Барса и Арсенал на четвъртфиналите в Шампионската

Начало » Барса и Арсенал на четвъртфиналите в Шампионската

Левандовски БарсаНачало » Барса и Арсенал на четвъртфиналите в Шампионската

Барселона и Арсенал се класираха за четвъртфиналите на Шампионската Лига с домашни победи. Испанският шампион удари италианския Наполи с 3:1 (1:1 в първия) и празнува успех с важни парични постъпления за клуба. “Блауграна“ не са били в Топ 8 на най-комерсиалния турнир от четири години, за последно Байерн Мюнхен с Лвеандовски ги унижи с паметно 8:2 в черните времена на короновируса.

50 100 привърженици изпълниха докрай олимпийския стадион до хълма “Монджуик“  с надежди за празник. Каталунците заплашваха чрез Рафиня, Ламин Ямал и другия 17-годишен Пау Кубарси, а след четвърт час надлъгване взеха удобен аванс с голове на контри и точни финални удари на играещите по левия фланг Фермин Лопес (20 г) и Жоао Кансело.

Водени от третия си треньор за сезона Франческо Калсона, италианците не се предаваха.

Косовският защитник Амир Рахмани намали в 30-тата, засичайки центриране отдясно на Политано, след което Тер Щеген полетя да избие много опасен изстрел с глава на Джовани ди Лоренцо.

Главният Дани Макели и холандската му бригада останаха безмълвни срещу дузпа за събаряне на Осимен от Кубарси след антракта, явно ощетяване на гостите. Тер Щеген хвана удари на Политано и Трусард, Оливери нацели греда, а Линдстрьом изпусна да опъне мрежата с глава.

Чави Ернандес, много нервен и постоянно протестиращ, натискаше за голове. Ламин вкара един от засада, размина се с други. Мерет спаси на Кансело, но в 84-тата бе излъган с непокрита комбинация на Гюндоган с капитана Сержи Роберто, която длъжникът в мача Роберт Левандовски технично заби във вратата.

Испански медии съобщиха за боища на ултрасите на Барселона по улиците покрай стадиона, има трима пострадали полицаи.

Арсенал надви трудно с 4:2 с дузпи (1:0, 0:1) Порто в другия мач в Лондон, завършил след полунощ.

Португалците, водени от 41-годишният (вече) вече сърцат защитник Пепе (екс на Реал Мадрид), пазиха добре домашната преднина от гол, но към края на частта щяха да бъдат наказани. Норвежкият капитан Мартин Йодегор докопа зле чистена от Вендел топка и изведе прекрасно отляво в 40-тата Трусард, изравнил с техничен диагонал елиминацията.

Мартин вкара в 67-мата, но съдиите го отмениха за някакво изсмукано нарушение на Кай Хавретц в атака, а треньорът им Микел Артета отнесе жълт за протести.

Диего Коща парира силен на Шака, капитан Пепе се бореше с набезите на младите лъвове Йодегоор и Габриел Жесус. Битката бе много оспорвана, не се реши и в продължения, стигна се до дузпи. Йодегоор, Кай Хаверц, Шака и Деклан Райс бяха безпощадни за тима на Микел Артета.

Пепе Акино и Груич забиха за гостите, но 28-годишният испански вратар Давид Рая Мартин спаси на Вендел и четвъртата на Галено (докато треньорът Сержио Консейшао се държеше невярващ за главата), за да стане герой-спасител за “артилеристите“.

Миналата година те бяха елиминирани в тази фаза от Спортинг Португал, сега си върнаха.