Велин Кефалов: Пожелавам си Етър да стане шампион

2010-12-23 16:18:00

Най-силният мач на "виолетовите" бил с Пирин ГД, най-слабият – с Банско

 

Наставникът на "виолетовите" Велин Кефалов се завърна във великотърновския тим след двугодишно отсътвие. След работа с Ангел Червенков в Литекс, където направиха отбора шампион на България, Кефалов получи отново доверието на ръководството на Етър. Пое отбора след седмия кръг с актив от 2 победи, 2 ремита и 3 загуби и оттогава до ден днешен "болярите" не познават вкуса на загубата в първенството. Финишираха втори есента и гледат високо напред.

Разбира се, заслугата за това не е само на Велин Кефалов, но приносът му е голям. Затова и обявяването му за Треньор № 1 на В. Търново за 2010 г. е признание за работота и успехите на цял един отбор, който накара старопрестолния град отново да мечтае.

– Г-н Кефалов, бяхте обявен за Треньор № 1 на старата столица за 2010 г. Как приемате това признание?

– Радостен съм от тази оценка и благодаря на всички, които са гласували за мен, както и на моето семейство, което винаги ме е подкрепяло. Но най-вече това признание е за „Етър“ – за футболистите му и за Радослав Владев, Красимир Гърдев, Димитър Манолов, които ми гласуваха доверие да водя отбора. Пожелавам през 2011 г. да сме здрави и да отидем там, където ни се полага.

– Нека се върнем към средата на септември. В какво състояние заварихте отбора?
– Психологически потиснати, с оглед на това, че не можаха да се разкрият като потенциал поотделно и като отбор. Но в крайна сметка поработихме здраво първата седмица преди мача със Спортист Своге и се радвам, че момчетата го осъзнаха. Всеки един да бъде освободен от напрежението. Когато всеки изпълнява стопроцентово задачите си, видяхте, че се получава. Станаха много силни мачове и най-важното е, че самият отбор бе много концентриран върху работата си през седмицата, да не говорим за самия мач. Щастлив съм, че всички се раздаваха докрай.

– Има ли възможности за подобряване на физическото им състояние?
– Това ще ни е първа задача. Искам да вдигнем нивото, доколкото позволяват възможностите на всеки футболист. Няма да стане изведнъж, но с течение на времето ще се получи.

– Как преценявате заварените потенциал и качества на играчите?
– Като зрител гледах един организиран хаос, без никаква идея. Затова всеки трябва да знае какво се иска във фаза защита и атака. Кой каквото има като потенциал, за до разкрива. Самите футболисти имат качества. Когато те бъдат обединени в идея – се получава. Ако говорим поименно – Генов има качества, Петров, Кънев, Ванков, Костадинов, всички, дори и тези на пейката.

– Очаквахте ли, че толкова бързо ще влязат в ритъм и ще се стигне до десет мача без загуба?
– Откровено казано – не. Даже не съм и го помислял. Надявах се с течение на времето нещата да станат.

– Може ли да кажем, че са дали максимума си като старание?

– В някои мачове – определено да. Но има още какво да дадат за себе си и Етър.

– В тази връзка, извън тактиката и стратегията, мотивацията каква роля изигра?
– Огромна роля. Когато човек не е мотивиран, трудно един треньор може да го накара. Но ние от първия ден на седмицата започвахме да говорим за предстоящия двубой. Гледахме мач за мач, исках всеки да "прочете" противника и да знае срещу кого играе. Даже в сряда-четвъртък самите футболисти ми даваха някаква информация, което говори добре за тях. И занапред така ще бъде.

– Вие като че ли се допълвате с Димитър Манолов – ти повече в тактически план, той като мотивация и надъхването…

– Той го прави определено добре, истински психолог е. Видимо бе, че момчетата бяха мотивирани.

– В кои мачове не дадоха максимума от възможностите си и не се стигна до победа?
– Той е само един мач – последният у дома с Банско. Но го отдавам на умора, психологическа и физическа, от мача със Славия, който ни изигра лоша шега. Притеснявах се за това.

– Не съжалявахте ли, че срещу Славия не изиграхте един тактически мач, в който да си паднете кротко и да чакате Банско?
– Не. Наистина исках Етър да играе какво може и да зарадва хората във Велико Търново, да се чувстват щастливи, че имат отбор. А и каква е гаранцията, че ако пазим сили за следващия мач, той непременно ще е успешен… Силен отбор се гради само когато играеш на предела във всеки мач, така се гради манталитет на победител.

– В каква степен съжалявате за пропуснатите две точки срещу Банско?

