България в лека група за Евро‘2024

Начало » България в лека група за Евро‘2024

Националният отбор преди мач

България се падна в доста лека група в квалификациите за Европейското първенство през 2024 година – съперници в група G ще ни бъдат Унгария, Сърбия, Черна Гора и Литва, отреди жребия във Франкфурт. При добра игра съперниците са преодолими, избегнати са сините отбори и тежките групи А, Б, С, Е и F.

Националите ни, водени от Младен Кръстаич, бяха поставени в Урна 4, а наретбата на УЕФА бе според резултатите от представянето на тимовете в Лигата на Нациите (така Англия и Франция попаднаха във втората урна). Опитът на специалиста Кръстаич и познанията му за сръбския и балкански футбол ще трябва да помогнат на тима ни.

“Жребият е приемлив за нас, има силни отбори. Сърбия игра много добре в Лигата на нациите ще бъдат и на световното в Катар, прогресират… – призна представител на Черна Гора за БНТ. – България на Младен Кристаич показа нещо ново, помним мачовете. Респектирани сме от всички тимове, ще анализираме и ще се подготвим, защото не се справихме добре в Лигата на Нациите.“

“Можеше и да е по-зле.- призна унгарския треньор Марко Роси. – Няма да е лесно срещу тези съперници, особено Черна Гора и България, ще е оспорвано, всички имат борбени футболисти. В последните минути на последния ни мач България даде много силен отпор, помним. Сърбия е най-добрия тим. Унгария може д ае успешна, както и останалите, ще трябва да изиграем наистина добри мачове.“

“Много интересна група, изключвайки фаворита Сърбия, можем да сме равностойни  с организацията ни на игра от последните два мача, дори и срещу Унгария.“ – каза бившият национал Иван Иванов, помощник в шаба на Кръстаич.

Първите два тима от всяка група отиват директно на финалите (18 юни – 18 юли 2024) плюс три места ще бъдат заети след плейофи измежду 12 селекции с най-добро представяне в Лигата на Нациите 2022/23. Домакинът Германия се класира директно, а мачовете ще се играят в Мюнхен, Кьолн, Лайпциг, Хамбург, Дюселдорф, Франкфурт, Берлин, на чийто Олимпийски стадион ще е финалът на 14 юли.

Русия продължава да е изключена от УЕФА от футболните състезания несправедливо.

Испанците, шампиони от 2008 и 2012, са доволни от жребия и преодолимата за тях група, макар д аса респектирани от Норвегия на забилия 20 гола за последните два месеца в манчестър Сити Ерлинг Холанд и Йодегоор (бивш на Реал Мадрид), както и от борбените шотландци. Много интереснна е група С на защищаващия титла Италия, Англия и Украйна, както и В с Холандия и световния шампион Франция. Доста равностойна се очертава и група F с Белгия, Австрия, Швеция.

Жребий за Евро‘2024:

Група А: Испания, Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър

Група В: Холандия, Франция, Ирландия, Гърция, Гибралтар

Група С: Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта

Група D: Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия

Група Е: Полша, Чехия, Албания, Файорски острови, Молдова

Група F: Белгия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония

Група G: Унгария, Сърбия, Черна Гора, БЪЛГАРИЯ, Литва

Група H: Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Сев.Ирландия

Група I: Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора

Група J: Португалия, Босна и Херцеговина, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн