Вечният кандидат – Йешич

2010-11-16 09:54:00

За 18 години като треньор сърбинът е обиколил 20 отбора от три континента. Успехите му са спорни

 

Независимо в какво състояние е ЦСКА, независимо кой е начело на тима и независимо от резултатите, от пет години насам името на Миодраг Йешич непрекъснато се спряга за треньор на тима. Настоящата ситуация не прави изключение. Какво като за първи път от година насам ЦСКА загатва за стил под ръководството на младия Милен Радуканов.

Кой обаче е Миодраг Йешич? Преди всичко треньор с изключително спорни качества, който за цялата си кариера като наставник няма два пълни сезона в един отбор. Обиколил е половината свят, на повечето места е изгонен за трагични резултати.

За 18 години работа Йешич е сменил 20 отбора от Европа, Азия и Африка. Връх в кариерата му е пребиваването в Партизан, ЦСКА и Литекс, като с последните печели титлата и Купата на България. Любопитно е, че дори в "гиганти" той не успява да остане повече от няколко месеца. Внимание за кариерата му – Обилич, Крайшник Белград, Вршац, Раднички Белград, Млади Радник Пожаревац, Раднички Нищ, ОФК Белград, Партизан. Тук, през 2000 г. (осем отбора за осем години) на Йешо му става тясно в Сърбия и поема в чужбина. Следват: Сфаксиен, Алтай, Славия, Пегах Гилан Иран, ЦСКА (тук е малко по-добре – пет отбора за шест години). После е в Партизан (втори път), Ширин Фараз Иран, Литекс, Отопени, Будучност Подгорица, Ал Итихад Триполи и за последно Чангша Гинде, с който изпадна от трудната първа китайска. Седем отбора за четири години.

Още нещо интересно. Йешич не повтаря отборите си, като изключим родния Партизан, за който като играч има общо 346 мача с 81 гола.

Миодраг Йешич пристига в България през 2002 г. като треньор на Славия. Най-големият му триумф е победата на Герена срещу Левски, на който треньор по това време е друг треньор със съмнителна професионална репутация – Славоюб Муслин (този пък е с 16 отбора за 21 години, като също не повтаря, а изключението е отбора на Цървена звезда, за който има близо 150 мача като играч).

По-късно Йешич се намества на Армията, заварвайки там готов отбор от предишния треньор Ферарио Спасов и с него става шампион няколко месеца по-късно. С основна заслуга за титлата са вратарят Евгени Хмарук и нападателят Евгени Йорданов. Първият пази великолепно през полусезона и спасява тима в мачовете с Черно море, Литекс и Левски, а вторият бележи серия от важни голове. През есента обаче те са изгонени и на тяхно място идват съмнителни сърби, името на всеки от които може да стои в тълковния речник срещу думата "некадърен" – Матия Матко, Деян Максич, Славко Матич, Александър Мутафчич, Оливер Ковачевич. Освен сърби имаше и "крак на маса" от Босна – Сергей Якирович. Изключвайки три избухвания – срещу Ливърпул и два пъти с Леверкузен, сезонът след титлата е слаб за Йешич, който през пролетта изпусна титлата след профукан аванс от седем точки, след което логично е уволнен.

Той обаче зае специално място в сърцата на "червените" фенове. В действителност повече с популистичното си поведение и непрестанните клетви във вярност. И основно – с истинската неприязън към вечния враг Левски. Титлата, която добави трета звезда над емблемата пък го повиши до

Година и нещо и два отбора по-късно той акостира в Литекс. Там взе Купата, но си тръгва без да обяснява защо. Една от хипотезите е, че не му е било позволено да домъкне нито един сърбин край Покрития мост.

След това тренира още няколко слаби отбора, включително и гранда на Либия Ал Итихад Триполи, минаващ за любим на семейство Кадафи. С него е шампион, но поради особения статут на клуба, това не се брои за успех. Точно когато беше в Либия се отвори възможността той да се върне начело на ЦСКА, но се оказа че няма как да разтрогне договора си.

Прелюбопитен обаче е фактът, че шефовете на ЦСКА тогава споменаха, че съмнения за участие в Черно тото са спрели сърбина за връщане в София. По пътя на логиката това би трябвало да е достатъчен аргумент и този път Йешич да се размине с Армията. Собствениците на ЦСКА обаче не винаги действат последователно и логично, така че най-интересното тепърва предстои.

Вашият коментар