Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

03-05-2020 16:16


81-во място в света - този път не е лошо

81-во място в света - този път не е лошо
Shutterstock.com

България не е в окото на бурята и това май е добре

стани фен

Жаклин Михайлов/Тема Спорт
По традиция денят ми започва с влизане във флашскор, но от 43 дни го измести Джонс Хопкинс. Не знам как да я нарека - класация или черна хроника. Не е съвсем черна, защото има зелена част на оздравелите. Въобще както в живота, има и едното, и другото.

България е на 81-во място по брой заразени от Ковид-19 в света. Долу-горе на същото място бяхме на последните две олимпиади. Долу-горе на същото място сме обичайно в ранглистата на ФИФА. Не че има някаква пряка зависимост, просто любопитен щрих. Спортното 81-во място го гледаме къде с присмех, къде с недоволство, къде с носталгия по старите времена. Сегашното място в Джонс Хопкинс обаче въобще не е зле. Защото, за да стигнеш до България, минаваш през 80 държави, които поне по броя на заразени са с по-лоши показатели. Сред тях са над 40 страни от Европа, повечето с по-малко население от България.

50 места преди България се намира Беларус. Населението на Беларус е 10 милиона и половина. При тях заболелите са 8 пъти повече от нас, но починалите са колкото при нас. На информацията от Беларус не може много да се вярва, защото не са част от демократичната общност. Затова там се играе футболно първенство и местният Батка няма никакво намерение да го спира. В Беларус няма ЩАБ и не дават пресконференции и сводки всеки ден. В Беларус не се притесняват от прегряване на здравната им система, по пътя на логиката вероятно заразените им медици са поне хиляда.

Швеция е с население колкото Беларус. Те са още по-напред в класирането – на 20-о място. За разлика от Беларус имат и много починали. 12-13 процента от заразените вече са починали. Те продължават да се колебаят в каква посока да тръгнат. Първенството го отложиха за началото на юни, но искат да е с публика по стадионите. Шведският модел е даван ту за положителен, ту за крайно отрицателен пример. Те обаче си държат на него. В България огромен почитател им е доцент Мангъров. А доцент Мангъров пък има много почитатели у нас.

Австрия е страна с население около 9 милиона. Точно колкото България, с разликата, че ние имаме 2 милиона навън, а техните всичките са си у дома. Закономерно, защото да живееш в Австрия си е супер. Те приложиха модела със социалната изолация и футболистите им вече тренират. Надяват се да започнат на 16 май, но със сигурност без публика. Австрия и Швеция са с почти равни показатели като заразяване. Швеция е само с едно място по-напред в Джонс Хопкинс. Австрия обаче има 4 пъти по-малко жертви и 25 пъти повече излекувани. На практика в Австрия 70 процента от заболелите вече са излекувани. 11 хиляди от 15 хиляди общо. Същото е в Германия, само че умножено по 8 спрямо разликата в броя на населението. Странна обща симетрия на някогашния аншлус.

Различни държави, различни стандарти, различни подходи. Обясняват ни, че ние сме постъпили най-добре и сме пример за целия свят. Естествено, че не е така, защото твърдението е субективно. Държим 81-ото място и не трябва да се сравняваме с никой. Защото всички сравнения са безсмислени. Смислено е да няма нужда от такава класация.

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: коронавирус

Коментари

Още Новини


Livescore
Златка Замова
Златка Замова

Барса залага треньор и всичко на масата

Барса залага треньор и всичко на масата

Ще ги измъкне ли пак от тинята Меси срещу Атлетико или идва краят на каталунската му приказка?

BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

назаем

Създадени един за друг

Създадени един за друг

Всичко в Клоп крещи червено, цветът на действието, жизнеността, енергията и опасносттаНай-горещите стадиони в света

Най-горещите стадиони в света

Тимо Вернер е поискал смяна, защото не може да издържи на адския шум в Истанбул


Спортни новини