Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

05-04-2020 18:55


Касияс дава рецепта против кризата

Касияс дава рецепта против кризата
Снимка Даниел Касас

Испанските футболисти несъгласни с решенията на Ла Лига


Спортният и футболен календари е голямата главоблъсканица на институции и шефове на световния спорт в тежката пандемия с коронавируса, ударила вече над 1,2 милиона жители на планетата (с близо 64 800 жертви). Олимпйските игри в Токио, куп спортни турнири и юбилейното футболно европейско бяха отложени, Белгия обяви край на настоящото първнество, единици отбори опитват да се върнат към колективни тренировки (масово критикувани), а ръководителите на световния футбол търсят решения в настъпващата икономическа криза, когато здравни щабове и Правителства разрешат завъщане към дейност.

 

Легендарният вратар Икер Касияс, който е готов да се кандидарира за шеф на Испанската Федерация (РФЕФ), излезе със свое предложение за футболен календар. Световният и двукратен европейски шампион с Испания прогнозира, че ако нещата с коварния Covid-19 се овладеят до 3-4 месеца и здравето на хората по света вече не е застрашено, може да се доиграят мачовете на националните първенства от прекъснатия сезон плюс тези от евротурнирите до декември, а след след почивка, през 2021 да стартират новите лиги, адаптирани към календарна година и фокусирани към световното в Катар през ноември 2022 г.

 

Носителят на по три Шампионски и световни клубни титли с Реал Мадрид вратар, клонящ към 39 години и преодолял микроинфаркт преди година, препоръчва еврофиналите също да са ноември - декември...

 

Идеите му бяха посрещнати на нож светкавично от Президента на Ла Лига Хавиер Тебас, който в унисон с УЕФА и ФИФА държи първенствата да се изиграят до август, а освен това настоява Испанските клубове да обявят временна несъстоятелност и да пратят служители (и футболисти) на издръжка на държавата, заедно с десетки хиляди други фирми (които между впрочем Правителството обяви, че вече не приема да издържа).

 

Асоциацията на профи-футболистите в Испания (АФЕ), сред чиито 10 000 членове е Икер, изрази учудване (и несъгласие) с икономическите съвети на Ла Лига, също с предсрочни тренировки или рестарт на мачовете, ако е опасно за здравето на футболисти и публика. Играчите и АФЕ настояват футбол да има пред зрители по стадионите, ето част от общата им декларация днес след разговори с капитаните на отборите:

 

“Футболистите от Първа и Втора дивизии смятаме, че първенството не бива да се подновява, докато медицинските ръководства не разрешат, а календара също да зависи от тях. Личното здраве и защитата на държавното здравеопазване да са основополагащи, също на всички граждани на страната. АФЕ ще изиска координатор, специалист по пандемии, за защита на условията на труд и специален протокол при завръщането ни на футболния терен и в съблекалните, да гарантира санитарната сигурност на всички опериращи във футбола. Не става въпрос само за играчи, а за целия антураж. Здравето е въпрос за всички и ако се наложи, ще отнесем инициативата до Депутатския Конгрес, Парламента.

 

Учудва ни, че Ла Лига подкрепя ситуация на ЕРТЕ (временна несъстоятелност на фирми по извънаредни обстоятелсва) за клубовете, в предвид икономическия контрол и оздравена икономика от нейна страна, като не предполага “дюшек“ (финансов – б.р.) за временна ситуация от два месеца. Също, в предвид как клубове и играчи постигат индивидуални споразумения по отношение на заплатите. Футболистите не приемаме спиране на гаранциите на трудовите ни права.“

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Ла Лига, коронавирус, криза, Икер Касияс, Асоциация на профи футболисти

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

BGfootball.com
BGfootball.com

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Ще издържат ли някои клубове поправителния си изпит?

Тези, които сега въстанаха срещу БФС подкрепиха Боби и сие на последния Конгрес

назаем

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Спасителите вече ще изискват силен Левски

Засега е твърде нереалистично да се очаква пълен стадион на всеки мачДъвката ЦСКА

Дъвката ЦСКА

Явно не може в Левски да ври и кипи, а на Армията всичко да е спокойно


Спортни новини