– Аз първо съжалявам за пропуснатите точки в Сандански, където направихме един от най-силните си мачове. Водехме в резултата, имахме положения, греда… С тях щеше активът ни да е друг. А ако бяхме били в Сандански, и мачът ни с Банско щеше да е много по-лек. Разликата от водача щеше да е само 1 т. и самите футболисти щяха да мислят по съвсем друг начин. Ако всеки играч се ангажира постоянно за победата, ще бъде съвсем различно.

– А кой мач беше най-успешният?
– Не че победихме Пирин ГД с 4:0, но като видях после записа, осъзнах, че отборът играе така, както го разбирам аз футбола. Въпреки че Марио Близнаков е класа във футбола. Хубавото е, че в лицето на Генов, Кънев, Петров, Аврионов видяхме раздвижен и креативен отбор.

– Каква ви е оценката за Джайеоба и Кушев?
– Дайо показа лицето си в два мача – срещу Славия беше най-силният му мач, както и включването в Бяла Слатина, където с поведението си промени изцяло нашия отбор, не говоря само за гола. От старанието на Кушев съм доволен, но имам трима еднотипни футболисти. Срещу Славия го пратих десен външен халф, опита се да изпълни това, което искам, и въпреки че никога не е играл там, му благодарих за желанието и старанието да помогне. Но искам напролет да вдигнат нивото си – Джайеоба, Аврионов, Кушев. Ако Джайеоба покаже комплексните си качества, може да бъде страхотно полезен.

– Две думи за Лапантов и Харлов, които се вписаха добре в отбора?
– Много съм доволен от Румен Лапантов, казах му, че му трябва още съвсем малко. Много интересен футболист е като стил на игра. Харлов има потенциал, бях доволен от него, но за жалост една болест го върна назад.

– Г-н Манолов каза, че този отбор би могъл с някои попълнения да се състезава спокойно в средата на А група…
– В А група се играе много по-качествен футбол. Трябва ни да подсилим няколко поста и тогава наистина можем да бъдем в средата на елита. Но на първо място ни трябват равностойни играчи навсякъде и да не се чувства липса на дадени хора.

– За кои постове търсите хора?
– Не крия, че търся крайни защитници, десен външен халф. Кънев игра на този пост, защото нямам футболист, който да изпълнява тези задачи. Трябва ни и нападател, който да реализира головете. Имаме Аврионов, който е доказал качествата си, но на този етап не съумя да реализира създадените положения. Трябва ни и централен защитник да подкрепя Ванков и Костадинов. Ако съберем тези хора, ще имаме добър баланс.

– Работите ли вече в тази насока?
– Да, взели сме вече Стамен Ангелов и Павел Алексиев, те са част от нашия отбор. Имаме разговори и за други постове. Четирите момчета от Лудогорец не бяха тренирали десет дена и когато дойдоха, почувстваха болки. Сами спряха, аз не мога с две тренировки да разбера дали ще ми изпълнят задачите. Затова се разбрахме с тях да дойдат през януари и да работят с нас до първата контрола, когато ще ги преценя.

– Все пак не е тайна, че за А група трябват и опитни футболисти, има ли такива сред хората, с които разговаряте?
– Има един такъв играч с опит в А и Б група, до няколко дена ще разбера дали идва при нас. Водят се и разговори с други, но с тях нещата са на етап разговори. Ако сега направим едно ядно от нашите футболисти с някои попълнения, вече на лято ще вземем само двама-трима.

– Колко човека е оптималната бройка?
– 22-ма основни футболисти. Тогава ще има равностоен отбор с вътрешна конкуренция.

– Димитър Манолов обяви, че второто място е компромис, който той няма да допусне. А за Велин Кефалов?
– Вижте сега, не обичам да губя, но ни предстоят много мачове. Иска ми се наистина да завършим първи, но това е футбол. Не искам да обещавам, без да съм го направил. Но се надявам на края на първенството да завършим на първо място, с добри игри и резултати, да бъдем заслужен победител в Б група.

– Ще успеете ли да направите подготовка, която подхожда на тези цели?
– Надявам се да успеем да осигурим още един лагер за първите две седмици. Имам уверение, че това ще стане. От 30-и отиваме в Сандански, надявам се там времето да е добро за работа и играчите да се влагат в подготовката и контролите.

– Напролет със сигурност съперниците ще скачат с двойни усилия срещу Етър?
– След последния мач с Банско всеки ден това им обяснявах на играчите. Срещу нас тук вече всеки отбор няма да играе футбол, а ще се затваря да не загуби. И ако ние не сме мотивирани за победата, трудно ще бием.

– Какво ще си пожелае Велин Кефалов за 2011 г.?
– Да съм здрав, моята дъщеря, която съвсем скоро направи една годинка, да е здрава. Семейството ми да бъде щастливо. И си пожелавам наистина Етър да вдигне на лято купата за първото място.

 

Източник: sport-vt.com

Вашият коментар