Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

27-10-2019 16:03


Наследството на Боби

Наследството на Боби

Следващият шеф на БФС няма да бъде избран без негласното одобрение от най-високото място

стани фен

Главната сцена от хоръра "14 години български футбол" започна вечерта на 14 октомври, развиваше се цяла седмица, за да ѝ се сложи край в петък, с оттеглянето на всички ръководни фактори от настоящото управление на Българския футболен съюз (БФС). Шефът му Борислав Михайлов, управлявал по-дълго и от Иван Славков, дори принуден да си замине, не намери вина у себе си или поне така звучеше прощалната му пресконференция.

Боби изтъкна, че когато е поел управлението на централата, нейният бюджет е бил 5 млн. лв., а сега, когато си отива, той е 19 млн. лв. Мнозина ще кажат, че това са фактори, които биха съпътствали всеки президент, но числата са си числа. И именно те са най-големият аргумент за критика към вече бившия президент – при отчетено близо трикратно увеличение на приходите нивото на българския футбол на всякакво ниво е под всякаква критика. Националният отбор не се е класирал за нито едно голямо първенство в "ерата Михайлов", а клубният футбол е заорал в посредствеността. Прав е Боби, че основата я създават клубовете, но правилата идват от Съюза. А повечето от тях са крайно неефективни и дори вредни.

Държавната намеса в първенството
В последните години няма как да не се обърне внимание и на безпрецедентното сътрудничество с държавата. Според устава на БФС приходите му са от различни места като членски внос, отчисления и субсидии от ФИФА и УЕФА, допълнителната стопанска дейност, реклама, телевизионни права и други, включително и целеви субсидии от компетентния държавен орган в областта на спорта. В интерес на истината директното държавно финансиране на БФС е ограничено до позволените проекти за детско-юношеския футбол и през годините не надхвърля няколкостотин хиляди лева.

Но без помощта на държавата нямаше да има футболно първенство. По-голяма част от професионалните отбори, които са частни търговски дружества, получиха сериозна подкрепа за изграждане на терени, осветление, въобще цялостната инфраструктура, нужна за покриване на лицензионни изисквания. Те и сега не са оазиси от блясък и европейско усещане за посещение на мач, но все пак придобиха вид, който им позволява елитен футбол. В резултат на подобни действия почти не останаха отбори дори от Втора лига, които не разполагат с осветление. Ако не беше държавата, мачовете от двете професионални групи щяха да се играят на 3 – 4 стадиона. Нещо, което наблюдавахме през годините. С намесата от най-високо ниво са се случвали и други неща в родния футбол. Хора, които не са изразявали желание да издържат футболен клуб, изведнъж се заемаха с губещото начинание. Най-явният пример е с „Локомотив” – Пловдив и Веселин Марешки, който дори не криеше, че клубът му е натрапен. Последните двама финансови благодетели на „Левски“ (Спас Русев и Васил Божков) също не са тръпнали от желание да поемат издръжката му, но някак си биваха убеждавани да го правят. Какво да кажем за Берое, който е собственост на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която е във фактически фалит, но спонсорира отбор от футболното първенство.

Защо да не организираме Световно
Явно окрилени от "спасяването" на клубния футбол, управляващите решиха, че могат да вдигнат нивото и да организират Мондиал или Европейско първенство в България. Самото съчетание на думите е повече от нелепо, но отново с немалка доза политически момент държавата и футболният съюз в продължение на месеци "развиваха" идеята. Тя, разбира се, ще си остане такава, защото въпреки съдействието на ръководните държавни органи в подобряване на инфраструктурата България няма нито един нормален футболен стадион. Останалите, извънфутболни неща, няма защо да се коментират. Балканският проект за съвместно домакинство на голям форум беше на най-високо ниво, но с дейното участие на местните футболни съюзи. Той ще се провали не само защото в Румъния и Гърция вече има нови правителства, на които хич не им е до излишно харчене. Дори родните управници да настояват с продължаването му, разследванията за расизъм след мача България – Англия сериозно ще обезсмислят това начинание. На една от срещите в Сърбия в края на миналата година Михайлов влезе в световните новини със странното си поведение по време на изказването на Бойко Борисов. Прилоша ли му, схвана му се кракът ли, но едва го извадиха от залата. Според мълвата това е бил жълтият картон за началника на БФС. В началото на сезона Борисов събра важните хора в българския футбол и ги призова към честен футбол. Дали е честен, или не, също не може да се докаже, но този, от когото най-много зависи, изглежда, не се справи със заръката.

Какво трябва да очакваме
"Повече няма да помагаме, ако Михайлов остане президент", каза министър-председателят Бойко Борисов часове след 0:6 от Англия. Подобно изказване от най-важния човек в държавата просто няма как да бъде пренебрегнато. Директната намеса на държавата в работата на подобни организации не е приемлива. Съветите обаче не са незаконни. Никой не е карал Боби Михайлов да подава оставка. Просто ако не го направи, определени неща ще се случат, а други не. Нахлуването на ГДБОП в БФС в часовете след изказването на Борисов може да бъде тълкувано като жокер. И фактът, че днес БФС е без президент (Михаил Касабов е само и.д. до конгреса, който трябва да се проведе през февруари), показва колко силно е влиянието на държавата в дейността на организацията. Показва и още нещо – че следващият Първи на БФС няма да бъде избран без негласното одобрение от най-високото място.

Лампите на стадиона и "зелените килими" обаче не правят добрия футбол. Начело на БФС трябва да дойде визионер, който не се страхува да рискува с нетрадиционни решения. Противно на коментарите, те могат да са такива, които не пречат на мотивацията на държавата да помага на футбола. Много нетрадиционни, защото традиционните ни докараха до дъното. Има много работа за вършене в БФС, която не зависи от държавните структури. Незабавната смяна на формата на шампионата, по-ясни финансови параметри в лицензирането на клубовете, край на подмятането на клубни лицензи, както и прекратяване на практиката по документи треньор да е един, а на практика друг, са някои от първите неща, с които трябва да се заеме новият Изпълнителен комитет. Въпросният Изпълком пък трябва да се напълни с мениджъри, а не с клубни президенти, които винаги биват подозирани в конфликт на интереси при което и да е решение, дори и да не е така.

Ето и едно нетрадиционно решение, което може да бъде прегърнато от всички отговорни фактори. Държавата и футболната централа могат да помислят как да субсидират клубовете от най-ниските нива в йерархията. Пета и четвърта дивизия. Техните издръжки започват от около 5000 лв. на месец и рядко достигат 10 000. При положение че това са около 400 клуба, лесно може да се сметне, че държавна помощ от около 4 млн. лв. на година в името на аматьорския футбол е напълно възможна. И най-важното – ще бъде ефективна.

Най-големият парадокс всъщност е, че въпреки подкрепата от най-високо място и видимото инфраструктурно подобрение българският футбол не просто не се развива, а дълбае надолу. Обратният процес, разбира се, минава през тежки решения и реформи. У нас обикновено правим реформи, за да се спечелят повече пари. Истински ефективните реформи обаче се правят с пари. БФС ги има, както се оказва, и държавата. Какво тогава ни пречи? Новият президент има важната задача да ни обясни точно това.

Текстът е публикуван в брой 42/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Борислав Михайлов, БФС, наследство

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се случва с Астън Вила?

Какво се случва с Астън Вила?

Мач на тима от Бърмингам с този от Брайтън от януари е по-добра алтернатива от беларуския футбол

назаем

Крушчич или българин?

Крушчич или българин?

ЦСКА има два плана за действие в следващите седмициПояви се новото нормално синьо

Появи се новото нормално синьо

Да видим какви първи стъпки ще направи Сираков


02-06-2020
Рождениците днес
Спортни новини