Асенсио прати Испания на олимпийски финал след 29 години

Начало » Асенсио прати Испания на олимпийски финал след 29 години

Испания си осигури нов медал на Олимпиадата в Токио с победа с 1:0 над Япония след продължения на полуфинала във футболния турнир. В събота от 14,30 ч. иберийците ще срещнат Бразилия, елиминирали с дузпи Мексико в мач воден от Георги Кабаков.

Двубоят бе оспорван, но скучен, с малко положения. Испания на Луис де ла Фуенте играеше с мудно и предсказуемо “тики така“, което японците контролираха. “Ла Фурия Роха“ е със състава от Евро‘2020 без Бускетс, Алба и Мората. Наскоро купеният от Тотнъм талант Браян Хил остана извън полуфинала.

18-годишният Педри от Барса дирижираше за рекорден 72-ри мач през сезона. Унай Симон парира най-добрия шанс – на вършеещ по целия терен Таке Кубо, за когото Карло Анчелоти още мисли дали да остави в Реал за сезона или да го дадат под наем за обиграване.

Играта се раздвижи към 85-тата, когато на терена бяха допуснати футболистите на Реал Асенсио и Хесус Вайехо, та създадоха положения. Японският вратар Тани парира два на Рафа Мир.

Кубо и още трима от домакинската атака бяха извадени за продълженията, но търсеха победата. Пау Торес извади с глава сигурен гол, Вайехо опази друг. Марко Асенсио сложи край на мъките с прекрасен диагонален удар с левачката отдясно в 115-тата и донесе десети медал за Испания.

29 години след финала в Барселона‘1992 “червените фурии“ ще се борят за ново олимпийско злато.