Акрапович подсказа, че вече има цел от Пардю

Начало » Акрапович подсказа, че вече има цел от Пардю

Бруно АкраповичЖелю Станков/Тема Спорт
За първи път от много време насам треньор на български отбор говори за пари. Може би един от последните случаи бе Станимир Стоилов, който обясняваше за приходна и разходна част в бюджета на Левски и как при редовно участие в евротурнирите клубът няма нужда от непрекъснати почуквания на вратата на Бащицата, който да прави ежемесечни дотации, за да запълни дефицита.

Бруно Акрапович замина за Румъния точно с такъв анонс, защото точките са си точки, престижът си е престиж, но парите са си пари и всеки в съблекалнята, както и самият той са в ЦСКА именно заради пари.

Подозираме, че темата видя бял свят заради „интервенция“ от новия технически директор на червения клуб. Твърде вероятно е една от идеите за неговото привличане на Армията да е именно такава, да направи финансов план за развитието на ЦСКА в близкото бъдеще. Алан Пардю, а и всеки сериозен мениджър от английската футболна машина е наясно с това, че парите трябва да се заработят, а не да се чака да се появят отнякъде. Пардю при всяка своя следваща работа е говорил за пари и как седмичните заплати на отбора и тези на мениджърския щаб не трябва да надвишават еди-колко си.

Така че Бруно Акрапович по всичко личи е имал беседи с новия си пряк шеф именно на тази тема. Той не е говорил за пари в Локо Пловдив, нито пък Стамен Белчев и другите преди него в ЦСКА са казвали, че трябва да спечелят пари. Или, казано на жаргон – следите водят към Алан Пардю, заплатата и особено бонусите на когото сигурно ще зависят от представянето и резултатите на отбора.

Резултатът от гостуването на Клуж грубо казано е – Бруно Акрапович изкара 190 хиляди евро, но Али Соу пропиля общо 570 хиляди евро. Или, математически казано, ЦСКА от този мач е назад с 380 хиляди евро. Според системата за премиране на УЕФА една точка в груповата фаза на Лига Европа е 190 хиляди евро.

Али Соу може да изпусне и влак от музея на БДЖ, иначе много е писано колко е полезен и всеотдаен, колко е комбинативен и отговорен като част от отбора и колектива, как отваря пространства за атакуващите от втора линия, но във визитката му пише централен нападател и като такъв той трябва да вкарва. Няма смисъл да стреляме по пианиста Али Соу, той явно не може повече пред гола и ако гореизброените му полезни действия бяха съвместими с 3 от 7 реализирани положения, той нямаше как да дойде в ЦСКА или пък щеше вече да е продаден. Но е категорично, че той вече тежи. На повторенията на неговите пропуски се вижда, че съотборниците му правят жестове и криви физиономии – айде вече вкарай де.

Но задачата на Акрапович е не да констатира проблемите, а да ги решава. Защо пък да не се помисли за привличането на още един Соу, но вкарвач. ЦСКА може да оформи тандем в атака, подобие на Дуайт Йорк – Анди Коул, като опциите са един до друг или вертикално разположени. Но това с две кули отпред отива на 3-5-2 и вече е изкуство, а и струва пари.

Треньорът умело отклони въпроса за пропилените положения от Соу и изброи няколко пропуска от мача, които са на сметката на други футболисти. И за да завършим финансовата тема, нека отчетем, че с оглед обстоятелствата това бяха задължителни пари за ЦСКА, все пак Клуж бе без треньор и много липсващи играчи.

Бруно започна мача в Румъния като ЦСКА, но по средата на първото полувреме премина към Локо Пд с дълги топки от дълбочина. На предишната си работа Акрапович играеше предимно на „клатене“, тук е длъжен да доминира в такива мачове. На Лаута можеше с „ако“ и „евентуално“, на Армията вече е „задължително“. Стамен Белчев, който помогна на клуба да спечели над 3 милиона евро, сега е телевизионен зрител, защото не включи на задължителна предавка.

Новият треньор не отстъпва от идеите си и привидно изобщо не се съобразява със съветници и критици от всякакъв калибър. Бруно Акрапович явно ще слуша внимателно само Алан Пардю. Акрапович започва изграждането на новия ЦСКА от защитата, както повеляват традициите.

Въпреки рисковете „червените“ засега утвърждават Занев-Матей-Антов и в два международни мача допуснаха само един гол, който е по-скоро на сметката на Бусато, който обаче бе на ниво в Румъния. Остана само един пряк мач за много пари и той е срещу Рома. После ЦСКА трябва да продължи да изкарва пари и във вътрешното първенство, тоест да спечели първото място.