Анчелоти: Готвим дълъг мач и дузпи срещу Ливърпул

Начало » Анчелоти: Готвим дълъг мач и дузпи срещу Ливърпул


Карло Анчелоти Реал М
Снимка: Даниел Касас

Карло Анчелоти говори около 45 минути с около 120 журналисти в Открития за медиите ден преди финала на Шампионската лига с Ливърпул в Париж (28 май), сред които и кореспиндентката на BGfootball.com. Италианският спец, скоро навършващ 63 лета, бе в отлично настроение, отговаряше търпеливо, изчерпателно на всички въпроси и на няколко пъти разсмя журналистите с остроумини шегя. Предлагаме ви по-голяма част от отговорите:

Как се подготвя Реал Мадрид за финала. Добре е отбора, от вчера тренираме всички спокойно, с огромно желание, знаейки че е най-важният мач в световният футбол и какво трябва да правим с топка и без. Този тим е печелил много и важни трофеи, наслаждаваме се на новия финал. Марсело има лек проблем, н ще се възстанови.  Имам добър микс  от опитни и млади играчи. Това не е мач за 11,  а за още много футболисти, и който влезе за 3-4 минути дори може да помогне на тима. Родриго също може да е титуляр.

Предимство за Ливърпул ли ще е дълъг финал, как се готви за дузпи? Ливърпул са физически от най добрите в света, но не физиката решава мачовете, има много други аспекти. Познавайки съперника, виждам двубоя много изравнен. Готвим лист с най-добрите дузпаджии, като дойде момента ще ги питам дали им е удобно да бият, но е доста сложно да намериш петима отговорни… Някои се крият под скамейката … (смее се – б.р.)

Реал елиминира три големи отбора (ПСЖ, Челси, Ман Сити) с трима млади треньори, чувства ли се стар.  Никога не се видяхме извън турнира този сезон, може би бе най-тежко срещу Челси – подготoвката и самия мач бяха различни и трудни. Тези треньри  изведоха отборите си на много високо ниво, особено Тухел и Клоп от немската школа с отлична организация, висока защита и пресиране. Не мисля че съм старата школа, следя  накъде върви футбола и най-важното са играчите които имаш! Не мога да ида да пресирам напред с накой шишко, трябва да е фин и бърз футболист. Шишко ще сложа за дузпата.

Уважавам много Ливърпул, сред най-готините ми преживявания в кариерата бе да видя как феновете на “Бернабеу“ и “Анфийлд“ натискат и поддържат отборите, харесвам атмосферите, съперничеството, този финал ще е специален, на прекрасен сценарий в Париж… Моите приятели-миланисти ми казват: Карло, не ги допускай да спечелят седма купа на Европа!

Салах обеща отмъщение за Киев‘2018. Той е голям футболист, може, но и Мадрид има да си връща за друг загубен финал.

Непобедим ли е Реал Мадрид? Досега – да. Пети финал в последните 8 години е голям триумф. Ако заслужаваме да спечелим финала, е заради достигането му – никой не ни слагаше в сметките, и заради отговорността ни към турнира, мотивацията, а за спечелване трябва и да играеш добре!

Най-трудното в личен план. Трудни са последните 3-4 часа преди мача, този сезон малко ми се вдигнаха сърцебиенето и пулса  (шега).. няма хапче което да помогне там, трябва да устискаш. Трудните решения през сезона бяха доста, включително Иско, Бейл да играят малко… Аз съм отговорният за вземане на решенията, но съм щастлив с щаба и кондиционният треньор Антонио Пинтус, заедно свършихме добра работа.

Кое го изненада този сезон. Качеството на Винисус, скромността на тези играчи които не бях виждал от 2015, бяха спечелили още по 3 шампионски лиги, но с професионализма си  стигнаха до нови трофеи. Те, които сътвориха история, като  Начо, Модрич, Марсело, Карим, Каземиро… не си промениха отношението.

Вижда ли някой от Реал като треньор в бъдеще. Каземиро, Крос, Начо, за Модрич не съм убеден.

Точно преди осем години спечели Шампионската с Реал в Лисабон, в събота може да стане единствения с четири “Ушати“ като треньор и три като футболист. Стана първият спец – първенец на петте най-силни европейски първеснтва, как се чувства. Ще е голям успех да спечеля първи 4 треньорски купи на Европа, но не съм обсебен от индивидуалните титли. За мен е важно да подготвям ежедневието, мачовете и сега този специално. “Десетата“ бе различна, с много повече пресиране и стрес, защото Реал Мадрид дълго не бе печелил, бяха обсебени всички…