Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

29-08-2019 16:10


Таван на заплатите - Идея твърде добра, за да се реализира

Таван на заплатите - Идея твърде добра, за да се реализира

Успехът с нея е гарантиран за всички

стани фен

Решения на държавата, включително и спортни, често са критикувани от футболните  фенове, тесни специалисти, опозиция ако щете. Но ако наистина съществува предложение от рода на "таван на заплатите" във футбола, то трябва да говорим и за похвала.

Разбира се всичко е много относително и за да се случи нещо подобно, са нужни няколко важни неща. Преди всичко силна държавна икономика, съобразяваща се с постулатите, по които се движи световната. Класическите са въведени в края на 18 век от светила като Адам Смит и Давид Рикардо, преминават през "Капиталът" на Карл Маркс и се доразвиват от Джон Бърнард Кейнс в първата половина на миналото столетие.

Другият фактор е коректността при самите футболни клубове. Точни и ясни данни за приходите, разходите, изплащаните данъци, кредитите и т.н. И тук разликата между теория и практика е като тази между Бьоф Строганоф и кебапчето на автогарата в Овча купел.

За първи път в баскетбола
Иначе "таван на заплатите" е метод, който тръгва от баскетбола в САЩ през 80-те години. Разработен е от дългогодишния (от 1984 до 2014 г.) комисар на НБА Дейвид Стърн, който днес е на 76 г. Принципът е прост - общият размер на разходите за заплати на играчите, не трябва да надхвърля 55% от всички приходи.

Методът се оказа изключително добър и беше предложен за адаптиране във футбола. Още в първите години на 21 век в Европа някои футболни клубове даваха по над 60% от приходите си за заплати, а днес с наличието на заплати от по 200-250 000 евро на седмица, може би е и по-висок.

Ако в родния футбол се въведе таван на заплатите от този тип, БФС всяка година трябва да определя максималната сума, която всеки клуб може да използва.

Специално в НБА се въвежда "мек таван" според който в определени условия процентът, респективно сумата, може да се надвиши. След края на сезона обаче разликата се събира и се преразпределя по равно между всички участници в групата.

Нещата стават още по-сложни, ако се вземе всичко от посочения пример. В него има и минимален размер, който е в определен процент от тавана на футболните заплати за съответния сезон, както и минимално позволена заплата на играч.

Какви ефекти да очакваме?
Какви биха могли да са ефектите във футбола от подобно нововъведение? Трябва да се уточни, че те няма да се видят кой знае колко осезаемо в първите 4-5 сезона, но ще задълбочат тенденцията към изравняване от гледна точка на спортно-технически и икономически показатели. От това следва повишаване на конкуренцията, а след това и по-високо качество. Спазват ли се правилата - мърдане няма да има.

И тук не става изобщо дума за това Лудогорец да не може да дава заплати на добри играчи. В Разград ще продължат да го правят спокойно, ако редовно влизат в групите на Шампионската лига. Проблем за тях ще е, ако не са там. Повече от сигурно е, че ако имаше "таван на заплатите" с целия му блясък, последното трансферно футболно лято за шампионите щеше да е по-различно. За да се постигне познатия стандарт, трябва да има продажби, приходи от билети и т.н.

Специално Лудогорец няма кой знае колко опции освен спонсори, наградни фондове и продажба на играчи, но грандовете от София и съперниците от Пловдив имат това плюс ценната фенска подкрепа. Тя се изразява в редовни приходи от билети и продажба на сувенири. "Таванът" е стимул за креативното мислене за привличане на средства. Последното важи особено за по-малките футболни клубове.

Голямото предимство
Голям плюс е, че всички отбори ще имат далеч по-ясна финансова представа за следващите поне 10 месеца, а това ще минимизира опасностите от затруднения. Ще ги спре и да правят безумни един или двумесечни трансфери на футболисти, които идват и след няколко дни си заминават.

Дали обаче под таван на заплати министър Горанов има предвид точно това? Въпрос без ясен отговор към момента. Горепосоченият пример е работещ и печеливш. Фактът, че в НБА от години няма тотален хегемон и толкова много отбори взеха титлата го доказва. Разбира се става дума за самия принцип, защото двугите фактори са несъизмерими.

Да не забравяме обаче, че "таванът" на Горанов е просто условие да се дават пари за школите. Плюс другото добро такова - да се намалят чужденците в българския футбол. Без съмнение нещата се навързват чудесно, независимо дали министърът и ведомството му са мислили в детайли за това. "Таванът", съчетан с "минимума" ще направи естествена подборка и на играчите от чужбина. Защото дори и да вземат малки заплати и не се справят, всеки клуб ще разбере, че може да дава същите пари на български футболисти, гарантирано за същия обем и качество работа, а в много случаи и по-добър.

Докато писах това, почти си го представих, но после се опомних. В края на текста е повече от наложително да се погледне реалистично. А това ме задължава да прогнозирам, че подобна картинка във футболна България едва ли ще се случи. А по-лошото е, че болшинството от важните хора биха разбрали колко ценно и нужно е.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: таван на заплатите

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се случва с Астън Вила?

Какво се случва с Астън Вила?

Мач на тима от Бърмингам с този от Брайтън от януари е по-добра алтернатива от беларуския футбол

назаем

Крушчич или българин?

Крушчич или българин?

ЦСКА има два плана за действие в следващите седмициПояви се новото нормално синьо

Появи се новото нормално синьо

Да видим какви първи стъпки ще направи Сираков


30-05-2020
Рождениците днес
Спортни новини