Бруно още не е започнал да се променя, а трябва

Начало » Бруно още не е започнал да се променя, а трябва

Бруно АктаповичЖелю Станков
Ако някой е чакал Бруно Акрапович да прави фокуси или пък да гълта горящи факли, се е разочаровал, че новият треньор на ЦСКА няма нищо общо с цирковото изкуство. Видно е от първите му седмици в новия анцуг, че и той е като всички. ЦСКА търсеше нещо много различно, но на този етап не виждаме нещо необикновено. И в подготвителния период Акрапович е като колегите си, когато отборът му бие – „ами бива“, като не бие – „важно е, че нямаме контузени и видях някои интересни нови неща“.

Въпреки че преминаването на босненеца от Пловдив на Армията бе шумно, той явно не обича да създава излишна суматоха както около себе си, така и около отбора. Той не коментира нищо относно селекцията, засега няма продажби, а да не забравяме, че Гриша Ганчев му се обади по телефона на полувремето на гостуването на Йънг Бойс не просто да замени Стамен Белчев, не просто да надгради и стабилизира отбора, а да спечели титла.

Важно е да се направи преценка доколко това е наистина възможно с оглед на конкуренцията. За Локо Пловдив е ясно, че няма да държи топниво, мишената е Лудогорец.

Идеята е – има ли Акрапович отворен договор, че сега каквото и да стане, все едно е репетиция за другия сезон, или целите и приоритетите ще са в движение. Но едно награждаване и през купата ще отприщи червените емоции и ще постели килим за следващия сезон. На Бруно непременно трябва да му се постави за цел титла през следващата кампания със сериозен личен бонус.

Акрапович е интересна личност и много вероятно е при преговорите да е сложил на масата изискването никой да не му прави забележки и подхвърляния, че рязко ще премине към схема 3-5-2 и това ще крие опасности. Бруно явно е от тези, които държи на детайлите и иска каквото и да стане, той да е основният замесен. Да има свой почерк и в успеха, и в провала.

Нека се има предвид, че това 3-5-2 не е точно онова 3-5-2, което е масово практикувано в Италия. Неговото е малко самоцелно и е мутация във вариант, при който отборът е нефаворит. Интересното за ЦСКА ще е дали новият треньор ще покаже как е откъм доминиращия вариант. Защото много специалисти, особено в България, могат да играят футбол от защита, а малцина са тези, които искат да хванат мача в свои ръце и да принудят съперникът да действа от защита. Идеята е не ЦСКА да се измъква, а другите дори да нямат шанс да се измъкват от ЦСКА. Не да драпаме до 1:0 и веднага да затваряме магазина, а от там нататък да прибавяме още и още.

Червеният тим опитва, засега предимно безуспешно, да упражнява някаква преса. Рано е още да се правят изводи, сега на подготовката трябва да се поставят основите на такива детайли, но времето в ЦСКА никога не стига, всеки треньор е притиснат, независимо от състоянието на отбора. Армейците действат трудно, когато противникът, особено поляците онзи ден, не дава въздух в средата на терена. В Пловдив беше лесно с изритани топки, или пък нека да го наречем пасове от дълбочина, но тук това няма да стане. Шамарите са в средата на терена и точно там петимата полузащитници на Бруно трябва да са пълни господари и да правят доминацията. Те трябва да пресират съперника, а не тях да ги пресират. Акрапович трябва да си е дал сметка, че ако в Локо Пловдив твърде късно са го взели на сериозно, че ако останалите му колеги не са си дали сметка за настъпващата опасност от Лаута, сега вече всеки е наясно какво има срещу себе си. И по време на тренировките и контролите на ЦСКА тази зима, босненецът трябва да вкара нещо ново, нещо свежо, с което да вдигне класата на тима. Като под вдигане на класата се има предвид само и единствено борба за първото място до последно и спечелване на турнира за купата.

Онзи ден Бруно бе доволен, че не е дал на противника от Полша да прави положения. Така говори човек, който ще прави отбор за следващия сезон. А идеята е ЦСКА, в каквато и единайсеторка да е, дори по време на контролите, да мисли повече за другата врата.

Малък засега е проблемът, че на Акрапович ще му трябва фигура като Димитър Илиев в Локо Пловдив. Занев някак си не се вписва в ролята на лидер на отбора. Тази фигура няма как да е чужденец. Хубаво е ЦСКА да потърси нещо хем доказано, хем свежо с български паспорт. Треньорът вече познава достатъчно добре българския пазар и трябва да има на терена характери, какъвто е самият той.