Торпедо преминава към нея и приема името Миньор. Под това име отборът съществува и до днес, независимо че през 1969 г. след обединението с Металург една година се нарича Кракра, две години - Перник, а след разделянето му на двете съставни части отново си връща името Миньор. Най-големите си успехи футболистите на Миньор постигат през 50-те години. Два пъти те са 4-ти в републиканското първенство (1955 и 1960/61) и финалисти в турнира за Купата на Съветската армия през 1958 г. През тези години в отбора израстват и едни от най-добрите пернишки футболисти в цялата му история като вратарите Александър Илиев, Панталей Виденов, Иван Иванов, защитниците Тодор Евстатиев, Петър Лозанов, Михаил Василев, Румен Начев, Димитър Захариев, халфовете Богомил Пушев, Роман Драгомиров и Георги Златков, и нападателите Петър Михайлов, Ангел Миланов, Васил Романов, Богомил Мартинов, Иван Данчев, Павел Владимиров, Живко Карадалиев, Олег Павлов и др.

След изпадането през 1962 г. Миньор губи своя блясък, но продължава да бъде един от водещите отбори в страната, ковачница на талантливи футболисти. От пернишките чукове към върховете на родния футбол поеха Любен Тасев, Кирил Ивков, Евлоги Банчев, Милчо Евтимов, Веселин Евгениев, Богомил Симов, Григор Григоров, Марио Вълков, Пламен Цветков, Сашо Борисов, Богомил Савов, Славчо Павлов, Иво Славчев, Велизар Димитров и десетки други.

Най-точната характеристика на Миньор дава големият наш спортен журналист Климент Симеонов: "Отборът на Миньор е един от не многото така симпатични и приятни състави в нашата страна. У него има нещо английско. Това е отбор, за който няма спокоен сезон. Той винаги се бори! Когато е в А група, да не изпадне, а когато е в Б група - да се завърне в елита. За 25 години 5 пъти изпада и 5 пъти влиза в групата на майсторите. Какво постоянство!".

С най-много мачове в елита
Павел Владимиров 333
Георги Йорданов 243
Тодор Евстатиев 240
Евлоги Банчев 231
Славе Малинов 225
Веселин Евгениев 216
Богомил Пушев 214
Олег Павлов 213
Иван Данчев 184
Петър Лозанов 182

С най-много голове в елита
Павел Владимиров 100
Георги Йорданов 69
Иван Данчев 56
Олег Павлов 51
Верчо Митов 37
Ангел Славов 35
Живко Карадалиев 32
Рангел Божилов 27
Васил Романов 25
Георги Георгиев 20
Антон Евтимов 20

Треньорите с най-много мачове
Евлоги Банчев 189
Димитър Контев 138
Боян Младенов 130
Богомил Пушев 123
Стоян Петров 114
Стефан Чумпалов 109
Живко Карадалиев 99
Павел Владимиров 97
Валентин Лазаров 90
Евгени Петров 68
Янко Динков 68
Юрий Васев 68

Треньорите с най-много мачове в елита
Боян Младенов 130
Евлоги Банчев 94
Богомил Пушев 72
Стефан Чумпалов 74
Евгени Петров 68
Янко Динков 68
Стойчо Стоев 61
Павел Владимиров 57
Антон Велков 46
Живко Карадалиев 36

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Миньор Перник

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини