Боряна пета в Токио, израелка разби рускините

Начало » Боряна пета в Токио, израелка разби рускините
Боряна Калейн
Боряна Калейн

Еврошампионката Боряна Калейн се класира пета, на косъм от медал, на олимпиадата в Токио‘2020 и изравни класирането на великата Мария Петрова в Атлатна’96 (тогава жестоко орязана от съдиите).

20-годишната софиянка Калейн си изигра много добре съчетанията, без видими грешки, с артистичност и рискувайки да вкара всички сложности. Тя събра 100,625 точки.

Всички гимнастички, без нашата, Дина и лиричната италианка Милена Балтасари изпускаха по някой уред на финала, но явно не това бе решаващо за съдиите. В комисията по техника бе Мария Гигова.

“Щастлива и горда съм от постигнатото на това състезание, успех ми е и преодоляване на тежка психичска подготовка. До последно не знаехме ще го има ли турнира. – каза Боряна за БНТ. – Научи ме да не губя вяра в себе си. Не правя планове за следващите игри в Париж, а за световното октомври пак тук в Япония.“

Израелката Линой Ашрам изпусна последния уред лента, съдийките я наградиха с високо 23,3 точки и с общо 107,8 т. – с историческа титла за страната. 22-годишната рускиня Дина Аверина остана със сребро в драматичния финал (107,65 т.), Алина Харисенко от Беларус – с бронз. Фаворитката и двукратна световна шампионка Арина Аверина (близначка на Дина) заплете лента, смени с резервна, допусна грешчици (19,55 т.) и се нареди четвърта.

Катрин Тасева не бе допусната от съдиите до финала, пратиха там по две гимнастички от Русия, Беларус, Украйна и Израел. Утре е турнирът при ансамбловите съчетания.