Атлетико се окопа на върха в Испания

Начало » Атлетико се окопа на върха в Испания
Луис Суарес
Снимка: ФК Атлетико Мадрид

Атлетико Мадрид обърна с 2:1 Атлетик Билбао в историческо “червено-бяло“ дерби между бивши отбори на армейската авиация на “Ванда Метрополитано“ в отложен мач от Испанското първенство и се откъсна на върха. Отборът на Диего Пабло Симеоне натрупа 62 точки от 26 кръга, с добър психологически аванс от 6 на Барселона и 8 на Реал.

“Баските лъвове“ изнесоха равностойно полувреме с добра охрана на Луис Суарес и спирайки акциите на таланта Жоао Феликс, дори с нарушения. Централният нападател Иняки Уилямс, изведен с дълбочинен пас в 21-вата по десния фланг, асистира на обичайния конструктор Икер Муниаин за изненада на Облак, давайки преднина на гостите от Билбао.

Секунди преди антракта Тома Льомар стигна топка до левия стълб на вратата на Унай Симон, центрира и Марскос Йоренте изравни с глава. Луис Суарес получи дузпа с артистичен финт срещу Унай Нуньес в 50-тата и си я вкара технично. 34-годишният уругваец, подарък от Барселона, записа 18-ти гол в лигата, което е 39 % от всички на новия си тим. Купеният от Реал Маркос пък има 9.

Оттам момчетата на Симеоне се затвориха добре да пазят ценните точки. Гостите останаха без капитан Муниаин, получил болки в крака, снижиха ритъм. Нуньес и Виялибре изпуснаха да откраднат точка, остават осми в класирането с 33.

“Боли ни, защото изнесохме страхотна първа част, искахме да увеличим и да се доближим до местата за Европа, но ранния гол след почивката ни нарани. Събрахме се в блок в средата да спираме играта им и стигнахме до гол, второто полувреме бе изравнено и накрая дузпата реши мача. – каза Икер Муниаин. – Сложих си лед на крака, защото отнесъх жестоко настъпване първата част.“

Отборът на Марселино Гарсия Торал се готви за два финала за Кралската купа на страната през април с Реал Сосиедад (2020) и с Барселона (2021) в Севиля.