Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

19-03-2020 10:25


Иде революция във футбола

Иде революция във футбола
Gulliver Photos/Getty Images

Извънредното положение ще промени нещата у нас, кризата на планетата ще преобърне световния спорт

стани фен

Приетият на първо четене закон за мерките при извънредно положение са категоричен сигнал за футбола и целия български спорт - забравете за тях (поне) до 13 април.

Законопроектът предвижда ограничения и забрани за посещение на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на карантина и разпространяване на фалшиви новини.

На прост език това значи, че нито един спорт не може да организира тренировъчни занимания и официални мероприятия. Нелегалните подготовки също не са вариант, защото всеки установен случай ще бъде наказан много сериозно. От една страна е правилно, от друга - законът със сигурност ще бъде приложен с най-голяма строгост с цел превенция и сигнал към останалите хора в държавата.

Едно е ясно - чисто спортно-технически за спортистите няколко седмици едва ли ще са проблем. С няколко големи условия обаче. В редица спортове подобна пауза на практика ще означава фактически край в следващите няколко месеца, защо не и година. Спад на формата, разваляне на кондицията и край с очакванията за високи резултати. Успокоително за много от въпросните спортисти е, че почти всеки техен конкурент в света е в същото положение.

Футболът разбира се е сред деликатните случаи. Хуморът е неизбежен по принцип, но едва ли е много уместен. Много от играчите, когато не са на терена са сред приятели в заведения - и трите неща не могат да ги правят. Но това не е най-тежката новина. Все още не е ясно какво се случва в условия, в които те като служители на конкретна компания (в случая футболен клуб) не изпълняват служебните си задължения. В неплатен или платен отпуск са?

Играчите на водещите клубове едва ли са за оплакване. Поне що се отнася до заплатите, които получават. Дори да бъдат спрени, някак ще "избутат" до следващото плащане. Спирането пък е спорна тема доколко е възможно да се случи. Да, в Казахстан стана точно това, но тук е Европа, с други закони и други порядки.

Няма футбол по телевизията, няма пари от тв права, няма реклама, няма публика. Дори редовните "събеседници" поизчезнаха.

Ако извънредното положение се запази за месец, все още ще можем да говорим за някакво "спасение". Прекрачване на тази дата ще означава тотална реформа на световния футбол и спорт. В момента е много спорно дали тя ще е негативна или позитивна. Резкият спад на възможностите на някои собственици, спонсори и общини ще намали заплатите, чужденците ще намалеят, а шансът за младите играчи от школите ще е голям. Нещата ще се зарътят след това - по един или друг начин.

В света може би е дошъл краят на малоумието, в което футболисти с данни на обикновени циркаджии струват стотици милиони евро. Или пък на скъпото удоволствие да гледаш нещо, с което те заливат в огромни количества.

Хазартът, който на практика дърпа футбола в световен план също ще е засегнат. Отсега е ясно, че шефката на един от най-големите букмейкъри в света със сигурност няма да си изпише заплата от над 200 млн. на година.

Китайците са измислили клетвеното пожелание: "Да живееш в интересни времена"

Следващите месеци се очертават да са много интересни. Никак няма да са приятни, но... интересни.

BGfootball.com съветва - наслаждавайте се на живота с близките си вкъщи!

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Ковид-19, коронавирус, световен футбол, български футбол

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Как ще се отрази кризата на спорта и футбола в Испания

Как ще се отрази кризата на спорта и футбола в Испания

Кореспондентът на BGfootball.com в Мадрид Златка Замова с ексклузивен коментар по темата

BGfootball.com
BGfootball.com

Големият победител ще е футболът

Големият победител ще е футболът

Малоумията да се плащат космически пари за трансфери и заплати ще спрат, а младите ще получат реален шанс

Яна Касова
Яна Касова

Неуморният Икер

Неуморният Икер

Веднага след приключване на дългата си кариера Касияс се впуска в борба за президентския пост на испанската федерация

назаем

Как Дасаев уби кариерата си в Севиля

Как Дасаев уби кариерата си в Севиля

През 1988-ма жените искаха да спят с него, а мъжете да пият бира с най-добрия вратар на светаСпортът като спасение

Спортът като спасение

По тази причина футболните фенове гледат мачове от Беларус и Никарагуа, след като доскоро нямаше да ги гледат и пред блока им да играеха


Спортни новини