Боби Чарлтън и срещите му с България

Начало » Боби Чарлтън и срещите му с България

Боби Чарлтън с отбора на ХебърПрез миналия век Сър Боби Чарлтън се превърна в една от най-важните фигури не само в английския, но и за световния футбол. Неговата съдба и живот вдъхновяват хиляди млади играчи. Чарлтън е един от малкото оцелели след самолетната катастрофа на Ман Юнайтед през 1958 г.

Впоследствие футболистът на „червените дяволи“ печели световната титла на Мондиал 1966. Но Боби Чарлтън се оказва и добър приятел на България. Знаменателно е неговото първо посещение у нас. През 1983 г. Спартак Варна приема Ман Юнайтед в мач от осминафиналния кръг на КЕШ. Тогава „соколите“ се представят достойно срещу по-именития си съперник и губят с 1:2 пред препълните трибуни на стадион „Юрий Гагарин“.

Гостуването на „червените дяволи“ се превръща в истински празник за града, в който се стичат хиляди хора, за да се докоснат до английските футболни легенди. Много от желаещите да присъстват на мача не успяват да влязат на стадиона, на който заемат места „едва“ 35000 зрители. Сблъсъкът във Варна е един от малкото, в който европейски гранд гостува в някой от провинциалните ни градове. А за текущия сезон можете да опитате късмета си, предвиждайки изхода от мачовете на Ман Юнайтед, избирайки най-новия български букмейкър. Възползвайте се от различните възможности, давани от букито, като завършите своята регистрация в Everbet. Така винаги ще бъдете наясно с промоционалните предложения и новите игри в сайта.

В крайна сметка спартаковци не успяват да направят нещо значимо срещу Юнайтед и в ответната среща, играна на „Олд Трафорд“. Българите съвсем закономерно губят с 2:0 и отпадат от КЕШ. Може да се каже, че особено във втория двубой „червените дяволи“ показват милост към своя съперник, като пропускат да отбележат повече попадения.

Но малко хора знаят, че след края на кариерата си Чарлтън посещава и Пазарджик. Тогава бившият футболист на Ман Юнайтед е представител на английска фирма за акумулатори, която работи с родния завод „Енергия“. Посещението на футболната легенда се превръща в повод за празник за феновете в Пазарджик и околността. Бившият играч на „червените дяволи“ дори е поканен да гледа и тренировка на местния „Хебър“. В следващите години Чарлтън посещава и други български градове – Добрич (тогава Толбухин) и Търговище.

В същото време носителят на световната титла от 1966 г. неведнъж е изразявал възхищението си от Георги Аспарухов – Гунди. При една от срещите си с български журналисти на Евро 1998, Чарлтън още веднъж изказва преклонението си пред Гунди. За него легендата на Юнайтед се изказва изключително ласкаво. Чарлтън е впечатлен не само от футболните умения на Аспарухов, но и от неговите чисто човешки качества.