Война: Реал отсвири американския фонд на Ла Лига

Начало » Война: Реал отсвири американския фонд на Ла Лига
Флорентино Перес РМ президент
Снимка: Даниел Касас/BGfootball.com

 

Реал Мадрид се обяви твърдо против опита на Организатора на Испанското първенство Ла Лига да привлече сензациононен заем от 2,7 милиарда евро от Американския инвестиционен фонд СVС, споразумение обявено изненадващо вчера. Така “кралският клуб“ отваря нова страница на войната с президента на Ла Лига Хавиер Тебас, която той завихри особено болезнено в края на април като подкрепи УЕФА да потуши Суперлигата и ефузивно обиждаше президента на Реал и проектотурнира, който 15-те най-могъщи европейски клуба искаха да създадат с американско финансиране и да изплуват от кризата от коронавирус пандемията.

Реал обясни мотивите си в комюнике за пресата тази вечер така:

“Споразумението между Ла Лига и CVC е направено без знание на Реал и без наше съгласие, Ла Лига позволи за първи път днес да имаме лимитиран достъп до клаузи.

Клубовете сме делегирали права за ексклузивно аудиовизуално излъчване и комерсиализиране в условия на конкуренция за срок от 3 години. Това споразумение, ползвайки измамна структура, лишава клубовете от 10,95 % от аудиовизуланите им права за 50 години и е противозаконно.

Преговорите не са се осъществили в конкурентен процес, а икономическите условия договорени със  CVC им дават рентабилност над 20 % годишно. Същият опортюнистичен фонд опита безуспешно такива договорки с италианското и немското първенства.

Реал Мадрид не може да подкрепи операция, която подарява на чужди инвеститори бъдещето на 42 клуба от Първа и Втора дивизии и такива, които ще се класират за тях, за тези 50 години.

Рел Мадрид свиква Общо събрание на клубните съдружници да дебатираме относно споразумнието и важни загуби на собствеността, безпрецедентни в 119-годишната ни история.“  

2,7 милиарда инжекция за ЛаЛига осигуряват нов договор на Барса с Меси

Според информация на испански медии има още клубове, които не са убедени в ползата от предлаганото от Ла Лига финансиране от CVC, милионите ще трябва да се връщат, а бъдещите приходи и растеж в световна криза са доста неясни. 42 клуба трябва да гласуват за заема на 12 август на общо събрание на Ла Лига.

Нежелание за подобно финансиране може да е и една от причините на изненадващото съобщение на ФК Барселона, че прекратява преговорите с Лионел Меси и няма да го картотекира за новия сезон (“заради неизпълнение на финансовите изисквания на Ла Лига“) . Така 34-годишният аржентинец приключва с клуба след 20 години игра за младежките селекции, мъжкия тим (17 сезона), рекордни 672 гола в 778 мача и 35 купи.

Президентът Жоан Лапорта ще говори утре на пресконференция. Лео бил в шок от решението, след като го убеждаваха с месеци как нещата са уредени. Той си прекъсна ваканцията на остров Ибиса, баща му се върна спешно от Аржентина, за да подпишат днес и останал попарен от обрата. Обмислял да дава ли изявления.

Едва ли проблемът е само в икономическите изисквания на Ла Лига и невъзможността засега за продажби на по-ценни играчи, вероятно има и нещо скрито в историята, подозират фенове куле-та. Може би Лео не е искал да се обвърже с още 5 години договор (планираха му клауза за разтрогване от 350 млн.), той иска да поиграе и за Нюелс Олд Бойс преди да окачи обувки, а и Дейвид Бекъм го кани за Маями.

Официално: Меси напуска Барселона

One Comment to “Война: Реал отсвири американския фонд на Ла Лига”

Comments are closed.