Блатер изтрещя – ще бие дузпата на дузпата

2011-01-03 20:28:00

Първо искаше да премахне засадата, сега на мушката му е нечестният 11-метров наказателен удар

 

74-годишният президент на ФИФА Сеп Блатер обмисля налудничавата идея да премахне дузпата от футбола. Това съобщи "Ройтерс".

 

Шведът смята, че мачове не може да се решават със санкции, каквито са наказателни удари при игра с ръка в наказателното поле или спъване на противников играч.

 

"Глупаво е, когато един отбор може да спечели от тотото на дузпите, а играч на друг отбор става изкупителна жертва за загубата му. Вече имаме специална група, която ще ни предложи алтернативни решения на проблема", добави Блатер.

 

През последните няколко десетилетия, едни от най-престижните футболни турнири, като например Световното първенство на ФИФА, Европейското първенство на УЕФА и Шампионска лига са били определени след отсъден единайсетметров наказателен удар.

В началото на миналата година Сеп Блатер сериозно обмисляше и възможността да премахне засадата. Тази идея шведът смяташе да заимства от хокея.

 

Засадата бе премахната официално в хокея през 1998 г., а оттогава играта се превърна далеч по атрактивна за зрителите. Във футбола пък засадата и дузпата са едни от най-коментираните и спорни ситуации

 

Сеп Блатер обяви още, че на конгреса през месец юни в Цюрих ще предложи да бъде създадена антикорупционна работна група. Но самият той няма да я оглавява.

 

"В началото на конгреса през месец юни в Цюрих ще предложа създаването на такава група. Искам да бъда уверен, че във ФИФА няма корупция. Все още не е ясна точната компетенция на тази група. Но мисля, че за нея са подходящи известни личности от света на спорта, бизнеса, политиката, културата и обществения живот. Да назова имена все още не мога. Ясно е, че няма аз да съм неин ръководител", обясни Блатер.

 

Идеята му вероятно е продиктувана от разкритията около избирането на домакин на Мондиал 2018 (Русия) и Мондиал 2022 (Катар). Двама от членовете на изпълнителния комитет по организацията на гласовете бяха отстранени заради обвинения в корупция.

Вашият коментар