Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

04-04-2020 22:34


Солидарни в кризата: Кмет и съветници в Костенец даряват от заплатите си

Солидарни в кризата: Кмет и съветници в Костенец даряват от заплатите си

стани фен

Яна Касова
Пандемията от коронавирус събуди невиждана вълна от дарителство и доброволчество в българското общество, сред бизнеса и гражданите. Списание „Икономист“ и спортните сайтове от групата на „ЕС Медиа“ започват да разказват за добрите примери и проявата на солидарност във време на  криза. Управниците на Община Костенец са поредния пример на щедрост по време на криза, за който разказваме.

Има хора, чийто труд остава незабелязан в кризата, причинена от коронавируса. Сред тях са тези, които се грижат за най-застрашените от хватката на болестта – възрастните хора и социално слабите. В Костенец техният труд беше подпомогнат с дарение от 2000 лв. от заплатите на кмета на общината Йордан Ангелов, кметовете на населените места, зам.-кметовете и общинските съветници от квотата на ГЕРБ.

"Сумата се използва за предоставяне на допълнително възнаграждение на всеки един от служителите на Социалният патронаж към общината, както и за медицинските сестри, които доброволно са на пост на пропускателните пунктове на входовете на общината и болницата, каза пред списание "Икономист" кметът Ангелов.

"Предложението бе направено от юристконсулта ни Павлина Петрова с мотива, че това са хората, които въпреки обявената извънредна ситуация в страната, продължиха да се грижат за най-уязвимите и рискови групи в обществото, за да  се ограничат максимално излизанията им по време на пандемия. С това си действие просто искаме да благодарим за всеотдайния труд и проявената човечност на персонала на патронажа."

Социалните работници получиха финансовото дарение в последния ден на март. От социалния патронаж в общината приемат заявки и доставят стоки от първа необходимост – хранителни, санитарни, битови, лекарства, по домовете на  самотно живеещи възрастни хора, такива с хронични заболявания или трудно подвижни. Десетки доброволци също откликнаха на апела да помагат на общинските служители.

"Апелирам възрастните хора да се възползват от услугата, която се предоставя чрез ОП "Социален патронаж” и да останат вкъщи, казва Йордан Ангелов. - И благодаря на всички, които се отзоваха на призивите ни за помощ. Във времена като настоящите най-много проличават истинските лица на хората. Признателен съм, че съм заобиколен от достойни хора, които искат  да са полезни."

Всъщност от екипа на Йордан Ангелов всеки месец отделят от заплатите си, за да даряват за различни каузи. От началото на годината е подпомогната рехабилитацията на дете с двигателен проблем, закупени са дърва за огрев за възрастни хора, отделени са пари и за детските градини в общината. До края на извънредната ситуация събираните всеки месец средства ще бъдат отделяни за помощ в битката с пандемията.

Бизнесменът от Костенец Юлиан Арангелов също се включва в инициативата и всеки месец ще осигурява по два ваучера за храна на стойност по 50 лева на нуждаещи се. Кметският екип избра първата помощ с хранителни продукти да са за две хигиенистки, изпратени от общината, които подпомагат допълнителното дезинфекциране на болницата в града.

Точно преди да избухне кризата с COVID-19 местния общински съвет гласува отдаването на медицинска техника на местните болнични заведения, сред които аспиратори и кислородни бутилки.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: солидарни в кризата, Костенец

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини