Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Лига Европа 2019/2020

13-01-2020 15:30


Пловдив развалил концесията на Колежа заради 5 млн. лв

Пловдив развалил концесията на Колежа заради 5 млн. лв

Областният управител обясни ситуацията пред феновете на Локомотив

стани фен

Ако Община Пловдив не беше прекратила концесията по взаимно съгласие, щеше да се окаже длъжник за над 5 милиона лева, заяви при днешната си среща с привържениците на Локомотив (Пд) областният управител Дани Каназирева. Тя добави, че решението е законосъобразно и не нарушава обществения интерес.

Във връзка със създалото се напрежение сред обществеността, относно прекратяването на концесията на стадион "Христо Ботев" по взаимно съгласие, включително публикации в медиите за нарушен обществен интерес и нанесена вреда на община Пловдив в размер на 1 милион и 600 лева, бе извършена проверка на цялата документация на концесията на стадион "Ботев" от учредяването й през 2013 година до прекратяването й през декември 2019 година.

1. По отношение на това дали е нарушен обществения интерес:
Истината е, че при така подписан договор, ако община Пловдив беше избрала да развали договора по вина на концесионера, а не по взаимно съгласие, съгласно чл. 11, ал 3 от концесионния договор, дори ПРИ ВИНА И НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора от концесионера, то той отново си запазва и има правото да получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, а именно 6 576 500 млн. лв, които не остават в полза на Общината. Освен това концесионерът можеше и да упражни право на задържане върху построеното (подобренията) до приключване на съдебните дела и по този начин да блокира използването или инвестирането в обекта (в стадион "Ботев") за неопределен срок.

Трябва да се има предвид, че правоотношенията се уреждат по отменения Закон за концесиите, който е действал към момента на сключване на концесионния договор и допуска упражняване право на задържане за разлика от сега действащия закон.

От своя страна Община Пловдив щеше да има право на обезщетение за всички причинени вреди и пропуснати ползи и 10% обезщетение от размера на неизпълнените инвестиции. Неизпълнената част е 7 505 996 лв, като 10 % от тази сума 750 000 лв.;

Относно пропуснатите ползи и претърпени вреди, община Пловдив можеше да претендира само изискуемите задължения, тоест само дължимите концесионни възнаграждения от 2013-2019 ведно с лихвите за забавата им. Приблизително това прави общо за седемте години 398 000 хил. лв. и лихви 50 000 лв - ОБЩО - 450 000 лв. Но не може и няма право да претендира като пропусната полза размера на концесионното възнаграждение, което би получила за останалия период на концесията от 2020-2048г., когато изтича 35 годишния срок. Тоест Общината можеше да търси обезщетение в общ размер на 1 200 000 млн. лв.

А концесионерът ПФК "Ботев" АД щеше да има право:

1. Да получи невъзстановените инвестиции по пазарна стойност - 6 576 500 млн. лв.
2. да упражни право на задържане върху стадиона до изплащане на обезщетението.
При прихващане на двете задължения: 6 576 000 млн. лв за концесионера и 1 200 000 млн. лв за концедента, се получава, че концедента Община Пловдив щеше да дължи над 5 млн. лева. невъзстановени разходи на концесионера ПФК "Ботев" АД и да се окаже длъжник с блокиран и недостроен стадион за неопределен срок.

При прекратяване на договора по взаимно съгласие:

В полза на Община Пловдив остава:

1. Вложените инвестиции в размер на 6 576 500 млн. лв.;
2. Инвестиционен проект в размер на 929 496 лв;
3. Внесената гаранция в размер на 482 000 лв;

"Разбирам притесненията на привържениците и на двата клуба. Те изцяло се съвпадат и с моите. Не искам и няма да си позволя да изпадам във футболна реторика, искам единствено да не остават съмнения за нарушен обществен интерес, но ПРИ ТАКА ПОДПИСАН ДОГОВОР, единственият вариант в полза на Пловдив, е прекратяването му по взаимно съгласие. В противен случай Пловдив и данъкоплатците щяха да бъдат ощетени с над 5 млн. лв. и блокиран стадион, заяви областният управител Дани Каназирева.

При осъществения административен контрол по законосъобразността на решението, с което се разваля концесията по взаимно съгласие и след като бе разгледано предложението от вносителя с придружаващите го документи заключението е, че същото е законосъобразно.

"Без значение кой на кой отбор симпатизира, аз вярвам, че нито един пловдивчанин не иска да вижда един недовършен строеж в центъра на града ни. Сигурна съм, че разумните привърженици, на който и да е отбор, не търсят конфронтация, а се опитват да защитят интереса на клуба си. Аз уважавам това, така и трябва да бъде", заключи Каназирева.

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube

 


Тагове: Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Колежа, концесия

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Обзори 2019: Реал – презареждане

Обзори 2019: Реал – презареждане

Мадридчани изстрадаха тежка година на обновление във всички аспекти

МисляФУТБОЛ
МисляФУТБОЛ

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Основните статистически данни, с които всички трябва да се запознаят преди да заложат, са без съмнение настоящата форма и статистиката за резултатите в преките срещи

назаем

От селекцията лъха на безнадеждност

От селекцията лъха на безнадеждност

Поривът за развитие се удря в стената на футболната безпросветностХронология на ужаса

Хронология на ужаса

Футболът в южната ни съседка продължава да е арена на насилие и хулиганство


Спортни новини