Арда по-пълноводна през третата година

Начало » Арда по-пълноводна през третата година

Момент от футболен мачЖаклин Михайлов/Тема Спорт
Сериозните анализатори на българския футбол предричат много трудна следваща кампания. Георги Илиев-Майкъла дори прогнозира ашладисването на елита с пет-шест отбора. И причините за това много скоро ще излязат наяве.

Но хитът на миналата година Арда Кърджали поне засега не изглежда да е застрашен от политическата ситуация в страната. И колкото и да е рисковано, може да се предрече по-пълноводна Арда на третата година от живота в Ефбет лига. А това означава някои подобрения. През миналия сезон сините завършиха четвърти в редовния сезон и удържаха същото място в безсмисленото доиграване. Загубиха финала за купата от ЦСКА и отидоха на бараж. Там без видими усложнения преодоляха Черно море. И ето ги на старта на първото им участие в Европа. Ще е сериозно затвърждаване на възхода, ако спечелят и догодина право на участие в Лигата на конференциите. А като надграждане на успехите би могло да дойдат бронзови медали от първенството. Едва ли в турнира за купата ще имат отново толкова лек път, за да стигнат до последния мач!

Но Арда с напълно запазен и изграден тим със сигурност ще бъде сред челниците в класирането през цялото време. И отново много трудно ще дава победите дори на най-силните противници. През миналия сезон взе точки и от ЦСКА, и от Лудогорец. Очакванията са точно тези два клуба да доминират през новата кампания и ще е прелюбопитно дали Арда ще им пусне кръв.

Да играеш силно срещу силните е верен показател за класата на един тим. И по този въпрос две мнения не може да има – кърджалийци са много костелив орех за чупене. И предвид факта, че в следващия сезон ще гледаме още от същото, едва ли тенденцията ще бъде променена.

В Кърджали вече може да се говори за устойчив модел.

А това се постига със сигурност и липса на резки движения. В първата си кампания като елитен клуб Арда премина през период на проба и грешка. Привлечени бяха половин дузина чужденци и накрая нищо не излезе от цялата работа. Докараха обаче един от най-добрите треньори и сега нещата изглеждат съвсем различни. Николай Киров е възхваляван за много неща, но базисното му достойнство е, че залага на правене на отбор с далечна перспектива.

Без да бъдат извършвани кой знае какви корекции, сегашната формация може да изкара 3 до 4 години без решителни промени в нея. А има играчи като Тилев, Котев, Алекс Петков, Тонислав Йорданов, които имат и по-дълъг хоризонт. Тук в полза на Арда играе обстоятелството, че е малко вероятно към техни играчи да бъде проявен сериозен трансферен интерес. Поне на този етап Кърджали не изглежда като трамплин. И това също е чудесна новина за горещите фенове на отбора. Играчи като Делев, Коконов, Пламен Крумов, Караджов, Лозев вече са с непоклатим статутът в Арда. На практика е напълно вероятно тимът да започне сезона без нито един нов сред титулярите. А единственият, който няма да иска да стои на пейката, е Светослав Ковачев. Това момче си загуби половин година, само и само да играе в Арда. Още една придобивка може да получи шанс, но пък ще се сблъска и със сериозна конкуренция. Илия Юруков трябва да игнорира факта, че е играл за Левски, защото това въобще не е позитивен фактор.

Споменах по-горе за далечните цели на Николай Киров. Но има и по-близки. Съвсем скоро Арда ще дебютира в Европа. А съперникът е доста сериозен – Апоел Беер Шева. Преди няколко години този отбор отстрани Лудогорец в ШЛ. Но две обстоятелства говорят, че не всичко е предрешено
предварително.

В сряда шампионът на Израел Макаби Хайфа изненадващо напусна най-комерсиалния турнир. А Хайфа детронира в Израел местния хегемон Макаби Тел Авив. И тръгнаха да покоряват Европа, но дерайлираха в Алма Ати. Кайрат въобще не са върхът на сладоледа, дори Арда е по-добър отбор от тях. Второто обстоятелство е самият Николай Киров. Преди няколко години Белия направи забележителна за български възможности кампания в Лига Европа. Тогава Ботев отстрани Партизани Тирана и след това забележете – Бейтар Йерусалим. При това Ботев разгроми израелците с 4:0 в домашния си мач, игран в Бургас. Съдбата явно намигва с едно око. Тогава израелски отбор, сега пак такъв. Може това да е ясна индикация за сензационен край…