Винаги съм знаел, че ще играя в защита за Юнайтед

Начало » Винаги съм знаел, че ще играя в защита за Юнайтед

SPORTbible.com/Тема Спорт
„Как си спомняш това?“, усмихна се широко Димитър Бербатов, след като си припомни най-странните 10 минути в бляскавата си кариера.

В една студена септемврийска вечер през 2011 г. сър Алекс Фъргюсън срещна неочаквано затруднение. Манчестър Юнайтед водеше с 3:0 срещу своя исторически съперник Лийдс Юнайтед в третия кръг на Купата на Лигата и вече бе направил и трите си смени. Дебютантът Зеки Фрайърс се контузи и това означаваше, че някой трябва да се върне в защита. Стъпка напред, от редицата излезе Бербатов.

Ако има нещо, с което бившият български нападател не е известен, това е играта му в защита. Бербатов можеше да демонстрира забележителни умения по целия терен, но ще трябва доста да поровите в архивите, за да откриете как взима участие в твърди единоборства. Обикновено той беше този, който се измъкваше с лекота и след това танцуваше с топката далеч от централните защитници.

Като опитен лидер на младия отбор на Юнайтед (който включваше тийнейджъра Пол Погба, който направи първата си професионална изява), Бербатов избра да поеме отговорността в отбрана. До него беше Майкъл Карик и това може би бе едно от най-технически издържаните партньорства в ядрото на ариергарда, на което някога ще станем свидетели. Но за Бербатов връщането в защита е било съдба.

Говорейки пред SPORTbible по повод на старта на приложението за фентъзи футбол SPITCH в Обединеното кралство, Бербатов обясни: „Винаги съм знаел, че в един момент ще играя като защитник за Манчестър Юнайтед и ще ви кажа защо. Баща ми беше защитник и в тренировките често пъти, можете да попитате всички мои съотборници, когато имахме мачове на малки вратички, аз отивах да играя в отбрана.“

„Правех го, защото исках да видя как един защитник ще мисли, какво му трябва срещу нападателите“, продължи Бербатов.

„Така че по този начин мога да разбера какво трябва да правя, когато играя срещу защитниците“.

Успехът на Бербатов и Карик да запазят мрежата суха през последните 10 минути би ви накарало да предположите, че не са били много заети. Не може да бъдете по-далеч от истината.

Лийдс, който редовно беше в средата на таблицата в Чемпиъншип през този период, искаше поне утешително попадение срещу враговете си и хвърли и последните си сили за да го постигне.

„Ще знаете, че съм доста добър в защитата, ако си спомняте онзи мач“, шегува се Бербатов, спомняйки си онази дъждовна нощ на „Еланд Роуд“. „Бях като Барези и Бекенбауер в едно. Наистина ми хареса, ако трябва да бъда честен“.

„Никога не бих избягал от такова предизвикателство, тъй като Лийдс са наши големи съперници. Наистина съм щастлив, че и вие го помните, защото се насладих изцяло на онези 10 минути“, завърши Бербо.