Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

18-05-2020 14:22


Сега: Какво се крие зад договорките?

Сега: Какво се крие зад договорките?

Всекидневникът анализира точка 3 от паметната записка между Божков и Домусчиев


В аналитичен коментар всекидневникът "Сега" хвърля повече светлина около договорките между крупните бизнесмени Васил Божков и Кирил Домусчиев по отношение на края на паметната записка, публикувана по-рано днес от първия.

В нея се казва:
"3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ."

Материалът има отношение към футболните дейности на Кирил Домусчиев в Лудогорец, затова представяме само тази част (с незначителни съкращения):

*Пълният текст на материала прочетете тук


Футболни страсти
Сделката за Нова телевизия има пряко отношение към другото хоби на братя Домусчиеви - футболния отбор Лудогорец. Проблемът е, че Домусчиев държи и ТВ правата за излъчване на мачовете от българското футболно първенство, чрез фирмата "Футбол Про Медия" ЕООД. Въпреки че Домусчиев е в конфликт на интереси - едновременно притежател и потребител на ТВ правата на първенството, той получи разрешение от КЗК да завърши сделката по закупуване на Нова тв.

Самата КЗК няма как да не признае, че "е налице известно припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на телевизионно съдържание" и че "потенциалният ефект от сделката ще се прояви конкретно на подпазара на дистрибуция (лицензиране) и придобиване на права за разпространение на телевизионно съдържание".

Но след това миролюбиво заключава: "Предвид горното, КЗК отчита факта, че участниците в сделката не са преки конкуренти на съответния пазар и техните отношения са по вертикала, определящо се от качеството, в което оперира всеки от тях, а именно: "Футбол Про Медия" ЕООД се явява (притежател) на права, а предприятието – цел е купувач на телевизионни права. По своето естество правата за излъчване на спортни събития са ексклузивни и е обичайна търговска практика да се притежават от едно предприятие за определен период от време и за определена територия."

И "това обстоятелство няма да пречи на конкуренцията между телевизионните оператори, които купуват права за разпространение на спортни събития".

Лудогорец има един основен спонсор и това е букмейкър, от времето, когато основният собственик на компанията Васил Божков все още не се е скарал със съдружниците си там. Въпросната компания е представена като генерален спонсор на Лудогорец на 8 юни 2018 г. Преди това отборът имаше договор с британски букмейкър. Така че има достатъчно предпоставки, ако хазартните фирми на Божков не могат да изпълнят финансовите си ангажименти към Нова, да ги прехвърлят към Лудогорец.

Отборът има и още 5 по-големи спонсора, както и 15 по-малки.

Интересен детайл е, че два дни преди въпросната паметна записка, на 8 юли 2019 г., собствениците на т.нар. грандове в българския футбол - Левски, ЦСКА и Лудогорец, заедно с тогавашния президент на БФС, се събраха при премиера Бойко Борисов на среща, на която да се уговорят да има феърплей в първенството. Официално бе съобщено, че срещата е по покана на самия Борисов и в нея участваха Васил Божков, Гриша Ганчев и брата на Кирил Домусчиев - Георги, който е съсобственик на шампионите от Разград. Присъстваха също така тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

Тогава бе съобщено, че е разговаряно да няма натиск върху съдиите, като вътрешният министър дори каза, че си дава телефонния номер на всички рефери, които да му звънят, ако някой се опитва да ги притиска за нещо. Тогава Божков, който официално бе собственик на друг футболен отбор - Левски, не даде изявления, нито пък Георги Домусчиев.

Няколко думи каза само Гриша Ганчев, който заяви: "Договорихме се. Дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и тъй нататък, и тъй нататък. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият".

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: Васил Божков, Кирил Домусчиев, паметна записка, Лудогорец

Коментари

Още Новини


Livescore
Златка Замова
Златка Замова

Барса залага треньор и всичко на масата

Барса залага треньор и всичко на масата

Ще ги измъкне ли пак от тинята Меси срещу Атлетико или идва краят на каталунската му приказка?

BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

назаем

С Марселиньо всичко е пито-платено

С Марселиньо всичко е пито-платено

Емблематичния халф си тръгва от Лудогорец през задната врата


Спортни новини