Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

19-02-2020 14:03


Таванът е единственото решение за родния футбол

Таванът е единственото решение за родния футбол
Gulliver Photos/Getty Images

Своеобразен паричен съвет в Първа лига би нормализирал много неща

стани фен

Когато в края на август министърът на финансите Владислав Горанов заговори за таван на заплатите, само някои от по-качествените медии се наеха да обяснят какво точно означава това. За повечето от феновете това е нещото, което чуват - сумата Х, която може да се дава като възнаграждение в българския футбол. Всъщност нищо подобно.

Има едно нещо, с което можем да определим понятието "таван на заплатите" за нашите условия. Приемете го като все още неоткритата ваксина за китайския коронавирус. Когато я открият, заплахата ще бъде отстранена. Ефектът на "тавана" пък е открит преди повече от 30 години. Как къде? Там където знаят как да управляват и експлоатират (в добрия смисъл на думата) спорта - САЩ.

Какво всъщност е "таван на заплатите"
Най-просто казано, това е финансов инструмент, който в дългосрочен план спомага за повишаване на конкуренцията в съответния спорт. Съществуват два варианта - мек и твърд, като първият всъщност е в основата на финансовия феърплей, въведен от УЕФА. Той се базира на принципа, че не можеш да харчиш повече от това, което си получил като приходи от билети, карти, тв-права, спонсори и трансфери на футболисти. Разбира се, начини за заобикаляне винаги има. Пример за това е Манчестър Сити, който обаче ще си "плати" скъпо за дяволиите.

В първия "таван", в НБА, сумата която може да отива за заплати в един отбор е в размер на 55% от приходите.

В твърдия вариант всичко е уточнено, включително това колко може да вземе играч, който е за първа година професионалист и този, който е звезда на отбора.

Заплатите не са единственият проблем. Подобно правило може да бъде заобиколено от премии, които могат да се обещават за определени събития през сезона или в края на футболната година. Затова таван е нужен и при тях. Поне в началото, защото и в този случай нещата се нормализират за няколко години.

Какво ще се случи в България?
В идеалния случай, при който се въвежда мек вариант, това ще означава иновация във футбола, граничеща с валутния борд в държавата. Строги правила, които могат да бъдат нарушавани само при определени условия. Нарушаването обаче е вид информирано решение, след което следва съответното наказание. Отново финансово. В НБА в края на сезона разликата се събира и се преразпределя по равно между всички участници в групата.

В началото ще има леко отстъпление, но скоро нещата ще влязат в ритъм.

И при "таван на заплатите" отново Лудогорец ще е отборът, който ще може да си позволи най-високи заплати. Те обаче ще зависят от приходите му през съответната година. Клубът генерира сериозни средства от спонсори, тв права и участие в Европа. В графата на последното, слагаме и домакинските му мачове там, тъй като в Първа лига посещенията са нищожни. Едва ли някой освен най-верните фенове пък си позволява всяка година да си купува реплика на последната екипировка. Продажбите са деликатна тема, защото Лудогорец все още не е убедил, първо че може да продава на печалба (с много малки изключения като Паломино), нито че от Разград излизат играчи, готови веднага да станат титуляри в новите си отбори. Освен въпросния, почти никой не успя навън.

Много грубо казано - ако през годината клубът събере 20 000 000 лв (страшно висока сума за родните стандарти), според правилата на НБА от 80-те, с 55% от приходите, ще може да си позволи да плаща заплати в размер на 11 000 000 лв. Близо милион на месец - повече от добре.

С Верея обаче е по-друго. И този отбор нямаше публика, но нямаше и резултати. Ако събере 1 000 000 лв, значи не повече от 550 000 лв могат да отидат за заплати. Това е по 45 000 лв на месец. И ако на този отбор не му харесва, ще се опита да промени нещата.

Колкото и да е странно обаче, отбори като Верея са облагодетелствани в подобна ситуация. Първо, защото в повечето сезони приходите им (ако няма трансфери в големи размери) ще са едни и същи. Това значи по-добро планиране. Ако пък отборът изпадне, тежестта на най-скъпоплатените, които си имат договори, ще е е по-малка.

