Боби претендент за пост в УЕФА

2011-01-28 18:53:00

Легендарния вратар с отлични шансове за влизане в изпълнителният комитет на Централата

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е кандидат за място в изпълнителния комитет на УЕФА, обяви днес европейската централа след свое заседание. Той е един от седемте нови претендента, чиито имена УЕФА оповести днес.

Те ще се борят заедно с шестима досегашни членове на изпълкома в гласуване, в което ще участват представителите на всичките 52 страни-членки на Европейската федерация по футбол. Седем места стават вакантни, след като мандатите на Сенеш Ерзик (Турция), Жилберто Мадаил (Португалия), Джоузеф Мифсуд (Малта), Мирча Санду (Румъния), Григорий Суркис (Украйна), Лютаурас Варнавичус (Литва) и Анхел Мария Вияр (Испания) изтичат.

Всички те имат правото да се кандидатират за нови четири години и ще го направят с изключение на малтиеца Джоузеф Мифсуд, който се отказва от по-нататъшна дейност.

Претенденти за местата им са седем нови лица, които до момента не са били част от управата на УЕФА. Трима от тях са бивши национални състезатели, участници на Световни първенства, капитани на отборите си и в момента президенти на родните си федерации.

Това са Гжегож Лато (Полша), Иван Хашек (Чехия) и Борислав Михайлов (България). Останалите четирима са Франсоа Де Кеерсмакер (Белгия), Норман Дерманин Демажо (Малта), Сергей Фурсенко (Русия) и Петер Жилиерон (Швейцария).

25-ият редовен конгрес на УЕФА ще се състои на 22-и март в Льо Гран Пале в Париж. Изпълнителният комитет на УЕФА включва 16 души- президент и 15 членове. Всеки член е избиран за период от четири години, но хора над 70-годишна възраст нямат право да бъдат избирани или преизбирани.

Членовете на изпълкома не се сменят анблок на всеки конгрес, а са избирани на различни форуми. Така например на 22-и март Борислав Михайлов ще спори с още 12 кандидати за седем места. Останалите 8 члена обаче запазват местата си до 2013-а година, когато изтича техният четиригодишен мандат.

Вашият коментар