БФС взе страха на Черна гора с… нов екип

Начало » БФС взе страха на Черна гора с… нов екип

Национален стадион Васил ЛевскиВ началото на годината БФС обяви, че националния отбор на България ще бъде обличан от нова фирма за спортна екипировка. Това е италианска компания, с която в момента у нас играят ЦСКА и Ботев Пд. Съдиите също вече са с тази марка.

Дебютът на трикольорите ще е в петък на старта на евроквалификациите – домакинството срещу Черна гора. По време на лагера в Разград те вече използваха новите тренировъчни одежди.

„Тема Спорт“ предлага интересна разработка затова какви ги вършат националите в първите си срещи с нови екипи. За отправна точка се взима периода след популярна немска марка, с чиито фланелки играем десетилетия до края на 1994-а. В средата на квалификациите за Евро’96 я сменяме с другият немски гигант по онова време. Договорът продължава до 2010 година. В дебюта с новите екипи побеждаваме Уелс с 3:1 на „Васил Левски“ на 29 март 1995 година по пътя към финалите в Англия.

Така стигаме до 26 март 2011 година. Отново в евроквалификация – този път срещу Швейцария, излизаме с нофи фланелки. БФС се спира на италианска компания, а мачът на „Васил Левски“ завършва 0:0.

Бракът по италиански обаче е кратък и след 3 години „изневеряваме“ с испанска фирма, която вече все по-сериозно навлиза на световния пазар. Тези екипи обаче ни носят късмет и на 9 септември 2014-а, пак в квалификация за европейско първенство, побеждаваме Азербайджан с 2:1 като гост.

Така стигаме до петък, когато за първи път България ще излезе с фланелки на сегашните италианци. Засега от БФС не разкриват новия дизайн, но от ретроспекцията, която е направена, е видно, че новите дрехи са на късмет – 2 победи и 1 равен. С въпросния екип ще играем само срещу черногорците и Унгария, а след това ще има специален такъв по повод 100 години БФС.