Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

02-10-2019 16:37


Чуйте, за да видите

Чуйте, за да видите

Все по-често мачовете в Първа лига стават интересни едва след като свършат

стани фен

Желю Станков/Тема Спорт
Сега е моментът да си признаем, че някои от българските мачове, които много-много не стават за гледане, са по-интересни, след като съдията свири края. Тогава пред нас застават треньорите, които в доста случаи привличат повече внимание с думите си, отколкото с това, което са сътворили заедно с техните момчета на терена. Понякога интервютата на пистата са истинска наслада и на база натрупванията решихме да споделим и някои впечатления.

Започваме с наставника на шампиона Лудогорец. Станислав Генчев е нещо като антипод на предшественика си Стойчо Стоев. Държи се доста дръзко на фона на малкия си опит, а и нека споменем, че той е временен треньор на отбора. С поведението си и на тъчлинията, и особено пред камерата сякаш си проправя път към поста на старшия и по думите му се разбира, че иска постоянен договор. Създава впечатление, че предварително знае въпросите, които ще му бъдат зададени, и дори често е готов да започне да говори на средата на въпроса. Той отговаря смело, с добре построени изречения, от които лъха увереност и оптимизъм. При него не минават тривиалности от рода на сгъстен цикъл. Генчев отсича, че в Разград няма такива филми и неговите играчи изпитват удоволствие да играят през 3 дни. Европейската визия и високо вдигнатата глава по време на интервюта няма как да не гъделичкат собствениците на клуба, че са попаднали на перспективен и уверен треньор.

Петър Хубчев е от категорията "киселяци" и ако имаше как клубът да плаща глобите за неявяване на задължителните интервюта след мач, щеше да му е най-добре. Той говори така, че всички да разберат, че не му се говори. Не е длъжен да дава обяснения защо е избрал такъв състав, защо е предпочел такава тактика и изобщо на много въпроси той предпочита да не отговаря. След мача със Славия на питане, продължило 17 секунди, неговият отговор бе 1 секунда. Малко, но от сърце. Имаме усещане, че за него журналистите не трябва да знаят нищо, както и да не питат нищо. Нещо подобно е и с феновете. Той не е един и два пъти неглижира влиянието на публиката на Левски към футболния процес. От началото на лятото досега намери 1300 начина да каже, че не е доволен от селекцията на сините и иска още футболисти.

Бруно Акрапович, за разлика от някои свои сънародници, опитва да вкарва български думи в диалозите си с репортерите след мач. В началото говореше нервно, бързо, редеше изреченията със скоростта на светлината, но напоследък поулегна. Това няма как да не се дължи на подобреното представяне и добрите резултати на Локо Пловдив. Не се крие от неудобни въпроси, повечето от които бяха свързани с непрекъснатото прииждане на нови и нови анонимни футболисти на Лаута. През цялото време на говорене излъчва самочувствие и намерение за твърда ръка. Винаги е сериозен, досега един път не е пуснал шегичка или някой югославски лаф.

С цялото уважение към Люпко Петрович, към постиженията му и годините му няма как да не се възмутим, че за толкова голям престой в България, макар и с прекъсвания, не си дава зор да говори на нашия език. Окей, всичко му разбираме, но все пак... Той е възможно най-гърмяният заек в българското първенство в момента, може бавно и напоително да отговаря и на най-неудобните въпроси. Дори понякога се усмихва на питане, което не му изнася, и накрая в ефир потупва бащински репортера, който може да му бъде внук.

Обяснимо защо Стамен Белчев борави с футболната терминология на Станимир Стоилов. Когато тече въпросът от репортера, треньорът навежда глава, сякаш е наказан. И когато отговаря, вече вдига поглед. Дикцията му е отегчаваща, може малко да вдигне темпото на говорене, както и силата.

