Бербатов: Моментът дойде!

Начало » Бербатов: Моментът дойде!
Димитър Бербатов
снимка: Sportal

Голмайстор номер едно в историята на националния отбор на България Димитър Бербатов свика специална пресконференция днес. Седемкратният победител в класацията „Футболист на годината“ в България говори за предстоящия конгрес на БФС и обяви официално, че се кандидатира за президент.

„Няма какво повече да се бавим и да отлагаме. Официално откривам моята кампанията за президент на БФС. Мисля, че моментът е дошъл и започваме от днес. Започнали сме още преди доста време да работим активно. Ще ви представя и екипа, с който ще работим. Това е ядрото, с което подготвяме промяната за по-добро. Имах привилегията да работя с най-добрия треньор – Сър Алекс. Той казваше, че подборът на екипа е най-важен по пътя към успеха. Знаете кой съм и какво съм направил. Вече настъпвам в нова глава от моето кариерно развитие. Решихме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго време в бизнеса. В екипа влиза Стилиян Петров, с когото държим връзка. Той ще бъде и част от бъдещия изпълком. Другият човек ще бъде Мартин Петров. Радвам се, че тези двама човека са моя живот и имаме една и съща идеология. От друга страна Петър Величков. По-малко познатото име е това на Боби Станков. Той е човек с образование и знае как се чувстват нещата. Има познания и връзки в УЕФА. Опитът му е безценен. В нашия екип имаме и юрист – Георги Владов. Това сме ядрото, които движим нещата от доста време. Разбира се, и много други хора, които нямаше как да наредим тук, на масата. Силата, която ни обединява, е желанието за промяна“.

Футболът е за всички нас. Планът ще претърпи промени, защото ще се появяват нови идеи. Всички футболни гилдии, които милеят за футбола, са добре дошли. Всичко е в процес на избистряне и на работа. Липсва стратегия за развитието на българския футбол. Държа контакт с президента на футболната федерация в Румъния. Президентът е по-млад от мен и е избран преди пет години. Тяхната стратегия е показана в 60 страници и можем да вземем пример от тях. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас.
21 Пресконференция Димитър Бербатов

– Липса на ангажираност от държавната и местната власт. Би било глупаво аз и Стилиян да не използваме връзките в УЕФА, които имаме. Трябва да има прозрачност, професионализъм и партньорство. Все неща, които всеки може да каже, че иска, но не ги прави. Един от основните приоритети пред нас е създаването на стратегия за развитието на българския футбол в следващите 10 години с основен фокус – ДЮФ.

– Изграждане на нов имидж на БФС и повишаване на интереса към футбола в България.
– Повишаване на квалификацията българските съдии и методисти. За да се повиши това, трябва да има семинари.
– Борба с черното тото и расизма. Те са винаги на дневен ред.
– Реструктуриране на БФС с цел превръщаме на организацията в модерна, напълно прозрачна и работеща.
– Първенството трябва да се администрира от ПФЛ.
– Мандатност на президента. Това не е бащиния. Когато не можеш да си свършиш задълженията, ставаш и си заминаваш. Разбира се, с повелята на клубовете, защото те решават.

– Имам като лична цел и приоритет да се развие ДЮФ. Имаме идеите.
– Трябва да има футболна карта на България, база данни и всичко да е точно и ясно описано. В Англия и Шотландия има концепция за пътя на развитието на всеки млад футболист.
– В България трябва да има географско разпределение на юношеските клубове.
– Преструктуриране на аматьорската футболна лига.
– Опция за допълнително финансиране на аматьорските отбори.
– Програма за подпомагане на инфраструктурата на аматьорските клубове.
– Програма за кандидатстване на клубовете за подпомагане в изграждането на инфраструктура.
– БФС е отговорен за аматьорския футбол.
– Подпомагане на аматьорските клубове да кандидатстват по програма ERASMUS. Програми колкото искаш, стига да имаш желание.
– Програма за смяна на статута на детско-юношеските клубове.
– Програма за отчетност на финансирането от държавата за ДЮШ.
– ДЮШ да станат отделни и неправителствени. Когато това се случи, те ще станат академии. В Белгия всяка една школа трябва да премине одит. Футболните клубове трябва да покрият изискванията в одита.
– Програма UEFA Grassroots – това е програма за развитието на масовия спорт. В момента има отлив на момчета. Трябва да се събуди интересът на тези момчета. Има много програми. Ние отговаряме на ниво Бронз, а Молдова – ниво Злато.

„Далече сме от идеята, че знаем всичко и разбираме всичко. Фактът, че представям идеите си сега, гарантирано с моя екип, може би, няма да бъде достатъчно за някои хора. Някои могат да кажат: „Да, и Слави направи така“. Предизвикателствата пред мен са много и трудни. Успях да създам кариера извън чужбина, в която успях да постигна всичко, с едно-две изключения. Влизаме с чисти идеи, с които искаме да подпомагаме футбола“.

„Парите от ТВ правата, които идват в момента в БФС, клубовете ще си ги разпределят. Ще разберат кои клубове ме издигат, но това ще бъде впоследствие. Скоро чух мнение, че на аудиозапис има четирима души, които са подали оставки, което прави общо девет души. Мисля, че утре на Изпълкома трябва финално да знаем, кой ще подава оставки. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там, нека първо те си решат кой е подал оставка и кой не. За нашия си Изпълком, който подготвяме, впоследствие ще разбере кои хора ще са в него. Вече казах за Стилиян и Мартин, което е достатъчно“.

„С екипа работим от дълъг период от време. Предполагам, че повече от шест месеца. С Петър сме коментирали как да променим нещата. Отделно сме говорили и със Стилиян и Мартин, че трябва да си поемем нашата отговорност. Трябва много добро обмисляне на нещата, които говорим. Не съм разговарял с Борислав Михайлов, защото не намирам смисъл. Това е спортна битка, в която винаги ще има победител и загубил. В крайна сметка Боби Михайлов е подал оставка и полето е открито за нови хора със свежи идеи. Визирайки битка, имам предвид и други състезатели на хоризонта. В случая с Боби Михайлов и неговата оставка си мисля, че ако тази оставка бъде оттеглена, няма да бъде морално. В крайна сметка сме запознати, че има опити да бъде спряно това гласуване на оставката. Мисля, че клубовете искат тази оставка от много дълго време. Промяна на формата ще бъде престъпление. Това ще бъде посегателство върху феърплея. До онзиден всички протестирахме срещу Суперлигата, защото няма изпадащи, но в същия момент изпадаме в такава ситуация, което е неприемливо“.

„Чакат ни натоварени дни, в които трябва да покажем уважение към всеки един клуб и да изложим идеите си. Сигналите, за които споделих, са напълно реални. Явно има определен страх, щом в медиите излезе бележка, в която се пише, че еди кой си клуб не иска да има Конгрес“.

„Споменах с чувство на хумор, че има скрити и открити кандидати. За момента имаме информация, че определени хора имат апетити за президентското място. Добре дошли са, аз не се страхувам от конкуренцията. Ако някой си мисли, че аз съм същият човек отпреди 10 години, значи жестоко се лъже. Като съм си говорил с близки и приятели, са ме питали: „Защо ти е да влизаш в тези лай*а?“ Това ми показва, че нещата не са както трябва. Това показва някакво примирение. Опитвам се и аз на моменти да се саботирам. Но имам дълг. Ако не променя нещо, ставам съучастник, а доста време бях съучастник. Направили сме план за пътуванията ни. Когато пътуваме, ще събираме всички отбори на едно определено място. Това е физически труд. Качваш се и пътуваш от място на място. Няма иначе как да стане. Стилиян и Мартин ще бъдат неизменна част от Изпълкома. Отделно от това ще влагат нови идеи“.