Ваксинират за Ковид-19 на Мадридски стадион

Начало » Ваксинират за Ковид-19 на Мадридски стадион
Стадион Метрополитано Атлетико Мадрид
Снимка Даниел Касас

Супермодерният стадион на Атлетико Мадрид “Ванда Метрополитано“ бе превърнат в място за масова ваксинация срещу чумата Ковид-19. Лично шефката на област Мадрид Изабел Диас-Аюсо и президентът на лидера в Испанското първенство Енрике Сересо откриха обособената за медицинска дейност част от инсталацията, разположена на третия етаж между остъклени трибуни и обширен коридор.  

Създадени са 16 пункта, като медицински сестри проверяват листи с дошли по предварително записан час хора и им поставят ваксина на “Астра Зенека“. Процедурите стартираха с полицаи, пожарникари и служители на гражданска защита, чинно чакащи на опашка пред главния вход на стадиона на площада с малък самолет и пилона с огромното знаме на Атлетико. 1200 дози били поставени преди обед, по-малко пък следобед. Властите очакват доброволната ваксинация да стигне до 10 000 души дневно.

Медицинските интервенции нямало да попречат на домакинските мачове на Атлетико, на които Испанското Правителство не допуска публика от година.

“По призива мач след мач, ще вървим ваксина след ваксина, и се насявам да не загубим битката в псоледната минута.“  – каза шефката на област Мадрид Изабел Диас Аюсо, която вероятно е обезпечила клуба с наем за инсталацията.