На Александър Томаш най-после му олекна, защото групата от дежурни въпроси към него намаля с един. Вече няма да го питат дали Димитър Бербатов ще играе в Берое. По едно време този неизбежен въпрос определено го изнервяше и един-два пъти аха да прекъсне интервюто. Когато го питат след мач – защо така, защо онака, не бърза да започне с отговора. Леко прехапва устни, премисля изречението, което ще излезе от устата му, и, общо взето, се старае да не борави с празни приказки. Доскоро се увличаше с използването на житейски сентенции, някои от които звучаха и философски, но се изчисти от тези прозрения.

За Илиан Илиев можем да пишем точно толкова, колкото понякога говори той след мач, като се отплесне. Кибритлия е и секунда след като е казал, че не иска да коментира съдийството, вади от устата си подробности с минути и конкретни случки. Приятен е за слушане от тези, които гледат и следят футбола в дълбочина, защото Илиев им казва това, което искат да чуят. Понякога като че ли излишно издава какви указания е дал и в каква степен са изпълнени, какво е коригирал и т.н. Така колегите му могат да използват тези думи при следващи срещи с Черно море. Понякога дори след като е "хранил" съдиите от тъчлинията, бързо му минава и пред микрофона е кротък, отчитайки, че няма смисъл да говори по тази тема, защото всичко е ясно отдавна.

Визията на Росен Кирилов, както и облеклото, поведението и излъчването му подхождат на манекен. И той е от категорията на тези, които след мач обясняват на футболен език в детайли какво е трябвало да се случи по неговите идеи, какво се е случило според неговия прочит и какво трябва да подобри занапред. Рядко търси проблем извън неговия отбор, не си позволява да наруши етиката.

Златомир Загорчич изкарва повече време край тъчлинията клекнал и дори се чудим дали ще има сили да говори пред камерата поради почти 90-минутното натоварване на ставите, прешлените и разтягане на мускулите. Той отдавна говори български, има и наш паспорт и не му се налага превод, освен когато говори за "тия". Това не е пренебрежително отношение към съперника. "Тия" да се разбира като "те". Заги се държи равномерно, един-два пъти избухна, запомни се случаят с уж сънародника му Нестор Йевтич.

Людмил Киров отначало бе доста смел, но смекчи тона. Съобразно деликатната ситуация в Дунав и той вече е предпазлив в оценките си.

Сашо Ангелов е топ киселякът сред треньорската гилдия, като бие по този показател дори Петър Хубчев. Наставникът на Ботев Враца никога не гледа в очите репортера, който му задава въпросите, нито пък поглежда към камерата. Каменната му физиономия не се променя и при 3:0, и при 0:3. Безспорно разбира играта в детайли, но видимо изобщо не му се влиза в диалози, да не говорим за обяснителен режим какво станало и защо така станало. Често отговаря на въпрос с "давай следващия въпрос".

Желко Петрович е загадка от първия си ден и май така ще си остане до момента, в който не го изпратят, а този момент е назрял. Симпатичният, почти усмихнат и изцяло вежлив сърбин се старае да го играе висока топка, изслушва отговорите на български и отговаря на английски език, един-два пъти се направи на интересен и вкара сръбски изречения. Иначе за всеки въпрос има готов мазничък и напоителен, но отегчаващ отговор.

Никола Спасов се облича в гъзарски стил като че ли е с 20 години по-млад и, общо взето, така се държи по време на мач, а също и пред микрофоните след това. Наясно е, че трудно се ловят маймуни с трици и дава да се разбере, че не би си разплел чорапите, ако Царско село влезе в лоша серия и злите езици го поставят на дузпата.

Енгибар Енгибаров засега впечатлява със специфичния си диалект, а напоследък и с увереността при говоренето. Която вече взе да преминава към назидателен тон, в стила на този, който го е пратил във Витоша Бистрица.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: треньори, изказвания

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се случва с Астън Вила?

Какво се случва с Астън Вила?

Мач на тима от Бърмингам с този от Брайтън от януари е по-добра алтернатива от беларуския футбол

назаем

Крушчич или българин?

Крушчич или българин?

ЦСКА има два плана за действие в следващите седмициПояви се новото нормално синьо

Появи се новото нормално синьо

Да видим какви първи стъпки ще направи Сираков


Спортни новини