Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Лига Европа 2019/2020

21-01-2020 14:13


Част от отборите от Първа лига може да напуснат стадионите си

Част от отборите от Първа лига може да напуснат стадионите си

Изисквания за покрити места и тоалетни ще остави на сцената само най-добре организираните клубове

стани фен

От началото на тази година важи нова наредба за национално и клубно лицензиране в България, припомня "Меридиан Мач". Тя определя критериите, които родните клубове и стадиони трябва да покрият, за да вземат лиценз. Първият е за минимален капацитет на стадионите. За първа лига той е намален наполовина, до 1500 места за сядане. За Втора лига местата трябва да са минимум 800.

Друг критерий определя покритите места на стадионите. В наредбата пише, че е препоручително миниум 7% от седящите места да бъдат покрити с козирка. Ако критерият не е изпълнен, клубът може да бъде санкциониран. А по принцип БФС, позовавайки се на изискванията на УЕФА, препоръчва 1/3 от седящите места да бъдат покрити. Това означава, че стадион за 15 хил. души трябва да има поне 1050 покрити места. А е препоръчително- покритите места да са минимум 5000.

Бърза проверка показва, че по отношение на козирките в момента изрядни са почти всички отбори. Голям проблем обаче би имал Левски. Въпрос на точни изчисления е ситуацията с Арда, Ботев Враца, Дунав и Царско село.

Друг доста любопитен критерий е броят на тоалетните по нашите стадиони. В правилника пише, че минималният брой трябва да бъде както следва: 1 тоалетна и 1 писоар за 50 мъже; 1 тоалетна със седалка за 20 жени. Тоест на 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има 290 тоалетни и 290 писоара за мъже; 25 тоалетни със седалки за жени. Тъй като има стадиони, които не могат да покрият този критерий, БФС е решил да направи следните изключения: 1 тоалетна за 125 зрители - мъже; 1 тоалетна за 50 зрители - жени. Т.е. за 15 000 зрители (14 500 мъже и 500 жени) задължително е да има: 116 тоалетни - мъже; 10 тоалетни - жени.

Тук обаче няма как да се направи ясна преценка. Почти сигурно е, че с изключение на Лудогорец, всички ще трябва да правят подобрения по стадионите си. Според футболния фолклор ЦСКА е клубът, който предлага най-лоши условия по отношение на тоалетните.

Клуб, който не може да покрие новите наредби, ще трябва да домакинства на чужд стадион.

На фона на тези изисквания няма как да не се сетим за стадиони като този в Поморие например, който е отличен пример за добър стадион, на който в момента никой не играе. Причината е теренът, който е изкуствен. Този на Верея също предлага отлични условия, а на него се играят мачове от Втора лига при домакинствата на Гълъбово. "Лазур" в Бургас все още минава за един от добрите стадиони.

В момента у нас в процес на изграждане са два големи стадиона. Този във Варна обаче е изграждан вече над 20 години и развитието му е по-скоро комично, отколкото реално. В Пловдив нещата стартираха със замах, но след фалита на КТБ и оттеглянето на Цветан Василев от Ботев, нещата зациклиха здраво и по проекта на практика в момента не се работи.

 

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube

 


Тагове: стадиони, лицензиране, наредба

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
МисляФУТБОЛ
МисляФУТБОЛ

Тактическите умения на Крис Уайлдър

Тактическите умения на Крис Уайлдър

На какво се дължи успеха на Шефийлд Юнайтед този сезон

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се промени в Нюкасъл?

Какво се промени в Нюкасъл?

И какво Стив Брус прави по-различно от Рафа Бенитес

Златка Замова
Златка Замова

Обзори 2019: Реал – презареждане

Обзори 2019: Реал – презареждане

Мадридчани изстрадаха тежка година на обновление във всички аспекти

назаем

ЦСКА изпусна Хубчев

ЦСКА изпусна Хубчев

С него и Крушчич нямаме право да се надяваме на нещо различно от това, което видяхме в дербитоГочето: Антов и Пинто бяха над всички

Гочето: Антов и Пинто бяха над всички

В Левски ме изненада цялата постройка – без централен нападател и дясно крило, споделя Георги Василев


Спортни новини