Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

30-03-2020 16:37


Радостин Василев: Голяма част от клубовете може да фалират

Радостин Василев: Голяма част от клубовете може да фалират

Не всеки футболист е съгласен да си намали заплатата, нищо че колегите му от отбора го правят, споделя адвокатът

стани фен

Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи активно в българския футбол, даде интервю за Канал 3.

- Г-н Василев, сигурно от доста време не сте имали толкова свободно време. Как се справяте?
– Да, в моята кантора има само по един дежурен адвокат. Аз почивам повече и отделям внимание на сина си. С него учим материала за първи клас доста усилено.

- Има много спорове и дискусии за довършването на сезона. Вие бяхте сред авторите на позицията на Арда, Ботев Враца и други клубове за прекратяване на шампионата…
– През последните дни имам голям контакт с много клиенти, които ме питат точно това – дали ще продължат първенствата. Смятам, че е напълно възможно, ако до юни не се възобнови шампионатът, такъв изобщо да няма. Може да бъде обявена нулева година или ще има някакви решения за евроучастници и изпадащи – това ще се преценява от БФС.

- Президентът на УЕФА Чеферин посочи три варианта за краен срок, в който първенствата трябва да бъдат възобновени…
– БФС ще спази това, което бъде решено от УЕФА. Ако УЕфА прецени, че няма начин да бъдат възобновени шампионатите, оттам има два варианта – временните класирания да станат окончателни или да се стигне до нулева година, което обаче е по-малко възможно според мен.

- При нас първият вариант е подновяването да бъде на 1 май, но той е невъзможен. Вторият е да стартираме около 23-24 май, а третият е песимистичен – без подновяване на мачовете.
– Според мен няма да се стигне до някой от трите. По-скоро, ако е възможно, може да видим доиграване през юни и юли, и то в пълнометражен вариант на шампионата. По отношение на българското първенство поне. Препоръчвам на БФС във връзка със създалата се ситуация и изиграването на мачовете през юни или юли просто да отпадне лятната подготовка и тук да се заиграе в цикъл пролет – есен. Това е много по-удачният вариант за клубовете в Източна Европа. Така ще се спести и ненужната лятна подготовка, която само накъсва ритъма. А през зимата така или иначе тук не може да се играе. Сега е моментът за промяна. Ако приключим успешно през юли, то трябва незабавно да започнем следващия сезон, който трябва да приключи по-бързо заради Европейското през 2021-а…

- А как ще се отрази най-лошият вариант – да запазим настоящата картина, без доиграване на купата?
– Ако това се случи, голяма част от българските клубове ще имат изключително големи финансови затруднения. Съмнявам се, че форматът на Първа и Втора лига ще е пълноценен занапред, защото много клубове ще фалират – разчитат на тв права, на спонсори, а и собствениците им имат бизнес, който страда. Ние не сме засегнати от билети и маркетинг, но въпреки това голяма част от клубовете въобще няма да съществуват.

- ЦСКА излезе с писмо, с което отправи призив за помощ към българските клубове. Редно ли е да се иска помощ в това положение на пълен блокаж?
– Това е преценило ръководството на ЦСКА. Държавата не може да помогне на бизнеса, а какво остава за нещо друго. БФС също може да помогне, след като приключи пандемията и може да допусне клубове до участие с финансови гаранции. Тези гаранции трябва да се включат. Защото част от професионалните ни клубове не са професионални, а само мимикрират такова нещо.

- Има и вариант с 18 отбора в елита...
– Тази идея я намирам за неприемлива. Твърде много отбори, не мисля, че е подходящ вариант. Но настоящата схема е крайно неуспешна и трябва да се премахне. Просто не виждам как ще има 18 отбора. Ние нямаме ресурс и за 14...

- Как гледате на процеса с намаляване на заплатите в родния футбол?
– Съвсем нормален процес, неизбежно е. ФИФА също има такова предложение в световен план. Нямаме универсално решение в областта на спорта. При българските играчи действа Кодексът на труда и едностранно намаляване на заплатата няма как да се случи, а трябва да се сключи споразумение с играчите. Но е наложително да стане, защото в средносрочен план работниците, тоест футболистите, няма да полагат труд. Договорите на играчите са основно до края на май или юни. Проблем става, ако някой е сключил предварителен контракт с друг клуб от лятото. Тук вероятно ще се вземе решение на международно ниво. Кашата е пълна. Но анексите се правят от всеки клуб у нас, за да може все пак футболистите да получават някаква заплата. Има я опцията и за прекратяване на договорите им от страна на клуба. Има такова условие вече – 15 дни без никаква дейност. Но намаляването на заплатата е двустранен акт, с който и играчите трябва да са съгласни.

- Очаквате ли да има играчи, които не искат да си намалят заплатите у нас?
– То вече има такива играчи. И футболисти, и клубове ни търсят като адвокати за консултация в тази ситуация. Има доста такива случаи, и то в един и същи клуб, в един от големите ни. Не искам да кажа кой. Тази криза ще доведе у нас до намаляване значително на чуждестранните футболисти и до нормализиране на заплатите на играчите. Тази криза ще има пречистващ ефект. В международен план пък едва ли ще има огромни трансфери. Картата на световния футбол ще се промени.

- А смятате ли, че водещите клубове у нас – Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локо Пловдив, Берое, сега може да прибягнат към повече българи?
– Тези отбори, като изключим Лудогорец, през последните десет години нямат никакви успехи в евротурнирите. Те вероятно няма да имат и с българи, но поне ще се засили вътрешната ни конкуренция. Някои от тях като ЦСКА обаче разчитат на привличането на свободни агенти евтино и скъпата им продажба. Това ще им наруши сметката на края на годината. Никой не знае какво ще стане.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Радостин Василев, Първа лига, заплати, коронавирус

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини