Безплатен VAR за клубовете още този сезон?

Начало » Безплатен VAR за клубовете още този сезон?
VAR
Gulliver photos/Getty images

VAR системата в България ще бъде въведа на за плейофите на настоящото първенство и първоначално ще обхване мачовете от първата шестица.

Проектът за въвеждане на Ж се рестартира и дори вече има конкретна оферта, която трябва да бъде приета от Изпълкома на БФС.

По неофициална информация се очаква да бъде подписан договор за следващите 4 години с една от водещите фирми за техническо оборудване. В България ще бъдат осигурени 4 Ж системи, които ще обхванат различни географски райони, в които се играят мачове от Първа лига.

По план VAR официално трябва да заработи за целия шампионат от следващия сезон, като освен това ще обхване и мачовете след 1/4 финалите от турнира за Купата на България.

Според плановете ще се използва класическа система, при която главния съдия ще взема решения, след като прегледа положенията на монитора, а няма да се разчита на крайно решение от VAR арбитъра, както е в Англия.

Очаква се проектът да стартира на 14 октомври, когато ще започне обучението на 18 главни съдии и 18 асистенти, които трябва да получат сертификат. В момента в България има само един съдия с VAR сертификат и това е Георги Кабаков. От ръководещите рефери няма да се обучават Николай Йорданов, чиято кариера приключва и Станислав Тодоров, който също е в края на кариерата си.

Всеки един съдия трябва да има минимум 2 симулативни мача. Това означава, че ще се използват деца от школите, които трябва да симулират дузпи, засади, удари за червен картон и т.н.

Националната футболна база в Бояна ще бъде оборудвана за обучението на реферите. Очаква се в края на февруари да бъде организиран приятелски VAR турнир с юношески отбори U15, U17 и U19, което да бъде и генералната репетиция преди началото на плейофите.

Официално би трябвало от 24 април 2021 година VAR да заработи в българското първенство. Дотогава трябва да бъдат направени следните стъпки – обучение и сертифициране на рефери и сертифициране на всички стадиони на отборите в Първа лига.

Относно сертифицирането на стадионите те трябва да изпълнят минимални изисквания, а ако не получат сертификат на VAR отборите няма да могат да домакинстват на своите съоръжения и ще трябва да използват такова, на което ВАР системата може да работи. Едно от най-важните изисквания е място за разположение на монитора, на който реферите гледат спорните ситуации. По предписание това трябва да се случи на място на централната линия, което обаче не е в близост то феновете. Ако това не е възможно може да се наложи разполагането на два монитора в двата края на терена.

Според информация на dsport въвеждането на VAR няма да ощети клубовете, защото всички средства ще бъдат отпуснати от ФИФА. БФС обаче ще трябва да направи съответните разходи за обучението на съдиите.