А защо трябваше да се чака друг да търси нов треньор?

Начало » А защо трябваше да се чака друг да търси нов треньор?
снимка: levski.bg

Желю Станков/Тема Спорт
Най-лесната работа е да се търсят виновници и да се правят констатации. Няма магическа пръчка, с която да бъдат изтръгнати проблемите във футболен клуб Левски, които периодично се оказват страшно много, а с появяването на нов собственик всичко стартира наново с цветя и рози. И от време на време се питаме – и сега кой е виновен?!

Ако всеки следващ собственик на клуба застава начело с презумпцията, че рано или късно ще си тръгне като виновен и ще остави на следващия по-големи дългове, трябваше Наско Сираков да тръгне по друга плоскост. Да започне с нова регистрация от аматьорската група и да не се говори за такива неща. Щеше да е различно и всякакви сравнения нямаше да са уместни. Левски щеше да е само един клуб и щеше да си е същият, ако бе направил рестарт от най-ниското ниво. Поддръжниците на тази идея не бяха никак малко.

В момента обаче си имаме работа не с типичния собственик. Той не дойде с идеята един ден да си тръгне. Е, не каза, че ще остане на „Герена“ до последния си дъх, но пък и не каза, че се захваща с проект. За Сираков Левски не е проект. Имаше разлика все пак, защото предишния собственик официално си призна, че е бил заставен да се захване с Левски. По-предишният пък е бил помолен. А преди Спас Русев имаше един спуснат. Още преди това Тодор Батков пък оглави клуба, защото му е било наредено.

Не казваме, че сега няма никакъв допир с политико-икономически зависимости, но промяната е, че имаме частно лице, и то не кой да е, а една от най-големите легенди на клуба. А Левски не зависи от неговия бизнес. Идеята е Наско Сираков да направи от Левски бизнес. Което означава успешен футболен клуб. Което означава силен отбор и пълен стадион. Простичко изглежда, но това е целта. Колкото и пари да имаш, или пък ако нямаш един лев дългове, на колкото и фракции да е разделена публиката, или пък ако е обединена, в крайна сметка продуктът се осмисля със силен отбор, който да върне над 10 хиляди човека на всеки мач на „Герена“. Многото пари и единна публика не са гаранция за силен отбор и пълен стадион.

Кой Сираков е шеф на Левски?
Той сам ще покаже подтикнали ли са го, придумали ли са го, или както искайте, така го разбирайте. При последния си престой Наско не бе същият. Дали сега ще видим онзи Сираков от отбора, дето написа приказката, или ще си имаме работа със Сираков бизнесмена и мениджъра?! Би трябвало Наско да е собственикът, който всеки ден има връзка с представители на привържениците. Тоест, да бъде част от живия организъм. А не като предните, всеки от който бе чуждо тяло в Левски.

Присъствието на нов собственик, и то не кой да е, се усети още в първите часове на Наско Сираков на „Герена“. Думите му бяха тежки и с покритие. На пръв поглед отхвърлените от кредитори суми са заслуги на този, който е отговорен за тяхното натрупване. Но ако новите спонсори не извият опашка на „Герена“, тези твърдения ще олекнат. Защото държавата ако помага в една посока, ще помага и в друга. Както се казва, скоро ще се разбере каква е истината и дали Наско Сираков е пристигнал на „Герена“ с предварително оплетена кошница.

На този етап сме длъжни да четем и между редовете. Сираков изглежда леко предпазлив относно анонсите му за борба за справедливост. Някак плахи са анонсите за борба за пари от телевизионни права. Чухме само какво заслужава Левски, но не и как ще си го вземе. Няма да чуем от Сираков нищо против съдиите и против БФС. Окей, нека има дипломация, нека има нов стил на поведение на силния човек в Левски, но и парите от телевизия, и съдиите, и БФС имат една и съща допирна разградска точка.

Друго от този род. Стана ясно, че според Сираков в съблекалнята на Левски има голям дисбаланс. Също така сините дават огромни заплати на футболисти, които дори не са в стартовия състав. Ние сами трябваше да се сетим, че причината за това не е само в спортния директор. Защото идеята Левски да има четирима вратари и да чака пети не е само на Ивайло Петков. И не е той човекът, който подписва големите заплати на футболистите, които нямат качества за Левски. Имаше и разни други причини, поради които и Павел Колев да поеме някаква вина за състоянието на сините, например появиха се едни суми за екипировка, а да не говорим, че присъствието на Петър Хубчев на „Герена“ също е негова заслуга. Заплатата му също, неустойката към БФС също. Не че е нещо фатално, но през месеците на пандемия съблекалнята на Левски трябваше да е прочистена сериозно.

С чужденци и без чужденци, Левски пак щеше да си падне от Лудогорец за първенство и с 0-2 за купата и пак щеше да си е на 4-то място преди плейофите. Сега Наско ще направи чистка, ама защо трябваше да се чака?! Все това бездействие се плаща от даренията на феновете!

Но, както се казва, трябва да гледаме напред. Имаме си работа с човек, който има изключително много футбол в главата си. Както споменахме, Наско Сираков разбира от треньори, разбира от футболисти и му е ясно как може да се направи добър отбор. По думите му, до 2-3 години това трябва да се случи, и то в условията на поне наполовина орязан бюджет. Тоест, някак си с още по-евтини футболисти ще трябва да се гони Лудогорец, където парите не са проблем.

Следващият треньор също ще е от нисък заплатен диапазон, което означава, че ще се търси нов Станимир Стоилов. Очакванията на масата са Сираков да заложи на познато лице, тоест да върне някой. Спекулациите с имената на бивши треньори стартираха. Наред с финансовите гимнастики Сираков трябва най-много да помисли по този въпрос. Без да разлайваме кучетата, ни се струва, че в категорията на бившите треньори засега встрани остават Илиан Илиев и Херо, а защо пък изпадащият от Бундеслигата тим на Вердер да не остане без помощник-треньора си Илия Груев?!