Батков: Мъри да помогне, малко пари ли взе

Начало » Батков: Мъри да помогне, малко пари ли взе

Тодор БатковБившият собственик на Левски Тодор Батков бе гост в 7/8TV.

– Г-н Батков, преди 15-ина години Левски беше успешен отбор и пълнеше стадионите. Как се стигна дотам, че да не се знае дали клубът ще оцелее?
– Трудно е да се отговори, това е комплекс от причини. През 2015 година се отказах, прехвърлих акциите си на трима души, които поеха ангажимента (б.р. – на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов). Клубът беше горе-долу в нормално състояние – имахме 1-1.5 милиона дългове и се строеше сектор. Сега ситуацията е около 26 милиона лева задължения, недовършен сектор, голямо задължение към НАП – там няма милост. Кои са причините за сегашното състояние? Може би беше грешка строителството на сектора. Втората грешка е привличането на играчи, които не донесоха добавена стойност. Третата – раздути административни разходи, чух страшни неща. Парите, които Васил Божков наля, отидоха залудо. Той заяви, че е платил към 25 милиона лева за по-малко от година. В момента положението е критично. Да, Левски получи лиценз, но не е ясно дали ще завърши сезона. Ако мога да дам съвет – нека сегашното ръководство е малко по-открито и диалогично, по-прозрачно по отношение на процесите в клуба. И да се опира повече на левскарите.

– Трябва ли да се чака голям спасител?
– Не. Ние, като играхме с Оксер, те имаха 1000 спонсора. Не „Чичко паричко“, а хиляда спонсора. По-голяма част от фирмите от областта бяха ангажирани. Те бяха с вноски от 5 хиляди до 1 милион евро. Това трябва да се направи в Левски, но някой трябва да седне и да го работи.

– Минаха над 150 играчи в последно време през отбора, как пък никой не ставаше?
– Това е колосален проблем. И изгонихме толкова юноши, и те напълниха елита. Те играят като зверове срещу нас, а ние сме влагали пари в тях. Вместо това взимаме знайни и незнайни. Последният, който помня, е Насиру Мохамед. За него са платени пари, той подписа за 15 хиляди евро първата година, 16 хиляди втората и 17 хиляди евро третата. По мое време Гара Дембеле взимаше средно по 13 хиляди евро. Давах му по хиляда евро премия за гол, а го продадохме за 2.5 милиона евро в Германия. А сега Насиру сигурно ще ни съди.

– Винаги във всяка криза в Левски се завърта името на Станимир Стоилов.
– Не адмирирам това, което Наско каза по повод последния разговор с Мъри – че едва ли не Мъри бил готов, но ние не можем да си го позволим. Аз съм възмутен… При цялото ми уважение, Мъри стана треньор благодарение на Левски. Беше играещ помощник-треньор на Славолюб Муслин. После, като прекрати кариерата, Левски му помогна да вземе първия си лиценз – беше изостанал, не ходеше на лекции в НСА, намесихме се ние. Левски му помогна да отиде на стаж в Барселона, да поеме национален юношески отбор от улицата. Левски го извика на улица „Алабин“ 48 (б.р. – там се помещава кантората на Батков) и му каза – от утре поемаш отбора, отивай да правиш концепция. Казах му: Това е положението.

После дойдоха успехите. Не искам да му давам акъл, но вместо да си седи вкъщи и да ходи по кафенетата, да се върне. Какво му пречи?! Живко е негов възпитаник, а няма лиценз. Какво пречи Мъри да се включи? Да, сега нямаме пари, но той малко ли пари взе? Стоилов направи добра кариера. Помогни на родния си клуб, ако го обичаш! Поне да отиде да помага на Живко! И да няма резултати, това няма да навреди на кариерата му, защото всеки знае Левски на какво дередже е.

– Трябва ли да има промени в БФС.
– Ако питаш мен – трябва, макар че нямам лошо чувство към Боби Михайлов. Но, хайде малко да дадем назад. Къде успяхме – успяхме, къде не успяхме, се оср.хме, но не можем да сме вечни. Бербатов е интелигентен, защо да не успее?