Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Коронавирус!

04-06-2020 13:32


Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

стани фен

Футболната революция в световен мащаб предстои и това е вън от всякакво съмнение. Новите реалности ще са свързани с по-малко пари за трансфери и заплати, влизане в рамки на разумно харчене във всеки един аспект, просто защото след коронавируса вече "нищо не се знае".

Големите грандове просто ще реизчислят бюджетите си и на база по-малките разходи, след година-две ще се върнат на пътя на печалбите. По-интересни обаче ще са процесите на регионално ниво веднага след първите 5-7 големи шампионати на Европа.

Българската Първа лига е идеален пример за анализ, който с корекция на имената, може да се приложи за шампионатите на страни като Румъния, Полша, Гърция, Украйна и др.

У нас няколко отбора бяха доста залитнали по чужденците. Лудогорец, ЦСКА, Левски, Царско село, Арда, Черно море, Локомотив и Берое са примерите с над 10 души с чуждестранен паспорт. Играчи от чужбина има навсякъде в Първа лига. А въпреки популярната мантра Етър и Витоша ползваха точно толкова чужденци в състава си колкото и Славия.

Изброени по азбучен ред, клубовете до този момент през сезона използваха съответно:

Арда - 11 чужденци
Берое - 18 чужденци
Ботев Враца - 6 чужденци
Ботев Пловдив - 7 чужденци
Витоша - 4 чужденци
Дунав - 8 чужденци
Етър - 4 чужденци
Левски - 13 чужденци
Локомотив - 20 чужденци
Лудогорец - 20 чужденци
Славия - 4 чужденци
Черно море - 11 чужденци
Царско село - 14 чужденци
ЦСКА - 21 чужденци

Картинката е красноречива. Осем от отборите просто няма как да са това, което са до момента без играчите извън България. Чисто технически. Още поне два са силно зависими и едва три със сигурност могат и без тях. Плюс Ботев Пловдив, който от няколко месеца се отърва от чуждестранната "тежест".

Тук спокойно можем да добавим и още шест "бройки" - на треньорите. Защото в Ботев Пловдив, Локомотив, Лудогорец, Славия и ЦСКА (два пъти) разчитат/разчитаха на чуждестранни имена.

Към днешна дата обаче ситуацията е коренно различна. Арда и ЦСКА са откровените примери за бързо освобождаване от чужденците. Същото ще се случи, но под друга форма (неподновяване на договори) в Лудогорец, със сигурност ще го има и в Левски. Единственият, който "се опъва" на реалностите е клуб, който на практика не е принуден да се справя с обстановката по пазарен принцип. По принцип. В Стара Загора вече обявиха, че им е по-изгодно да разчитат на хора отвън. Всеки си знае.

Но това е изключението. От тези около 150 чуждестранни състезатели поне 65% няма да започнат следващия сезон и е почти сигурно, че малко от тях ще бъдат заменени с техни колеги, неродени в България.

Ситуацията е критична, но с нея със сигурност ще се справят тези, на чиито плещи не тежат огромните заплати на знайни и незнайни елементи, водени "звезди" на Първа лига. Но нека обърнем внимание на два-три примера.

Лудогорец
Както винаги клубър от Разград е изваден от скобите в уравнението. Въпреки че Лудогорец си заработи класическия дял от бюджета, тимът трябваше да приеме още два пъти Левски и веднъж ЦСКА, което щеше да му осигури добри приходи. Плюс мача, в който щеше да празнува поредната си титла (ако не съвпадне с някой от тези). Но нищо кой знае колко страшно. Проблемът е, че заплатите си вървят, а те са доста милиони в евро на година.

Това обаче е текущата ситуация. Лудогорец не може да си позволи да се развихри на трансферния пазар. Там така или иначе са доста предпазливи, но сега е още по-сложно. Продажби също са почти невъзможни, а без движение на парите към клуба, в един момент може да има проблем с финансовия феърплей.

Реално Лудогорец не би трябвало да се притеснява и по друга линия - кадровата. Вече 10 години клубът развива т.нар. "Академия", която е подсигурена с невероятни условия за родната действителност. Поддържа и отбор във Втора лига, който тази година бележи наистина сериозно развитие - не е сред изпадащите и заслугата за това не е на играчи от Първия отбор. Значи при по-сериозна криза делиорманският гранд е подсигурен. Плюс разбира се всички преотстъпени на други отбори играчи - като Наумов, Керчев, Дост, Ковачев и др.

ЦСКА
Червеният гранд вече се опари от нереалистичните цени, поискани за недоказани млади играчи. На практика самата обстановка го принуждава да гледа навън. ЦСКА обаче има сериозен коз с няколко добри млади играчи, които са бъдещето на националния отбор - Валентин Антов е ярък пример за такъв, който все повече получава шансове и най-важното - възползва се от тях. Митко Митков може да е следващият. Намерението да се привличат таланти е похвално, но и трудно осъществимо както се оказва.

Какво ще се случи всъщност? Отказаните играчи ще прескочат важно стъпало в кариерата си и вероятно ще се спънат, защото ще отидат в чужбина тотално неподготвени. Повече от сигурно е че някой от тях един ден ще играе в ЦСКА или Левски, при това на съвсем различна цена. Грандовете обаче пак ще гледат към чужбина и вместо да оправим нещата, ще задълбочим проблемите.

Защото подобни откази са вредни откъдето и да се погледнат. Спиране на развитието на играча, косвено на клуба, приятелски огън по националния отбор, а да не забравяме и финансовите загуби на самите клубове.

Левски
Ситуацията не е по-различна от тази в ЦСКА. В последните години на Герена няколко пъти опираха до младите играчи, но малцина оцеляха в тази "месомелачка". В последните години е похвално желанието да се привличат българи. Славчев, Лозев и т.н. Но моторите отново са чужденците - Паулиньо, Тиам, Холмар... зависимости, които трудно ще бъдат заобиколени скоро.

Клубът още не е спасен, защото парите не са осигурени. От там ще дойдат и трудностите да бъдат задържани звездите. Продажби на добри цени са почти невъзможни, затова революцията трябва да дойде и на Герена. Там и на Армията особено ще й се радват, защото отдавна мечтаят за нея. В Разград могат да си го позволят веднага, но пък там не знаят другата страна - силен отбор само от българи.

И в края малко отрезвяване - силен отбор само от българи е невъзможен, освен ако не е националния отбор. Който каквото иска да си мисли - провал може и да няма, но успехите ще са далеч. Освен някакви случайни избухвания.

 

ДА на революцията, но на разумната такава. Потвърждение на последното ще се види още следващия сезон с представянето на един от идеолозите й - ЦСКА 1948. Революцията изяжда децата си. Помните, нали?

Абонирайте се за канала на спортното предаване Студио СПРИНТ в YouTube


Тагове: революция, коронавирус

Коментари

Още Новини


Livescore
Златка Замова
Златка Замова

Барса залага треньор и всичко на масата

Барса залага треньор и всичко на масата

Ще ги измъкне ли пак от тинята Меси срещу Атлетико или идва краят на каталунската му приказка?

BGfootball.com
BGfootball.com

Революцията вече започна

Революцията вече започна

Някои отбори все още се запъват, но и те ще се предадат

BGfootball.com
BGfootball.com

Българските клубове надуха цените

Българските клубове надуха цените

Повечето от тях предпочитат заточение за играчите им в чужбина, отколкото развитие у нас

назаем

С Марселиньо всичко е пито-платено

С Марселиньо всичко е пито-платено

Емблематичния халф си тръгва от Лудогорец през задната врата


08-07-2020
Рождениците днес
Спортни новини