Венци: Левски е създаден, за да има с кого да играе Славия

2010-12-22 13:31:00

ЦСКА може да претендират, че са потомци на българските опълченци на Шипка

"Историята е една. Безкрайно много уважавам Тодор Батков и Георги Марков като юристи, но някой се опитва да преиначи историята. Тази история обаче не може да сложи прът в отношенията между двата отбора, това заяви днес в предаването Тази сутрин на Би Ти Ви президентът на Славия Венцеслав Стефанов. Той дойде в студиото с Бялата библия в ръка – книгата, която е описвала историята и живота на най-стария столичен клуб от създаването му и се съхранява в сейф, а не у дома му.

По този Венцеслав Стефанов отговори на собственика на Левски, който в последната седмица се опитва да прокара 1911-а година като начало на синия клуб.

"Левски е създаден, за да има с кого да играе Славия", каза с усмивка Стефанов и допълни: "По силата на тази логика сега Митко Борисов и Иво Иванов може да претендират, че ЦСКА са потомци на българските опълченци на Шипка и ЦСКА трябва да се води от 1876 година".

"Човекът, който е създал Левски – Борис Василев-Боркиша, лично е казал в интервю за вестник Труд, че това е станало през 1914-а година, а не през 1911-а. Иначе се оказва, че Боркиша на 12 години е бил касиер на клуба, защото той е бил точно такъв при създаването на Левски. На дете на 12 години кой би дал да съхранява парите на отбора?"

"Славия не доказва нищо, ние имаме своята история, наистина сме създадени 1913-та, гордеем се с тази дата и ще си умрем с тази дата. Никога няма да се опитаме да препишем и преиначим историята", подчерта Венци Стефанов.

На въпрос дали е възможно скоро на емблемата на "Левски" да е отбелязана 1911 година, Стефанов каза : "Ще се видим с Тошо, ще пием по едно малко, ще си поговорим. Това нищо не променя, но се опасявам, че винаги е имало нечистоплътни хора. Ако на феновете от това, че са най-стария клуб, ще им стане по-топло или по-хубаво, нека се чувстват такива. Но историята е една и тя не може да се преиначи. Това, че в момента някой иска да е по-по-най, както има едно предаване, детско. Нека да се наиграят".

Вашият коментар