Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

13-03-2020 18:20


Държавна издръжка за Левски - една абсурдна идея на властта

Държавна издръжка за Левски - една абсурдна идея на властта

Да накараш тотото да финансира професионален футболен клуб, когато 400 училища нямат физкултурни салони, може да се определи и като цинизъм

стани фен

Държавата чрез Българския спортен тотализатор (БСТ) да издържа Левски, както предложи министър-председателят Бойко Борисов, е абсурдна идея, откъдето и да погледнеш. На повърхността изглежда и комично, защото професионалният футболен клуб е собственост на Васил Божков, който същата държава преследва наказателно по 12 тежки обвинения и който се укрива в ОАЕ. Като преди това, посредством специално законодателство, му отне бизнеса, чрез който той финансираше отбора.

По международни стандарти на намесата на държавата във футбола не се гледа с добро око и затова Борисов замаскира предложението за издръжка като рекламен договор. Това обаче е нелепо, защото БСТ няма никаква нужда от реклама, тъй като след отнемането на бизнеса от Божков държавата осигури на тотализатора монополно положение. Тъй като месечната издръжка на Левски е около 1,1 млн. лв., ако премиерската идея се реализира, това ще означава разход за БСТ от порядъка на над 13 млн. лв. на година, като това е минимумът, без пари за трансфери и други неоперативни разходи. Сякаш за да се гарантира "сделката", в началото на март в УС на БСТ бяха вкарани двама бивши футболисти на "сините" - Христо Йовов и Гошо Гинчев. Това няма да е излишно, защото за осъществяването на плана ще има нужда от помощ "отвътре" за промяна на устройствения правилник на тотото, който в момента трудно би позволил подобна подкрепа. В него пише, че не по-малко от 50% от приходите отиват за изплащане на печалби на участниците в игрите, не по-малко от 17% за издръжка и развитие на БСТ. А останалите средства, след плащане на данъци и такси, са за издръжка на федерации, спортни училища, масов спорт, ремонти и строеж на съоръжения, включително и физкултурни салони в държавни и общински училища. По сегашния правилник пари за реклама могат да минат само по второто перо, но това ще е на практика невъзможно, защото БСТ ще има много разходи, за да развие лотарийните игри със собствена мрежа и кадри, както законодателите му вмениха.

В тях ще се включат и десетките милиони за телевизионна реклама, които ще трябва да се отделят за показване на печелившите. Вярно е, че монополното положение ще увеличи и приходите на държавния оператор, но очакванията те да са в съотносим размер на тези, инкасирани от Божковите дружества, са твърде смели. Все пак до съвсем скоро лотарията беше запазена само за държавата и смешните й приходи, преди да се включат частниците преди 5 години, доказват тази теза. Но рамото за професионалния футбол не е нещо извънредно при Борисов. Преди около 9 години той принуди държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която постоянно е заплашена от фалит и за чието спасение държавата излива стотици милиони, да придобие ПФК Берое. По груби сметки централата е "инвестирала" в старозагорския клуб над 30 млн. лв. досега. В края на февруари правителството гласува 37 млн. лева за стадионите на двата частни пловдивски отбора от елита - Локомотив и Ботев.

Обяснението бе, че това са спестени средства, защото няма да се купува нов правителствен самолет. Многобройни са примерите на "раздадени" с благословия "от горе" средства за съоръженията, на които играят частни професионални клубове из цялата страна. Тези десетки милиони могат да се сметнат дори за цинизъм на фона на информацията отпреди по-малко от две седмици, че 400 училища в България нямат физкултурни салони, което засяга 30 000 ученици. Този проблем бе адресиран в предизборната програма на ГЕРБ, докато подпомагането на професионалните клубове – не. Но ако планът се осъществи, в най-абсурдна ситуация могат да се окажат привържениците на Левски, защото ако приемат държавната издръжка, ще трябва да се откажат от своите вярвания, че са "отборът на народа" и "сами срещу всички".

Текстът е публикуван в брой 9/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Левски, Български спортен тотализатор, спонсор

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини