Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

06-01-2020 10:26


Инициативата на списание СПРИНТ обра най-много аплодисменти на церемонията Футболист на годината

Инициативата на списание СПРИНТ обра най-много аплодисменти на церемонията Футболист на годината
БТА

Защо почетната Топка е точно за Якимов, Жечев, Божил Колев и Сираков

стани фен

Новата Специална награда за изключителни заслуги към българския футбол украси церемонията Футболист на годината. Нейните носители Димитър Якимов, Добромир Жечев, Божил Колев и Наско Сираков обраха най-много аплодисменти, но защо точно четиримата получиха престижната и красива почетна Топка?

Инициативата за приза е на спортното списание СПРИНТ и бе обявена още през месец май 2019 г., в брой 16. Медията публикува и вечната класация за "Футболист на годината", която официално е датирана от 1961 г., защото от тогава анкетата тече без прекъсване. Иначе и по-рано е имало вотове за най-добър играч, още през 1931 г.

Призьорите са подредени (вижте таблицата за периода 1961-2018 г.) на принципа на класиране по медали – с първо, второ и трето място. Няколко години (до 1971-ва) няма втори и трети, защото Футболистът на годинат се определя според точките, получени в анкетата за Спортист на годината и актив имат само по един или двама от най-популярната игра.

Идеята на СПРИНТ е да се окаже почест на звезди, които никога не са  ставали Футболист на годината, но с цялата си кариера напълно заслужават наградата. И докато анкетата може да бъде спечелена например с една силна година, то за новата Топка е необходимо десетилетие класа и вписване завинага в историята на играта.

Изборът на носителите бе направен с максимано дистанциране от лични мнения и с цел избягване на спорове. СПРИНТ предложи критерия за първия приз, а организаторите от Дакс Медия, Българската асоциация на спортните журналисти и БФС приеха безрезервно. А имено – Специалната награда за изключителен принос да получат футболисти, които поне три пъти са влизали в челната тройка, но никога не са ставали Футболист на годината. С условието вече да са спрели да играят, защото останалите все пак имат поне теоретичен шанс да спечелят официалния вот.

Така таблицата сама определи и имената , и броя на носителите. Божил Колев рекордните три пъти е втори и веднъж – трети. Димитър Якимов стига до четири трети позиции. Добромир Жечев и Наско Сираков имат по две втори и едно трето място.

Всички останали имат или до две влизания в тройката, или още се състезават (Георги Петков и Светослав Дяков).

Футболист на годината не са ставали още ред легенди като Петър Жеков, Божидар Искренов, Йордан Лечков, Пламен Гетов. Играчите, които влизат в тройката, но не печелят анкетата, са общо 33-има. Личат и покойнице - Христо Илиев, Цоньо Василев, Георги Славков, Аян Садъков. Има и символи на своето време като Георги Денев, които никога не са попадали в Топ 3 на годината.


Но почетната Топка догодина ще бъде вече позната, призът става традиционен и с надежда за дълъг живот, ще има още носители. Какви ще бъдат критериите, колко звезди ще бъдат наградени – организаторите и СПРИНТ ще определят. Но пак ще е поклон към легенди.

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: списание СПРИНТ, почетна награда, легенди

Коментари

Още Новини


Livescore
Златка Замова
Златка Замова

Барса залага треньор и всичко на масата

Барса залага треньор и всичко на масата

Ще ги измъкне ли пак от тинята Меси срещу Атлетико или идва краят на каталунската му приказка?

BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

назаем

С Марселиньо всичко е пито-платено

С Марселиньо всичко е пито-платено

Емблематичния халф си тръгва от Лудогорец през задната вратаСъздадени един за друг

Създадени един за друг

Всичко в Клоп крещи червено, цветът на действието, жизнеността, енергията и опасността


Спортни новини