Време ли е за сериозни промени в световната футболна програма?

Начало » Време ли е за сериозни промени в световната футболна програма?

Прибираме се вкъщи, сядаме на дивана и включваме телевизора. Започва мач, който ще гледаме с интерес, а в най-добрия случай за тези 90 минути ще забравим за стресът на ежедневието. Звучи чудесно, но колко пъти се замисляме за онези фигури на екрана, които ни предоставят именно зрелището, което е най-популярният спорт в света?

Да, свикнали сме да гледаме на професионалните спортисти с други очи. От тях се очаква винаги да са на топ ниво. Да вкарват от всяко положение, да спасят всеки удар. Да го правят неуморно. Да не грешат. Да не се бавят на терена. Да се раздадат на 110%. Но реалистично ли е това? Ако послушаме хората от другата страна на футбола, треньори и играчи, може и да получим малко по-реалистична представа за това какво можем да очакваме от професионалните футболисти.

Миналата зима на анголезичния блог на покер платформата PokerStars се появи обширен материал за ефекта на натоварените програме не само върху формата на играчи и треньори, но и върху тяхното здраве. Ето и най-интересното от статията, която разглежда така наболелият проблем с многото мачове, които професионалните футболисти трябва да изиграят за кратко време.

Публикацията започва с преглед на програмата на Тотнъм за ноември 2020, показваща, че в продължение на седмици отборът е бил в движение не само на местно ниво, но и из континента за мачовете си за Лига Европа, които тогава изправиха Лудогорец срещу Шпорите. Всъщност, от шестте мача, които те изиграват през въпросния месец, лондонския отбор печели цели пет от тях, а последният-срещу Челси, завършва с нулево равенство. Завиден резултат, но на каква цена?

По тогавашните думи на наставника Жозе Моуриньо, цената за успеха идва с “жертви”, които не се понравиха на селекционера. Тогава португалецът обяви, че заради натоварената си програма Тотнъм може да се наложи да пожертва участието си за EFL купата (Carabao Cup), турнир, който накрая бе спечелен от Манчестър Юнайтед, а Тотнъм останаха втори. Не само това, но Жозе заговори и за физическите жертви, които дават неговите играчи за да поддържат топ форма по време на изтощителните пътувания и мачове.

Статията също така припомня, че “два месеца след изявлението на Моуриньо, Тотнъм са на върха на Висшата Лига, в четвъртфиналите на Купата Карабао и преминали през груповата фаза на Лига Европа.” И колкото и впечатляващо да е това, дали тези резултати потвърждават или отхвърлят идеята, че в модерния футбол играчите от елитните отбори трябва да търсят сили отвъд 100%, които раздават на терена?

Интересно в материала на PokerStars е изследване по темата. Според цитираното проучване натрупването на много мачове не се отразява на разстоянието, което играчите покриват по време на мач, но дава ефект върху т. нар. “интензивни спринтове”. Именно последните, според друго изследване, са от огромна важност за вкарването на голове. С други думи, дори при натоварена програма футболистите успяват да покрият същото разстояние на терена, както при по-леки “календари”, но го правят с по-нисък интензитет. Това от своя страна може да се отрази на цялостното представяне на отбора, както в офанзивен, така и в дефанзивен план.

А каква е връзката с физическото състояние на играчите? Проучване на UEFA относно контузиите сред елитните футболни отбори потвърждава, връзката между физическият стрес, на който са подложени играчите и възможността за тяхното възстановяване между мачовете. Според изследването дори до 72 часа след мач, футболистите все още могат да чувстват изтощение, което се проявява и в техните медицински показатели.

И така, какви изводи можем да си направим от всичко това? Разбира се, най-важният е, че за да радват феновете по цял свят в днешно време футболните отбори са подложени на стрес, който не би бил поносим за обикновения човек. И макар елитните отбори редовно да постигат значителни успехи и рекорди, то това съвсем не идва без висока цена. За нея се говори отдавна, но към момента не изглежда, че се предприемат сериозни стъпки за реална промяна.

На всичкото отгоре, според скорошните промени в Шампионската лига, които UEFA представи, след 2024 отборите ще играят по четири мача повече отколкото до момента. Дали обаче междувременно ще се вземат мерки, които да щадят повече футболните отбори? Призивите за това стават все по-силни.