Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

01-04-2020 14:03


Баждеков: Трябва да се преструктурира и първенството и ПФЛ да поеме оперативната работа

Баждеков: Трябва да се преструктурира и първенството и ПФЛ да поеме оперативната работа

Основното е да се направи преценка на разходите, защото при една такава стагнация трябва да се направят драстични промени

стани фен

Бившият финансов директор на Левски Константин Баждеков коментира пред "Дарик радио" ситуацията в българския футбол по време на пандемията от коронавирус. Той даде съвети на клубовете как да преодолеят кризата.

"Според мен има във всякаква ситуация изход, стига да се намерят най-правилните решения и тези решения да заработят. При тази ситуация при една правилна политика и разбиране от всички може би ще излезем колкото може по-бързо от тази ситуация. Трябва да сме убедени в това, което препоръчваме и тези, които го изпълняват, да са убедени, че е най-правилното, за да го изпълняват. Аз мисля, че трябва да се направи една точна сметка и разчет на всеки клуб какво може да разчита на собствени приходи, на приходи изобщо и на тази база да си подреди какво може да харчи - да харчиш това, което изкарваш е най-важното, а не да тръгнеш по обратния път.

Аз с моите 18 години в Левски съм минал през много трудни моменти, и много хубави, разбира се. Независимо от трудностите, успяхме да оцелеем, благодарение на мобилизацията, на ресурсите от собствениците в лицето на господин Батков и преди него господин Чорни. След това господин Тонев и другите собственици. Ние успяхме да оцелеем, независимо от трудностите. Първата стъпка трябва да бъде всеки клуб да си направи преценка на това, което може да осигури като собствени приходи. Това ще е приоритет на клубовете с по-голяма фенска маса. Левски показа, че феновете са най-големият дарител, спонсор и увличайки тези хора, това мисля, че е първата стъпка. Всяко ръководство да се посъветва със своите фенове за какво трябва да се дават пари. Ние през годините сме имали продажба на билети между 300 и 400 хиляди билети на сезон в най-силните години. Представете си това какво значи. Публиката на Левски пълнеше стадионите и това беше сериозно перо на прихода. Нещо, което се забрави - продажбата на футболисти, такива, които ти си създал и това е един голям източник на приходи. Продажба на фен артикули и най-различни инициативи, в това число това със СМС-ите. Това може да осигури постоянен доход на клуба.

Основното е да се направи преценка на разходите, защото при една такава стагнация трябва да се направят драстични промени, да се спрат всички тези екстри, да се разчита на собствени футболисти и то българи. Няма да има средства за такива заплати. Да се прецени тези екстри, които са в договорите на футболистите, до каква степен да продължат да се дават. Това е голямо перо - като наеми, пътувания, самолетни билети. При едни сериозни заплати това трябва да е за сметка на футболистите и те да получават заплата, която да може да си позволи клуба. Да има твърда заплата и всичко над нея да е на база на постигнатите резултати. Тук трябва да бъдат привлечени като партньори и мениджърите на самите играчи. Те също трябва да са убедени, че в настоящата ситуация трябва да са един екип. Да се направи преоценка на разходната част и клубовете да слязат на земята. Клубовете в България могат да осигурят рекламодатели, стига да имат резултати и успехи.

Беше практика президентите на клубовете да се разберат, за да има реална ситуация на заплащането, а не да има голяма разлика в заплащането между големите клубове и тези с не толкова големи възможности. Подредбата трябва да дойде от БФС. Според мен трябва да се преструктурира и първенството, да се даде право на ПФЛ да поеме оперативната работа по първенството, тя да е водещата, а футболният съюз да управлява ситуацията с националните отбори, младежките и детско-юношеските школи. Нещо, което държавата мисля, че иска да помогне. Достатъчно работа и възможности има за всички. Трябва да има преструктуриране на футбола в България", завърши Баждеков.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Костадин Баждеков, БФС, шампионат, ПФЛ, Първа лига

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Какво се случва с Астън Вила?

Какво се случва с Астън Вила?

Мач на тима от Бърмингам с този от Брайтън от януари е по-добра алтернатива от беларуския футбол

назаем

Дъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойноКрушчич или българин?

Крушчич или българин?

ЦСКА има два плана за действие в следващите седмици


02-06-2020
Рождениците днес
Спортни новини