Лудогорец и по-големите отбори са в по-трудна ситуация, защото тази година може да имат едни приходи, а в другата - други. Но както и на терена, битката ще се води отново - на мениджърско ниво.

Разбира се, остава деликатната тема с точния процент. Копи-пейст е невъзможен, защото трябва адаптиране. Това е тема на задълбочен анализ - нещо, което едва ли има някой в БФС, който може да направи. Тук не става дума само за финанси, но и за манталитет, футболни познания, поглед над основни сфери от живота.

Едва ли има някой, който знае точните заплати в грандовете и в Разград, но едно е сигурно. Играч от Ередивизи и такъв, който чисто технически е част от Ювентус, в България могат да дойдат само ако са добре финансово мотивирани. В Разград пък играч сменя Бундеслигата с Първа лига. И докато там е ясно, че нещата вървят, как бихме могли да обясним ситуацията в Левски например?

Казано простичко - бившите страшилища ще се наложи да се снишат и да работят. А един "таван" ще е и огромен тест за любовта на феновете, които трябва да посещават редовно и по много мачовете, за да осигуряват добър приход, а от там и да се радват на добри играчи.

Какво нямаше да се случи в България, ако имаше таван?
Страшният вирус, който хващат в последните десет години отбори като Своге, Локо Мездра, Верея, Светкавица, Хасково и т.н, които влизат в елита, правят неразумни разходи, за да са що годе конкурентни и след това изчезват от картата, щеше бъде овладян веднъж завинаги.

Тези и много други отбори влизат дали като желаещи или като единствени които не са против, буквало изчезнаха от лицето на земята. Всички ползваха чужди играчи, които взимаха нереални пари. А за приходите се разчита на някой спонсор, мижави тв права и от публика, която влиза срещу 5 лв на мач. С "таван" нещата щяха да са далеч по-различни. Пак щяха да изпадат, но няма да изчезват като всички гореизброени.

Какво добро ще направи на българския футбол?

Най-напред ще вкара в ред финансите и ще внесе яснота за реалните приходи на клубовете.

 

Докато не направят пробив в Европа, всички ще разчитат на изграждане на футболисти, свои или чужди, но да бъдат добре продадени. Без Европа пък това няма да е лесно. Това означава повече работа в школите и по-малко чуждестранни играчи без талант да играят дори в нашата Б група. Автоматично ще спрем да мрънкаме, че не се спазват правила за млади футболисти и т.н.

След това ще се даде воля на креативността- да привличат хора на стадиона, да продават марката си, да намират спонсори.

Изобщо - естествен подбор. Резултатите обаче няма да са видими по-малко от 3-4 години след подобна иновация. А те могат да бъдат само едни - изравняване на силите и по-голяма конкуренция. Измислили са го там, където стават милионери с лъскане на ябълки.

Конкуренцията ще създаде качество. Това се случва дори и у нас. Съвсем естествено хората ще започнат да се връщат по стадионите (допълнителни приходи), за да гледат български играчи, а не Вечно дерби с 15 чужденци. В Разград пък най-сетне ще видят ползата от десетгодишната Академия, единствения успех на която досега е, че се спасява от изпадане в Трета лига и не е извадили нито един, ама нито един по-качествен играч.

След това ще дойде ред да се помогне на националния отбор, в който ще липсват "незаменими фигури" като Гошко Пеев, Петър Занев или Ивелин Попов. И за него конкуренцията ще е голяма.

Толкова за най-необходимото. То едва ли ще се случи обаче. За да се случи, всичко трябва да е на светло. Така както първи пожела преди над десет години Александър Томов при първото си появяване в ЦСКА и което никой от тогавашните босове не можа да му прости. Реални заплати, реални осигуровки, реални данъци. Всичко друго е просто живуркане.

Другото е и по-лесно. Както и оправданията след провалите. Не се ли направи обаче, нещата ще стават още по-зле.

---

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: таван на заплатите

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини