БАТЕ – след Капски и при Капски

Начало » БАТЕ – след Капски и при Капски

Лига ЕвропаВладислав Носко/Пресбол/превод Тема Спорт
Анатолий Капски и БАТЕ Борисов бяха синоним на успеха. През 1996 година Капски бе излъчен за президент от инициативна група, която възроди клуба. За да се превърне тандемът в най-успешния в историята – 15 титли, от които 13 поредни (2006-18), 5-кратен участник в групите на Шампионската лига, 3 пъти на 1/16-финал в Лига Европа. На 52 обаче Капски внезапно почина през 2018-а и за борисовчани настъпи труден период. За първи път от 13 лета БАТЕ остана без трофей – титлата спечели Динамо Брест, а Шахтьор Солигорск грабна Купата на Беларус.

Еврокампанията също бе провал. Розенборг изхвърли жълто-сините от ШЛ, а Астана – от ЛЕ. В касата влязоха само 1,24 млн. евро, но пропуснатите ползи бяха значителни – само 3 милиона от попадане в групите на втория по сила турнир.

Смъртта на Анатолий Капски бе шок на всички нива в клуба. С отговорността се нагърби синът му Андрей. Преди да почине, Анатолий Анатолиевич събра близките си и сподели с тях плановете си за близкото бъдеще. И в момента БАТЕ се учи да живее без бащата Капски, но със сина Капски и непрекъснато се променя. И в Борисов се надяват добрите времена пак да се завърнат.

След възраждането значителен дял от уставния капитал на БАТЕ принадлежеше на самия Анатолий Анатолиевич. Когато клубът премина в търговска структура, Капски, който изпълняваше длъжността генерален директор на държавно предприятие, трябваше да напусне – според закона на държавните служители е забранено да правят бизнес.

По същата причина заместникът му Александър Захарченко не можеше да притежава клуба.

Тогава Капски се довери на Сергей Иващенко, дългогодишен фен на БАТЕ и приятел на Захарченко. Бизнесмен от Борисов, който живееше в съседен вход на боса. Иващенко не афишира работата си към клуба. Дори повечето служители не знаеха, че е част от екипа. Практически той не участваше в клубни дела.

„Вие сами разбирате, че Анатолий Капски решава повечето управленски въпроси. Той не се меси в тренировъчния процес, но изпълнява контролни функции. Доста често обсъждаме общи въпроси с него“, каза Ивашченко през 2017 г.

Бизнесменът имаше двама партньори. Генералният директор на БАТЕ Михаил Деменцевич притежаваше 15% от уставния капитал, а ръководителят на отдела за развитие Наталия Марченко – 10%. Смъртта на Капски промени всичко и Иващенко вече няма нищо общо с БАТЕ.

Кои са сегашните собственици?

Наталия Марченко, 3% от акциите
Известната баскетболистка има бакалавърска степен по бизнес управление от Американския университет във Феърли Дикинсън, където игра за студентския отбор. След края на кариерата си все още съпруга на Алексей Бага (с бившия защитник на БАТЕ, а сега треньор, разведоха се през 2014 г.) получи предложение за работа от самия Анатолий Капски. В БАТЕ тя оглавява отдел „Развитие”, който отговаря за развитието на търговския компонент на „Борисов Арена”, привличане на зрители и създаване на билетни програми. Босът високо ценеше Марченко и често публично я хвалеше за нейната отдаденост на работата и управленски талант.

През 2014-а БАТЕ получи най-добрия стадион в страната и ръководството мечтаеше за 8 хиляди средно на мач, но това не се случи. Отделът на Марченко периодично привлича популярни блогъри, любители на игри и организира други дейности, но зрителите така и не идват.

Михаил Деменцевич, 15% от акциите
Деменцевич нямаше футболен опит преди БАТЕ. Като дете се е занимавал с кану, след това завършва Беларуския национален технически университет (БНТУ) и работи 10 години в строителството. От 2002-а Михаил Михайлович Деменцевич е в БАТЕ – първо изпълнителен директор, след това директор на стадиона, а от 2009 г. е генерален директор. Деменцевич не само отговаря за административните въпроси, но дълго време представляваше клуба на заседанията на изпълнителния комитет на федерацията. Стои близо до отбора и често пътува с него за мачове в страната и Европа.

Анатолий Анатолиевич Капски високо го ценеше. „Деменцевич е отличен изпълнителен директор. Той перфектно представлява и изпълнява волята ми като председател на Управителния съвет. Този човек разбира всичко перфектно, чувства отлично ситуацията“, заяви преди смъртта си Капски.

Алеся Катеринич, 41% от акциите
Анатолий Капски има четири деца: син Андрей и дъщеря Алеся от брака си с Алла Капская и още двама синове, за които почти нищо не е известно на широката общественост. Андрей и Алеся сега са с водещи роли в клуба.

Дъщерята е завършила Факултета по международни отношения в Беларуския държавен университет и след това получава магистърска степен по бизнес администрация със специализация във футболната индустрия в Университета в Ливърпул.

Завръщайки се от Англия, Алеся Анатолиевна получава работа в БАТЕ – стана помощник на Марченко. Капски даде да се разбере, че няма да прави компромиси с дъщеря си.

„Татко събра всички служители и каза: „Вижте, това е Алеся Капская – дъщеря ми. И тържествено ви обещавам, че тя никога няма да бъде шеф тук. Единствената й привилегия е, че винаги ще искам повече от нея, отколкото от другите”, споделя Алеся.

Сега обаче ролята й в БАТЕ се повиши. Алеся притежава клуба наравно с брат си и вече е заместник генерален директор по търговските въпроси. От 2013 г. е омъжена за Максим Катеринич, син на Дмитрий Катеринич, бивш министър на промишлеността и бивш генерален директор на МАЗ.

Андрей Капски, 41% от акциите
Капски винаги е имал двама фаворити сред възможните си наследници – генералният секретар на БАТЕ Андрей Вашкевич и бившият нападател и спортен директор Виталий Родионов. Но и двамата се оказаха прекалено меки и вече не са в клуба. В резултат на това Анатолий Анатолиевич остави поста на сина си.

Капски-младши стана шеф на 27 години. Завършил е Икономическия факултет на Беларуския държавен университет и е получил магистърска степен в Беларуския национален технически университет. Бъдещият шеф на БАТЕ започна работа в частна компания, но след това помоли баща си да го вземе в завода. Беше му поверена най-проблемната работилница, но младият мениджър се справи. Андрей Анатолиевич бързо израсна, за да стане ръководител на търговския отдел на завода.

След сезон 2018 Капски планираше да прехвърли позицията на сина си, докато самият той искаше да остане консултант. Но на Андрей Анатолиевич се наложи по-рано да поеме клуба.

„Малко преди смъртта си баща ми ни събра с Михаил Деменцевич, Александър Захарченко и Сергей Шарковски. В краткосрочен план ни бяха възложени определени задачи. Сега се ръководим от начертаното от баща ми. По принцип това е гръбнакът на хората, с които сега се консултирам. Разбирам обаче, че цялата отговорност е моя”, каза Андрей Капски.

Андрей Анатолиевич Капски прекара сдържано първия си независим сезон. Той говори внимателно в пресата и не реагира на атаките от Брест. Хората, които си сътрудничат с БАТЕ, отбелязват, че за новия шеф все още е трудно. Необходимо е време, за да свикне с отговорностите. Но самият Андрей Капски увери, че не иска да се заблуждава и че харесва това, което прави.