Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

13-04-2020 16:27


Валентин Михов: Трябва да изчакаме още

Валентин Михов: Трябва да изчакаме още

Феновете могат да помогнат на футбола, като започнат да посещават стадионите, смята бившият президент на БФС и член на Изпълкома

стани фен

Един от най-разпознаваемите хора в българския футбол Валентин Михов даде интервю за Гонг. Той коментира актуалната ситуация във футбола, какви са перспективите пред футбола, като обрисува и какъв човек трябва да застане начело на БФС.

- Господин Михов къде ви намирам в момента?
- Вкъщи

- Как прекарвате свободното си време?
- Ами как, като повечето българи.

- Оптимист ли сте, че скоро ще има футбол в България?
- Ще видим какво ще е решението, аз съм оптимист, винаги съм оптимист като човек, дано мине по-бързо тази пандемия. След като решат тези, които решават, тогава ще има.

- Според Вас трябва ли да се обмисли вариант с прекратяване на първенството както направиха в Белгия за момента?
- Според мен трябва да се изчака, да не се бърза, да мине този пик, ние сме част от Европа, да видим и там как ще е, ние сме част от цяла Европа, една брънка. Трябва да се съобразим с решенията в България, а след това и с тези в Европа.

- Вие сте един от хората, който познава футбола перфектно, като ръководене и организация, какви ще са последствията за клубовете, ако няма футбол още 3-4 месеца?
- За три-четири месеца нещата ще са сериозни, не само за футбола, но и за цялата икономика, футболът е част от тази икономика. Дано не стигаме до такива лоши неща, ще има големи загуби. Някои отбори няма да могат да задържат чужденците и ще се наложи част от отборите ще трябва да използват модела Славия и да заложат на наши момчета, но дано мине това чудо, защото то наистина е чудо.

- Защо според Вас футболът и спортовете пострадаха толкова много икономически?
- Ами защо, защото един футболен бюджет, освен собственикът, който е основата на бизнеса, от къде се финансира, от телевизионните права, от спонсори, от дарители и от някои други прояви. Но сега няма нито един от тези компоненти и остава само собственика. Някои отбори предприеха разумни мерки, свалиха си заплатите самоволно, това им прави чест.

- Според Вас дали настоящата ситуация ще помогне на клубовете да се преосмислят като организации, да мислят за различни нови приходни пера, както клубовете в Западна Европа?
- Това е много сериозна тема, за да има това, което го има в Европа, да има мърчандайзинг, трябва да са различни нещата, дано след това, което се случи, да вземем всичко най-добро да махнем лошото и да запазим само доброто.

- Много хора изразяват мнение, че е дошло времето за евтин български футбол с много български футболисти, но и с по-малки възнаграждения?
- Това вече си зависи от стратегията на клубовете. Никой не може да предопредели, кой с какъв бюджет разполага, в последните години и държавата се включва да помага, което ѝ прави чест, и в лицето на министъра, и в лицето на министър-председателя, който разреши. Защото преди 4-5 години нямаше почти никакво взаимодействие, става въпрос за тези помощи които са.

Не знам колко са, но около 1 милион на година, но трябва да се продължава и с държавата, има хора инвеститори, за построяване и на нови съоръжения. Трябва да се тръгне, трябва да се използват детско-юношеските школи, това е бъдещето, имаме доста талантливи футболисти и спортисти. България е страна, която е кадърна във всяка една сфера, в такъв един момент се вижда какъв е българинът.

- Нашето общество силно се поляризира що се отнася до мнения и ситуации, но и силно се консолидира, когато се налага. От гледна точка на футбола, очаквате ли една консолидация на футболните фенове след като премине цялата тази ситуация?
- Очаквам, очаквам, видях много положителни неща във феновете, има понякога и зрънца, но има и много добри фенове във всички отбори. Трябва да започнем да позапълваме и стадионите, може да има фенове, които да не могат да си позволят на отидат на мачовете, тук трябва да се помисли за една стратегия, за билети, за привличане на нови спонсори, за идеи, да се мисли, да се подобри продукта.

- Господин Михов, за финал, кой е вашият фаворит за президент на БФС, ако не искате да кажете конкретно име, то поне обрисувайте неговия профил, тъй като Вие като бивш президент на сюъза може да го направите?
- Трудно е в този момент, трябва да видим кои ще са мераклиите, след тази криза. Това е стратегия, който и да кажа, мен младите ме привличат, на младите може да се даде съвет, трябва да се помисли, има достатъчно време. Чувам за Стилиян Петров, който е едно прекрасно момче, и Бербатов, който и да кажем, говорих с Лъчо Танев, той лично няма желание, така чух.

Не знаем кой ще се кандидатира, трябва да е човек с опит, да може да управлява, да може да управлява стратегиите в българския футбол, те са 3-4 пера, трябва да има отговорни хора по тези три-четири стратегии. След една година ги вика, прави се отчет, трябва да има време, трябва да има задача, дали той може да я изпълни и резултатите по дадената стратегия.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Валентин Михов, коронавирус, футбол, БФС

Коментари

Още Новини


Livescore
Златка Замова
Златка Замова

Барса залага треньор и всичко на масата

Барса залага треньор и всичко на масата

Ще ги измъкне ли пак от тинята Меси срещу Атлетико или идва краят на каталунската му приказка?

BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

назаем

Създадени един за друг

Създадени един за друг

Всичко в Клоп крещи червено, цветът на действието, жизнеността, енергията и опасносттаНай-горещите стадиони в света

Най-горещите стадиони в света

Тимо Вернер е поискал смяна, защото не може да издържи на адския шум в Истанбул


Спортни новини