Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

13-09-2019 18:20


Бездействието води до празни стадиони

Бездействието води до празни стадиони

Действието обаче ще ги изчисти, и напълни дългосрочно

стани фен

У нас не обичаме да гледаме чуждия опит. Тук сме все "най". Световен феномен, до световния феномен. Никога не сме виновни и винаги някой ни е прецакал. Истината обаче прозира от най-видните места и тя не е никак красива. Но няма нищо срамно в това да "крадем" опит от другите. Дори "кражба" не е правилната дума, защото това, което ни трябва дори не е скрито.

Накратко. Хиляди фенове, които искат да видят своите любими играчи на мача на България с Англия, може би няма да успеят да го направят. Любими английски играчи разбира се. Причината - поредна проява на расизъм.

Някъде се мерна и съмнение дали било вярно. И в "белите" страни има лоши и недобронамерени хора (спрямо България разбира се, винаги някой има нещо срещу нас), но е твърде съмнително, че сега става дума за заговор. Или пък англичаните се притесниха от позастаряващата дружинка на Балъков и сега кършат китки как да си докарат незаслужено предимство в София. Кой знае?

Само ще вметнем, че в подредените държави могат да накажат нарушител на пътя само защото някой се е обадил в полицията и е съобщил за това. Без обяснения, свидетелства и т.н. Ама както каза Балъков - манталитет.

Всъщност темата е съвсем друга. Расисти има навсякъде. Но не навсякъде им се прощава така както у нас. Специално футболът дава много примери за това как един явен недостатък може да се превърне в откровено предимство. И тук расизмът е само една малка част от всички недолюбвани в общото поведение и футболен "дрескод", до който никога няма да стигнем.

Много сме чели и чували за английските фенове днес и за това как заедно отиват на мача, но това трябва да се види. Песни, скандиране и след малко - нашите вдясно, другите вляво. Инциденти - нула. Претърсването - внимателно, но и един вид "протоколно", с добавено "наслаждавай се" от пребъркващия те. И избираш - ще се наслаждаваш на играта или ще правиш простотии...

Как се стигна дотук? През 80-те голямата напаст от Англия беше озаптена с пет години без европейски футбол. Не феновете специално, а клубовете. Тънък момент... После пък се създаде Висшата лига. Безупречен ред, на хубави стадиони, до които се стига трудно. Е, качеството позволяваше високите цени дори тогава. А днес още повече. Такива, заради които преосмисляш всичко - поведение, расови предрасъдъци или обикновено желание да удариш две преди мача. Благодарение на това феновете спряха да слагат тухла във вестник или да стискат бокс в джоба. Сигурно някои са си все същите расисти, но знаят, че дори и да си го помислят, може да последва санкция.

Трудно е да се осмисли дори и от журналистическата ложа. Там не те пребъркват и питат за какво ти е шоколадовия бар в джоба или ябълката, която си си взел за полувремето. Тук те питат, защото виждат в теб потенциален нарушител, макар и с медийна карта.

Какво се случи на Острова ли? Футболът "загуби" много от големите фенове. Големи, но с плитки джобове и чакащи с трепет заветния момент, в който да похарчат на мач събраните няколко седмици паунди. Ако си намерят билет. Вместо тях на трибуните се настаниха семейства с деца. И хубавите стадиони станаха още по-хубави. Още едно място, на което да градиш нещо от манталитета. И докато мислиш как да изразиш расиста в себе си, в един момент осъзнаваш, че просто няма смисъл да си го причиняваш. Но англичаните мислят.

Обективността задължава да се уточни, че в Разград правят всички опити за нещо подобно, при това с успех. Но калибърът е различен и крайно недостатъчен, за да промени картинката.

От 2007 г. насам, когато станахме "пълноправни" европейци, вече можем спокойно "да видим свят". И вместо да се оправдаваме като ученички, трябва да крадем точно от там. Или ако не го вземем 1 към 1, поне да го адаптираме. Хората се справиха с проблема при това за някакви си десетина години. Докато при нас нито има реални санкции, нито има някакъв опит за превенция. А инциденти за съжаление не липсват.

"Ама у нас няма как ста стане", ще каже някой. И е прав, и не е. Проблемът е, че никога не сме го опитвали. Просто няма кой. На никого не му се занимава...

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Англия, България, расизъм, празни стадиони

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се случва с Астън Вила?

Какво се случва с Астън Вила?

Мач на тима от Бърмингам с този от Брайтън от януари е по-добра алтернатива от беларуския футбол

назаем

Крушчич или българин?

Крушчич или българин?

ЦСКА има два плана за действие в следващите седмициПояви се новото нормално синьо

Появи се новото нормално синьо

Да видим какви първи стъпки ще направи Сираков


02-06-2020
Рождениците днес
Спортни новини