Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

16-10-2019 15:48


14 години под знака на провала

14 години под знака на провала

Борислав Михайлов се превърна от добър вратар в синоним на неуспешен мениджър

стани фен

Премиерът Бойко Борисов поиска вчера оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС. И я получи. Звучи абсурдно, но едва ли има нормален фен на футбола у нас, който да не го приема с отчаяна надежда. Надежда, нещата просто да се подобрят. Защото под ръководството на Боби, футболът ни копае по дъното.

Какви ги свърши един от големите герои на България от световното първенство през 1994 г. за времето откакто облече костюма и се превърна във функционер.

Началото беше през 2000 г., когато Борислав Михайлов стана член на Изпълкома към Българския футболен съюз, а година по-късно става първи вицепрезидент на Иван Славков, който тогава все още беше в своя вихър.

Михайлов беше един от бунтарите срещу Батето на онази среща през януари 2005 г., когато Четвъртите в света дадоха заявка да "оправят българския футбол". Тогава всички ги приеха с доверие и много надежда, без да знаят, че с подкрепата си ще дадат старт на официализирането на най-мрачния период в родния футбол.

След оттеглянето на Батето, Михайлов поема поста на 21 октомври 2005 година, а на 30-и януари 2009-а е преизбран на поста си, лед като за кандидатурата му гласуват 316 от 373 делегата на конгреса на БФС. На 14 февруари 2014 г. е избран за трети път за президент на БФС. На 16 февруари 2018 г. е преизбран отново за президент на БФС.

На 22 март 2011 година Борислав Михайлов е избран за член на Изпълкома на УЕФА. Той е първият българин, избран на този пост. Към настоящия момент обаче той е извън ръководните органи на Европейската федерация. За времето на поста България получи доверието да е домакин на шампионати за младежи и се справи добре, но... без да развие и да се възползва от добрия имидж, който си създаде.

За огромно съжаление, под управлението на бившия вратар "лъвовете" не успяха да се класират един път на голям европейски форум, като последното ни участие датира от Европейското първенство 2004-а в Португалия. От първото ни класиране за такова, не е имало толкова дълга такава серия.

От този момент бавно и сигурно вървим към дъното. А то, както се оказва все още не можем да го достигнем. Но се опитваме все по-успешно. Михайлов се заобиколи с още от Четвъртите, всеки от които "успешен" колкото него като ръководител. В момента на постове в Съюза са фигури като Емил Костадинов и Йордан Лечков. Ако някой обясни с думи прости какво са направили те за благото на родния футбол като мениджъри, всички ще са му благодарни. Но преди това много учудени, че все пак са свършили нещо.

За всичкото това време Михайлов и хората около него успяха да се скарат с легендите Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Вторият вдигна ръце от управленската посредственост и рано се отказа от националния отбор.

Бройката на националните треньори вече ни се губи. Всеки от тях обаче си отива с някакъв скандал. Всеки по един или друг начин употребен. Един пък се отказа от футбола изобщо - Лотар Матеус.

Безобразно бе отношението към Любослав Пенев при който за последно имахме шансове за класиране и дори към Хубчев, който днес умело намира начин да "си го върне".

Няколко пъти бе сменяна схемата на шампионата, за да се стигне до настоящата, която е триумф за любителите на "странно" игрово поведение. Напълно малоумна и неефективна, а на всичко отгоре добре платена за "мозъците", които ни я натресоха.

Клубовете прибират пари от телевизионни права по схема, изтъкана от конфликти на интереси. Изпълкомът е пълен с президенти на клубове, които по явен и неявен начин налагат своите интереси в него.

Казаното дотук трудно ще бъде оспорено, но все пак може да бъде определено като "субективно". Затова имаме нужда и от суха статистика (с зточник: bulgarian-football.com)

За тези 14 години фалираха (като участници в А група) ЦСКА, Ботев Пловдив, Локомотив София, един от всичките Пирин-и от Благоевград. Бройката на отборите, които банкрутират от по-ниските нива пък едва ли някой се наема да определи с голяма точност. По времето на Михайлов се създаде прецедента - "А група и умри!", при който отбори влизат на мускули в елита, изпадат веднага и на практика изчезват от футболната карта. Любимец, Светкавица, Верея са само някои от примерите.

В пет от 14 сезона А група не завършва с пълен брой отбори (без да броим напуснали групата отбори между сезона, без да са изпадали - още три такива случая)

В един от тези сезони А група завършва с 9 отбора, един сезон е в състав от 10 отбора - последно с толкова малък състав групата е била през 1950 г.

В А група участва явлението Черноморец Бургас София. Случват се също сезонът на Любимец и последния сезон на Верея.

Четири пъти български отбори класирали се за евротурнирите не получават лиценз за същите - един път това е шампионът на страната (ЦСКА през 2008 г.)

За втори път в историята футболната пираимда е "нулирана", предишният такъв случай е през 1949 г.

Положителните неща бяха малко, но все пак ги имаше. Вече стана дума за домакинстото на Европейско първенство за юноши, което счупи рекордите за интерес. Какво остави след себе си обаче то и как използвахме този успех?

През 2016 БФС се премести в нова сграда в кв. Бояна. Единственото нещо, което има ясен вид и материя. Голямата гордост е, че е изпълнено със собствени средства, което е голямо постижение в условията, при които футболът доскоро не бе в списъка на спортовете, които получаваха средства от държавата.

Последното също се превърна в успех, макар и с доста условности. Помощта на държавата е видна, но все още неясна като принцип за отпускането й.

Започнахме с облекчението, но дали нещата ще се променят в положителен смисъл след Борислав Михайлов? Твърде сложен въпрос ден след "Голямата промяна". Едно обаче е сигурно - големият герой на България от 1994 г. си тръгва и е твърде съмнително дали някога ще се раздели с ореола на провала, който си гради близо три петилетки.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Борислав Михайлов, управление

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини