Билбао – Реал е финалът на Суперкупата на Испания

Начало » Билбао – Реал е финалът на Суперкупата на Испания
Бензема Реал Атлетик Билбао
Снимка: Даниел Касас

Трикратният носител на Суперкупата на Испания и защищаващ миналогодишна титла Атлетик Билбао обърна с 2:1 Атлетико Мадрид в Риад, Саудитска арабия, за да стигне втори поред финал и шести в историята на турнира. “Баските лъвове“ на стратега Марселино Гарсия Торал излизат в неделя на стадион “Крал Фахд“ (20,30 ч) срещу зимния шампион на Ла Лига Реал Мадрид в неигран досега двубой за трофея.

Жоао Феликс заби още в десетата секунда, но от засада, оттам цял час мачът бе яка битка на вземане – даване между побратимените и отлиочно знаещи се исторически съперници. Имаше доста грубости, но далеч под нивото от мегаатрактивното високодинамично “Класико“ предната вечер.

Централните нападатели Жоао и Иняки Уилямс бяха неточни в малкото си шансове. Главният съдия Куадра Фернандес правилно не поддаде за дузпи при паданията на Льомар и Сансет.

Жоао Феликс разпечата с глава по диагонал отдясно мрежата на Унай Симон в 62-рата като тресна греда, а кълбото коварно рекошира в гърба на испанския национален вратар и влезе. В следващата минута Ян Облак парира на голлинията точен с глава на Иньиго Мартинес след статичен от Муниаин. Словенецът спря пак Иняки Уилямс, след като по-малкият му брат Нико и ветеранът Раул Гарсия (екс на Атлетико) бяха дали кислород на баската атака.

Йерай Алварес изравни с глава в 77-тата след корнер. Ян блокира близък на Нико, веднага при масирана атака 19-годишният атлетичен мулат вкара от втора линия. Защитата на мадридчани начело с Химене бе неефективна, продължава със слабостите целия сезон дотук. Чема, пропуснал доста мача за контузии и загубил ритъм, за капак бе изгонен в края за опасна игра.

Тимът от Билбао е спечелил последните 7 полуфинала, които е играл, миналата година елиминира от турнира Реал Мадрид, носител на 11 национални Суперкупи. Северните “рохибланкос“ имат три трофея засега.

“Голяма емоция е да споделя този щастлив момент с брат ми и майка ми тук в Риад, казаха ми така да продължавам. – призна Нико. – Вярвахме, че можем да обърнем, а Муни (Муниаин) е магьосник, така я подаде, благодаря му за всичко, което е направил за мен в тима! Реал е тежък съперник, но излизаме с всичко насреща.“

“Трудно е да се обясни, два гола от статични положения, доста ни се случва този сезон. Разочаровани сме, но Атлетик си заслужи финала. – призна Ян Облак. – Получаваме много голове заради наши грешки предимно, ако не се поправим ще е тежко втория полусезон. Планът бе да пресираме и притежаваме топката, но не се получи. Трябва да се вдигнем и оправим много неща, не на думи – на терена.“

Реал тръшна Барса, отива на финал за Суперкупата на Испания