Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

26-08-2019 13:50


Десетият замина, задава се 12-ти

Десетият замина, задава се 12-ти

За клуб, който има осем титли от осем възможни, толкова честа смяна на треньора е повод за дискусия

стани фен

Уволнението на Стойчо Стоев от Лудогорец снощи предизвиква поглед към статистиката на треньорите в Разград от началото на "проекта" преди девет години до момента. За това време бяха спечелени осем титли от осем възможни, но въпреки че всеки наставник, който e завършвал сезона е ставал и шампион, клубът е сменял десет пъти водача си.

Уточнението е, че става дума за осем имена. Георги Дерменджиев и Стойчо Стоев водиха тима на два пъти. Последният си замина снощи, след като изкара начело близо седем месеца. Двамата вдигнаха общо пет титли.

Станислав Генчев е деветият треньор, а ако добавим и Здравко Здравков, имената ще станат десет. Ако сметките не излизат, ще припомним и двудневното назначение на "пожар" между Дерменджиев и Димитър Димитров на Петко Петков, който сега води ЦСКА 1948.

Тези факти имат нужда от анализ. Как така отбор, който винаги е шампион, сменя толкова често треньорите си? А въпросът доколко важен е наставникът в клуб с концепцията на Лудогорец също е на дневен ред. Отново, защото и преди е стоял. Особено, когато бяха назначавани треньори като Аутори или Антони Здравков. Първият с визитка, която трябва да си крайно заблуден, за да не разбереш колко вреди му носи. С повече смени на местоработата си отколкото години трудов стаж. Вторият с нула успехи. И все пак те бяха общо почти цял сезон.

Бруно Рибейро дори не го вкарваме в тази компания. Предполагаме, че в Разград са нямали и най-малка идея що за некадърник идва.

Хронологично през клуба минаха Ивайло Петев, Стойчо Стоев, Георги Дерменджиев, Бруно Рибейро, Едуард Ераносян, Дерменджиев, Петко Петков, Димитър Димитров, Пауло Аутори, Антони Здравков, Стойчо Стоев, Станислав Генчев и Здравко Здравков.

Много интересен е фактът, че (почти)никой от тях не подаде оставка, а индикации, че не се чувстваха добре начело имаше поне за трима. Помните последните дни на Георги Дерменджиев в Разград, когато за всички беше ясно, че ще го освободят, но той не намери начин сам да си тръгне. Вторият е Димитър Димитров, който с голяма доза облекчение видя в идването на Аутори шанс да напусне сам. Тук нещата са малко под условие. Месеци наред беше ясно, че Херо изобщо не е доволен от ситуацията, в която е попаднал. Оставката му дойде в момент, в който стана ясно, че просто е излишен.

Третият е Стоев, който от първия ден на втория си период изглеждаше като дошъл за малко. Стана ясно, че авторитетът му пред играчите е нулев след двата опита да отстрани Марселиньо и двете отстъпки. Но пак изчака уволнението вместо да постъпи далеч по-достойно.

Какви ги свърши Стойчо от март насам?
За 28 мача под ръководството на Стойчо Стоев бяха записани 14 победи, 10 равенства и 4 загуби. Заедно с това, че половината мачове не бяха спечелени, тимът не победи в нито един решителен мач. Успехът над Левски в дебюта не може да мине за такъв, както и последният мач от миналия сезон с Черно море, вниманието от който умело бе преместено с бутафорната сага с детектора на лъжата.

Напълно изпусната съблекалня и липса на всякаква тактическа дисциплина. Всеки правеше каквото си иска. Моци трябва да бие дузпа, но зад топката застава Швиерчок. Резултатът е вместо бараж за Шампионска лига, крив мач срещу Марибор след 0:0 в Лига Европа. И на практика провален от финансова гледна точка сезон. Изпълненията на Марселиньо също удариха по авторитета на наставника. Първо, че някой изобщо може да си го позволи и второ, че бразилецът беше върнат в състава. Дали Стойчо е искал е друг въпрос.

Защо не се подават отставки? Интересен въпрос, отговорът на който е само при треньорите. Но нека не го чакаме...

Това вече е минало. Идва Станислав Генчев. С него и Фози. Ще са за няколко дни. 11-ти екип начело на Лудогорец за девет години. Повече от сигурно е, че до края на годината ще видим и 12-та смяна. От нея няма да има никакъв смисъл, ако Лудогорец най-сетне не разбере, че проблемът не е в треньорите, а в това, с което разполагат.

 

Не от гледна точка на футболното качеството обаче.


Тагове: Стойчо Стоев, треньор, смяна, уволнение, Лудогорец

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Къде са останалите големи?

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Битката за топ 4 също е интересна

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (първа част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (първа част)

Какво се случва в битката за титлата в най-интересното първенство в света

назаем

ЦСКА стреля с халосни патрони

ЦСКА стреля с халосни патрони

Още през зимата Нестор Йевтич предупреди за проблемите в атакаФеДЕодализъм

ФеДЕодализъм

Странен е този напън за властта, защото всъщност тези длъжности не са платени поради обществения си статут


22-11-2019
Рождениците днес
Спортни новини